It seams that you haven't connected with your Twitter account
10 December, 2023
PočetnaVesti naslovnaPARAGLAJDERISTI OVOG VIKENDA NA ZLATIBORU

PARAGLAJDERISTI OVOG VIKENDA NA ZLATIBORU

VAZDUHOPLOVSTVO

Predstojećeg vikenda piloti paraglajdera koji se takmiče u disciplini precizno sletanje okupiće se na obroncima Zlatibora, gde će se održati međunarodno takmičenje „Zlatibor kup“, ujedno i 3. kolo Lige Srbije u paraglajdingu.

Organizator Paraglajding klub „Cirus“ sa Zlatibora ugostiće oko 30 takmičara, koji će poletati sa nekih od registrovanih poletišta na ovoj planini. Planirano je pet takmičarskih serija ukoliko vremenske prilike dozvole, a ako ne bude moguće, dovoljne su dve takmičarske serije za validnost takmičenja. Prema programu, petak 31. avgust je trenažni dan i registracija takmičara. U subotu 1. septembra će od 9.30 časova započeti takmičenje pa sve do predvečernjih časova, do 17.30 časova. U nedelju će uslediti nastavak takmičenja i proglašenje pobednika je planirano za 16 časova.

Paraglajding klub „Cirus“ jedan je od najstarijih paraglajding klubova u Srbiji, sa tradicijom od 1994. godine. Malo je poznato da Zlatibor ima bogatu vazduhoplovnu istoriju. Naime, u vreme Kraljevine Jugoslavije, do Drugog svetskog rata, na Zlatiboru je bio naš najveći jedriličarski centar, sa jedriličarskom školom, domom, letelicama i preko tri stotine jedriličara. Detaljno o tome je pisao gospodin Božidar Marjanović u knjizi „Krila Zlatibora“, u kojoj je pored istorijata jedriličarstva na Zlatiboru, naveo i otkrivanje ove planine u bliskoj prošlosti od strane paraglajderista ili kako su u knjizi nazvani „paraplanci“.

Iako je za sportiste iz discipline prelet sezona već završena, za precizno sletanje sezona je u punom zamahu. Naime, posle ovog 3. kola lige Srbije, odmah sledećeg vikenda će uslediti 4. kolo u Vrnjačkoj Banji, pa zatim reprezentativci odlaze na Evropsko prvenstvo i na kraju sledi revijalno takmičenje u Prokuplju. Svakako za „precizaše“ neće manjkati takmičarskih aktivnosti u septembru mesecu.