“ORLOVI” BEZ POLUFINALA

Last Updated: 14/04/2019Autor

FUTSAL

Futsal reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva u LJubljani. Posle odličnih partija u grupi sa Slovenijom i Italijom, Orlovi su poraženi u četvrtfinalu od Kazahstana.

Dobro je Srbija ušla u meč, presingom na polovini Kazahstanaca. Imali smo kontrolu igre, dominaciju u tim uvodnim minutima. I prvi smo došli do prilike za vođstvo, a imao ih je nekoliko Slobodan Rajčević. Igita je sve branio, pokazao koliko je važna karika u svom timu. S druge strane Kazahstan je bio opasan iz kontra napada i prekida koji su, kao i u prethodna dva meča,predstavljali za nas problem. Posle jednog smo primili gol, Aksentijević je odbranio prvi pokušaj, ali na odbijenu loptu reagovao je Žamankulov i ušli smo u minus.

Nismo, ipak, pali u igri, ponovo smo delovali opasnije. Ramić, Tomić, Rajčević…ređali su se udarci ka golu Kazahstana ali lopta je završavala ili na nekoj od stativa ili u rukama Igite.

Očekivali smo u nastavku da će nam sreća biti saveznik, jer činilo se da nam ona nedostaje. I krenuli smo ponovo ofanzivno, ali već u ranoj fazi nastavka usledila je kontra Kazahstana i gol koji ni Aksentijević nije mogao da brani. Ponovo smo kažnjeni za promašaje. I sada su Perić i drugovi došli u situaciju iz koje se ne pronalazi lako izlaz. Trebao nam je jedan gol koji bi bitno uticao na dalji tok meča, ali neverovatno je kako su sve Kazahstanci uspevali da se odbrane. Dešavalo se da i dvojica igrača klizećim startovima spasavaju mrežu iza Igite. Brojali smo pokušaje, ali lopta nije htela u gol. Šest minuta pre kraja selektor Ivančić izvlači Aksentijevića i sa Kocićem kao „golmanom“ pokušavamo da najzad postignemo gol. I pokazalo da je to bio pravi potez. Rajčević je vratio nadu.

A Kocić je samo minut kasnije mogao da donese izjednačenje, ali prečka je bila saveznik Igite. Gledali smo pravu dramu poslednjih dva minuta, pokušaje Kocića, Perića, Tomića…ali ponovo mali pad koncentracije,to koristi Daglas Žunior i Kazahstan ide u polufinale. Utisak je da smo zaslužili više, ali bez obzira na epilog, sve čestitke igračima i selektoru Ivančiću na svemu prikazanom u Sloveniji.

Više od trideset udaraca na gol Kazahstana, četiri stative, ko zna koliko odbrana Igite i poraz koji boli, jer su Perić i saigrači po svemu prikazanom zaslužili mnogo više u četvrtfinalu EP u Sloveniji.

Goran Ivančić: Čestitam selekciji Kazahstana na prolasku kao i mojim igračima na velikom trudu i borbenosti. Nijanse su odlučivale, ovog puta nismo imali sreće kao protiv Slovenije. Bilo je dosta prilika na obe strane, dostojno smo se suprostavili vrlo jakom protivniku. Objektivno, ovo su naše realne mogućnosti u ovom trenutku, mogli smo korak dalje ali ostaje nam da se okrenemo budućnosti i radimo na potencijalu koji futsal definitivno ima .

Marko Perić: Razočaran sam porazom, bila je ovo naša najbolja utakmica ali golman Igita je pravio čuda. Bilo je mnogo teško igrati protiv ovakve ekipe koja koristi golmana u polju. Stvarali smo šanse, dali smo maksikum, nažalost nismo uspeli.

Slobodan Rajčević: Nismo imali sreće da izjednačimo, bilo je dovoljno vremena, pogađali smo stative i golmana, šteta što nismo uspeli. Imali smo za cilj četvrtfinale i u tome smo uspeli ali ostaje gorak ukus jer smo mogli i još jedan korak a nismo uspeli.

SRBIJA: Aksentijević, Perić, Kocić, Simić, Rajčević. Momčilović, Vulić, Matijević, Rakić, Milosavac, Ramić, Tomić, Stanković, Radovanović.

KAZAHSTAN: Igita, Dovgan, Jesenamanov, Daglas Žunior, Nurgozin. Šamro, Tajnan, Žamankulov, Suleimenov, Peršin, Taku, Tursagulov, Orazov.