PARAGLAJDERISTI OVOG VIKENDA NA ZLATIBORU

Last Updated: 31/08/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Predstojećeg vikenda piloti paraglajdera koji se takmiče u disciplini precizno sletanje okupiće se na obroncima Zlatibora, gde će se održati međunarodno takmičenje „Zlatibor kup“, ujedno i 3. kolo Lige Srbije u paraglajdingu.

Organizator Paraglajding klub „Cirus“ sa Zlatibora ugostiće oko 30 takmičara, koji će poletati sa nekih od registrovanih poletišta na ovoj planini. Planirano je pet takmičarskih serija ukoliko vremenske prilike dozvole, a ako ne bude moguće, dovoljne su dve takmičarske serije za validnost takmičenja. Prema programu, petak 31. avgust je trenažni dan i registracija takmičara. U subotu 1. septembra će od 9.30 časova započeti takmičenje pa sve do predvečernjih časova, do 17.30 časova. U nedelju će uslediti nastavak takmičenja i proglašenje pobednika je planirano za 16 časova.

Paraglajding klub „Cirus“ jedan je od najstarijih paraglajding klubova u Srbiji, sa tradicijom od 1994. godine. Malo je poznato da Zlatibor ima bogatu vazduhoplovnu istoriju. Naime, u vreme Kraljevine Jugoslavije, do Drugog svetskog rata, na Zlatiboru je bio naš najveći jedriličarski centar, sa jedriličarskom školom, domom, letelicama i preko tri stotine jedriličara. Detaljno o tome je pisao gospodin Božidar Marjanović u knjizi „Krila Zlatibora“, u kojoj je pored istorijata jedriličarstva na Zlatiboru, naveo i otkrivanje ove planine u bliskoj prošlosti od strane paraglajderista ili kako su u knjizi nazvani „paraplanci“.

Iako je za sportiste iz discipline prelet sezona već završena, za precizno sletanje sezona je u punom zamahu. Naime, posle ovog 3. kola lige Srbije, odmah sledećeg vikenda će uslediti 4. kolo u Vrnjačkoj Banji, pa zatim reprezentativci odlaze na Evropsko prvenstvo i na kraju sledi revijalno takmičenje u Prokuplju. Svakako za „precizaše“ neće manjkati takmičarskih aktivnosti u septembru mesecu.