PADOBRANSKA EKIPA VOJSKE SRBIJE NAJBOLJA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Last Updated: 14/10/2019Autor

Titulu novog državnog prvaka u padobranstvu za 2019. godinu poneo je zastavnik Siniša Mićić, iz Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“. On je bio najuspešniji padobranac na upravo završenom 65. Državnom prvenstvu Srbije, održanom 12. i 13.oktobra na sportskom aerodromu „Zalužani“ kod Banjaluke. Drugo mesto je osvojio stariji vodnik Dejan Cvetković, takođe iz iste ekipe, dok je treće mesto i bronzanu medalju osvojio Slobodan Terzić iz Padobranskog kluba veterana 63.padobranske brigade „Arhistratig“. U ekipnom plasmanu podijum su zauzeli članovi Padobranske keipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“ na prvom mestu, drugo mesto su osvojili članovi Padobranskog kluba veterana 63.padobranske brigade „Arhistratig“ i treće mesto padobranci iz Aerokluba „Naša krila“ Paraćin.

„Za mene je veliki uspeh osvajanje prvog mesta pojedinačno na državnom prvenstvu, ali ekipni uspeh mi je vrlo bitan, naročito jer se pripremamo za veliko svetsko vojno takmičenje – 7. svetske vojne igre, koje imamo krajem ovog meseca u Kini,“ kaže pobednik Siniša Mićić, koji je na ovom državnom prvenstvu upisao 5.522 skok u svojoj tridesetogodišnjoj padobranskoj karijeri.

Pored klubova iz Srbije, na aerodromu Zalužani, bio je pravi skup padobranaca iz regiona, koji su se takmičili u okviru 7. memorijalnog padobranskog kupa „Pet zvijezda“. Ekipno su najuspešniji bili timovi „Prijedor“, „Ptuj“ i „PEVS Nebeske vidre“. Pojedinačno Aleksandar Cvetković, Siniša Mićić i Nedeljko Brdar. Među damama najbolja je bila Ina Gitel, drugo mesto je osvojila Radmila Đurić i treće mesto Svetlana Simić. Trojica najboljih juniora su Nemanja Gavrić iz Banjaluke i Stefan Živković i Dušan Lukić iz Paraćina. 65. državnom prvenstvu Srbije u padobranstvu i 7. memorijalnom kupu „Pet zvijezda“ su prisustvovali Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Zvanične delegacije su imale priliko da se detaljno upoznaju sa padobranskom disciplinom skokovi na cilj, da posmatraju takmičenje i skokove padobranaca na cilj prečnika dva centimetra sa visine od 1000 metara i od trenutka iskakanja iz aviona Antonov-2. Ujedno pripadnici Vojske Srbije i njihova padobranska ekipa je osvojila prvo mesto na državnom prvenstvu, te je Ministar i te kako imao razlog za ponos.

„Padobranstvo je jedan od sportova koji se u Vojsci Srbije najviše ceni. Osim što je pokazatelj naše spremnosti i naše sposobnosti, ovo je i sport koji govori o ljudima koji su u stanju da savladaju sve strahove i prepreke. Vojska Srbije je uvek bila ponosna na svoje padobrance, a po rezultatima sa ovog državnog prvenstva možemo da vidimo da smo ne samo najbolji u Srbiji, već da smo i jedni od onih koji u Evropi imaju šta da kažu i pokažu. Svako ko veže svoju sudbinu i budućnost za Vojsku Srbije moći će da se razvija na svakom planu, da li je to vojnička obuka, da li je to sport, ili bilo koji drugi vid usavršavanja, vredi biti uz Vojsku Srbije,“ poručio je ministar Vulin.

U odličnoj organizaciji domaćina Vazduhoplovnog kluba „Skydive“, Padobranskog kluba „Banjaluka“ i Vazduhoplovnog saveza Srbije, takmičenje je proteklo u bezbednoj, sportskoj i fer atmosferi, i što je najvažnije, obeleženo prijateljskim susretima ljudi koje deli zajednička ljubav prema visinama i padobranstvu.