PENIĆ: BEOGRADSKI SPORT NIJE STAO

Last Updated: 01/07/2020AutorTags: ,

Nikola Penić, generalni sekretar Sportskog saveza Beograda, govorio je za naše medije o aktuelnoj situaciji u sportu na globalnom nivou, saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu grada Beograda na čijem je čelu Dragana Belojević, načinu na koji može da se pomogne beogradskim i srpskim sportistima u vreme pandemije virusa COVID-19, i mnogim drugim aktuelnim temama.

O čemu je prvi operativac naše organizacije pričao, možete pročitati u nastavku…

Sportski savez Beograda tokom pandemije virusa Covid-19 nastavio je svoje aktivnosti u skladu sa merama koje su doneli nadležni organi Republike Srbije. Nikola Penić, generalni sekretar SSAB, kaže da je glavni zadatak krovne organizacije beogradskog sporta u izazovnim vremenima da bude na usluzi prestoničkim sportistima i sportskim radnicima, kako bi se trenutna kriza izazvana pojavom nevidljivog protivnika što pre prevazišla.

– Početkom godine niko nije mogao da pretpostavi ovakav razvoj situacije. Reagovali smo u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta. Nastavili smo već utvrđenu praksu edukacije sportskih radnika iz zdravstvene oblasti, a počeli smo i sa dodatnom edukacijom naših stručnjaka u oblasti sportske administracije. Prilagodili smo se trenutnoj situaciji, pa se predavanja održavaju u onlajn formi. Pozitivne reakcije govore nam da naše članice imaju poverenja u matičnu organizaciju, a mi ćemo nastaviti sa edukacijom, jer je to baza za dobre rezultate koje očekujemo na sportskim borilištima – ističe prvi operativac SSAB.

Kvalitetna saradnja sa Sekretarijatom za sport i omladinu grada Beograda mogla je da se vidi kroz humanitarnu akciju vezanu za pandemiju virusa Covid-19.

– Tokom vanrednog stanja gradska sekretarka Dragana Belojević pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za nabavku testova, predsednik naše organizacije Dragan Tomašević i ja sa zadovoljstvom smo se priključili, jer smatramo da sportisti i sportski radnici treba da budu generator pozitivnih dešavanja. U trenucima kada je pomoć neophodna, jer je zdravstvena kriza na globalnom nivou, najmanje što možemo da učinimo jeste da se priključimo humanitarnim akcijama. Apelujem na sve sportiste i sportske radnike, ne samo glavnog grada, da pokažemo zajedništvo u teškim trenucima, jer samo tako možemo napred.

Pandemija virusa napravila je pravu pometnju, pa su tako za sledeću godinu odložene Univerzitetske sportske igre u našem glavnom gradu, ali i Olimpijske igre u Tokiju.

– Kao bivšem sportisti poznato mi je sa koliko želje su naši najbolji predstavnici iščekivali ova dva takmičenja, kao i sa kakvim izazovima se susreću kada je u pitanju tempiranje forme. Na žalost, svima nama jedino što preostaje jeste da se prilagodimo situaciji. Sportski savez Beograda će kroz saradnju sa gradskim Sekretarijatom za sport i omladinu, godišnje programe, nastaviti sa stvaranjem uslova za vrhunska sportska ostvarenja. Nije tajna da su očekivanja uvek velika od naših sportista, na nama je da im pomognemo tako da sav fokus stave na trenažni proces. Ne sumnjam da će oni i pored toga što je ritam poremećen, što su planetarni događaji pomereni za godinu dana, pronaći želju i motiv da narednog leta predstave pre svega sebe, a samim tim Beograd i Srbiju na najbolji mogući način.

Ceo svet polako izlazi iz teške situacije, sportisti su nastavili sa individualnim i kolektivnim treninzima, nastavila su se i neka od takmičenja, što je pokazatelj da se pozitivne stvari, ipak, dešavaju.

– Iz iskustva znam da se sportisti najbolje osećaju kada su na svojim „radnim mestima“, na stazama i terenima, u halama, bazenima. Situacija se menja na dnevnom nivou i svaka država ima svoje preporuke. Kod nas se takmičenja na otvorenom održavaju uz prisustva određenog broja gledalaca na tribinama. Meč bez navijača daje potpuno drugačiju sliku sporta, koji je globalni fenomen. U prethodnom periodu pokazalo se da ćemo svi morati da menjamo neke navike, pa tako i aktivni sportisti, koji uz podršku uživo sigurno imaju veći motiv. U svakom slučaju, ubeđen sam da će i ljubitelji sporta u celom svetu uskoro moći da prate svoje omiljene klubove i sportiste, ne samo od kuće i kroz izveštaje u medijima, kao i da ćemo se postepeno vratiti u stanje pre pandemije virusa – završio je Penić.