PET MEDALJA I KVOTA U VROCLAVU – VETAR U LEĐA ZA NOVE IZAZOVE

Last Updated: 03/03/2020AutorTags:

Strelci Srbije su još jednom pokazali da pripadaju svetskoj eliti. Minule nedelje blistali su na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu. Naši reprezentativci su se iz Vroclava vratili sa pet medalja i jednom olimpijskom kvotom. Povodom velikog uspeha danas je u hotelu „B“ održana konferencija za medije, na kojoj su se novinarima obratili reprezentativci i rukovodstvo saveza i stručnog štaba.

Zlatne medalje su Srbiji u Vroclavu donele Bobana Momčilović Veličković (vazdušni pištolj), ženska ekipa pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković, Jasmina Milovanović), srebro je osvojio miks pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec , a bronze Andrea Arsović (vazdušna puška) i muška ekišpa pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov). Sem sa medaljom, Arsovićeva se iz Vroclava vratila i sa ispunjenom kvotom za Olimpijske igre u Tokiju. Otvarajući skup sa medijima Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je kazao:

-Imamo mnogo razloga da budemo vrlo zadovoljni učinkom u Vroclavu. Na ovogodišnjem prvenstvu Evrope okupili su se strelci iz 50 zemalja. Bilo je ovo jedno od najmasovnijih prvenstava Starog kontinenta u poslednjih deset godina. Jaku konkurenciju smo i očekivali s obzirom da je ovo olimpijska godina, a šampionat u Vroclavu je jedno od poslednjih takmičenja na kojima su strelci imali šansu da ispune kvote za Igre u Tokiju.

Sumirajući učinjeno , Marković je kazao:

-Ponosni smo na naše strelce, na medalje, na osvojenu kvotu. U bilansu medalja u olimpijskim disciplinama Srbija je, u žestokoj konkurenciji, na drugom mestu. Samo je Rusija ispred nas, sa sedam odličja. Učinak u Vroclavu je dodatan vetar u leđa za sve ono što nas očekuje ove godine, a to su još jedno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre, u Plzenju, svetski kupovi i naravno Olimpijske igre.

Bobana Momčilović Veličković je bila najuspešnija učesnica ženskog dela šampionata, sa dve titule šampiona kontinenta – pojedinačnom i ekipnom. Bolji bilans ima samo Rus Artem Černousov osvajač tri zlatne medalje pištoljem.

–Treći put u karijeri sam postala pojedinačni šampion Evrope, veoma sam srećna zbog toga. U pripremama za Vroclav sam sa svojim timom u planu imala plasman u finale i borbu za medalju, na kraju stigla sam do one najsjajnije. Ponosna sam kako na pojedinačni , tako i na ekipni uspeh. Naša ženska reprezentacija vazdušnim pištoljem je peti put u poslednjih deset godina osvojila titulu prvaka Evrope. Nije lako opstajati u vrhu deset godina i zato čestitam svim svojim koleginicama iz tima i ostalim osvajačima medalja – kazala je Bobana Momčilović Veličković, koja će sada napraviti takmičarsku pauzu, jer kroz nekoliko meseci postaje majka.

Zorana Arunović je u Vroclavu dala ogroman doprinos timskim uspesima. Okitila se zlatom sa ženskom ekipom pištoljem, a sa Damirom Mikecom je nastavila niz od pet uzastopnih odličja u miksu na EP.

-Uspevamo da održimo kontinuitet uspeha  i kao ekipa i ja zajedno sa Damirom u miks paru. Ovaj put smo stigli do srebra, ali nikad do sada nismo bili tako blizu da pobedimo tim Rusije, svetske, evropske i prvake Evropskih igara. To je dobar pokazatelj i motiv za izazove u nastavku sezone – istakla je Arunovićeva i nastavila.– Kada je reč o petoj tituli sa ekipom, mi smo zemlja koja nema veliku takmičarsku bazu, kao na primer Rusija, Nemačka, Ukrajina, a sve te zemlje smo ponovo pobedili i ostavili iza sebe. Čestitam svim kolegama iz ekipe na trudu, zalaganju i velikoj borbenosti.

Andrea Arsović je osvajanjem bronzane medalje proširila srpski olimpijski tim. Arsovićeva je šesti srpski strelac koji je izborio vizu za Tokio, posle Zorane Arunović, Damira Mikeca, Jasmine Milovanović (svi pištolj), Milutina Stefanovića i Sanje Vukašinović (puška).

-Izuzetno sam srećna što sam ispunila kriterijum za učešće na Olimpijskim igrama. U Vroclav sam pre svega išla sa ciljem da osvojim medalju, koja bi mi donela kvotu. Ispostavilo se da je medalja bila neophodna za olimpijsku vizu. U vazdušnoj pušci za žene pred Evropsko prvenstvo nije bilo mnogo takmičarki sa izborenim kvotama. Od osam finalistkinja samo dve nisu bile u konkurenciji za olimpijske vize. Naporan rad se isplatio. Radujem se novim Olimpijskim igrama i svim izazovima koji me očekuju.

Damir Mikec je, poput Zorane , osvojio dve medalje kao član ekipe, a nije bio daleko ni od pojedinačnog odličja, u individualnom takmičenju je bio šesti.

-Miks je disciplina u kojoj su proteklih godina nekoliko puta više puta menjana pravila. Uvek je put do medalje bio težak, a sada je možda bio i najteži. Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, kvalifikacije su bile podeljene u dva dela, u drugom delu za vrlo kratko vreme treba ispaliti 20 dijabola. U ovkavom sistemu sreća ima veći uticaj nego ranije, ali pokazalo se da sreća prati hrabre i došli smo do meča za zlato. U ekipnom takmičenju, naša ekipa je imala veoma težak kvalifikacioni meč, ali borila se za svaki metak, izborila duel za medalju i na kraju je kao nagrada za veliki trud došla bronzana medalja – zajljučio je Mikec.

 

U planu kandidatura za organizaciju Evropskog prvenstva

Strelci i članovi stručnog štaba su se zahvalili Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Streljačkom savezu Srbije na učešću u realuizaciji programa, kao i medijima na podršci. Jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano za organizacione planove SSS – da li postoje šanse da se veliko takmičenje poput Evropskog prvenstva, uskoro organizuje i u Srbiji?

-Razmišljamo u tom pravcu. Postoji ideja da se Streljački savez Srbije kandiduje za organizaciju upravo Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem. O tome smo razgovarali i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem. Verujem da ćemo konkurisati za domaćinstvo Evropskog prvenstva i nadam se dobiti organizaciju – odgovorio je sportski direktor Dragan Marković, dodajući da će već ove godine u Srbiji biti održano veliko takmičenje za mlađe kategorije. U oktobru u Beogradu će biti organizovano finale Evropske lige mladih vazdušnim oružjem (strelci od 14 do 18 godina). Srbija je aktuelni evropski vicešampion puškom u ovom takmičenju.