PARAGLAJDING SE SPREMA ZA OLIMPIJADU

Last Updated: 15/08/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

U Indoneziji se upravo održava test takmičenje za Azijske igre koje će iduće godine u Džakarti okupiti 42 sporta, među kojima i paraglajding. U planu je da ovaj sport bude predstavljen i na Olimpijskim igrama 2024. godine. Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije, Željko Ovuka, upravo se nalazi u Indoneziji kao tehnički delegat ispred Svetske vazduhoplovne federacije i Olimpijskog komiteta Azije, gde prisustvuje pripremnom događaju za Azijske Igre 2018. godine.

Ovo je prvi put da će neki vazduhoplovni sport biti zastupljen na ovom prestižnom takmičenju. Paraglajding (discipline precizno sletanje i prelet) biće uključen među 42 sporta – pored plivanja i atletike kao osnove, tu su i tipično regionalni sportovi puput kabadija, vušua, sepaktakoua. Dakle, Azijske Igre su predvorje Olimpijskih igara za vazduhoplovni sport. Plan je da paraglajding bude zastupljen na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Organizator takmičenja je Olimpijski komitet Azije, sa lokalnim indonežanskim olimpijskim komitetom. Trenutno je u Džakarti prisutno oko 100 pilota iz 11 azijskih zemalja, koji pre samog takmičenja imaju priliku da pohađaju seminar o bezbednosti i taktici letenja, a predavač je upravo Ovuka, koji je i potpredsednik Svetske organizacije za paraglajding i zmajarstvo. Ovo je velika čast za srpskog predstavnika, koje dolazi kao priznanje za Srbiju posle više odlično organizovanih paraglajding takmičenja u našoj zemlji.

Srbija je inače aktuelni vicešampion sveta i šampion Evrope u preciznom sletanju paraglajderom. „Ulazak paraglajdning sporta u porodicu olimpijskih sportova mnogo bi značio za našu zemlju, jer smo sigurni u osvajanje najviših odličja“, poručuje Ovuka iz Indonezije.