PADOBRANCI SRBIJE NA DVA SVETSKA PRVENSTVA

Last Updated: 23/08/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

  1. FAI Svetsko prvenstvo u klasičnim padobranskim disciplinama (skokovi na cilj i figurativni skokovi) održaće se na aerodromu Erden u Montani u Bugarskoj od 24. do 31. avgusta. Iako Bugarska ima bogatu padobransku istoriju i iako se u Montani svake godine organizuju padobranska takmičenja, svetsko prvenstvo kao takmičenje prve kategorije nije bilo na ovom terenu skoro 40 godina.

Padobranska reprezentacija Srbije putuje danas na ovo veliko međunarodno takmičenje, u sastavu Miroljub Janićijević iz Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“, Siniša Mićić i Dejan Cvetković, takođe pripadnici PEVS „Nebeske vidre“, Igor Žmirić i Slobodan Terzić iz Padobranskog kluba „Delta“ iz Beograda.

Reprezentativci Srbije – Miroljub Janićijević, Siniša Mićić, Dejan Cvetković, Igor Žmirić i Slobodan Terzić odlaze na 35. FAI svetsko prvenstvo u padobranstvu izuzetno bogati padobranskim iskustvom. Naime, ovih pet padobranaca su zabeležili u dosadašnjoj karijeri ukupno 19.372 padobranskih skokova. Najveći deo tih skokova su ostvarili kao dugogodišnji učesnici u sistemu sporta – na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ali  Miroljub Janićijević, Siniša Mićić i Dejan Cvetković i profesionalno kao pripadnici Vojske Srbije, Igor Žmirić kao pripadnik specijalnih jedinica MUP-a, dok je član reprezentacije Slobodan Terzić isključivo ostvario 3700 „sportskih“ padobranskih skokova, jer je profesionalno radi kao tehničar termoenergetike.

Svetsko prvenstvo počinje registracijom takmičara 24. avgusta, a već narednog dana kreće takmičenje za najbolje sportske padobrance sveta. Ko će biti novi svetski prvak – pojedinačno u skokovima na cilj, u figurativnim skokovima, u generalnom plasmanu (zbir rezultata skok na cilj i figure), kao i koja reprezentacija će biti šampion sveta u skokovima na cilj i u generalnom plasmanu, znaće se nakon šest takmičarskih dana, u četvrtak 30. avgusta. Za prevoz padobranaca do visina sa kojih će izvoditi skokove, biće angažovani avioni AN-2, Pilatus porter i Cesna 175. Učešće na svetskom  prvenstvu je potvrdilo 25 reprezentacija, među kojima su aktuelni svetski prvaci timovi Slovenije, Rusije i Kine.