OPTIMIZAM SRPSKIH REPREZENTATIVACA PRED NAJZNAČAJNIJE TAKMIČENJE U 2018.

Last Updated: 08/09/2018Autor

VESLANJE

Još dva dana je ostalo do početka najjačeg i najznačajnijeg međunarodnog veslačkog događaja u ovoj godini. Svetsko prvenstvo za seniore, koje startuje u nedelju, 9. septembra 2018, okupiće u Plovdivu krem svetskog veslanja. Na osmodnevni put kreće čak 950 takmičara i takmičarki iz 62 zemlje, svi sa željom da u svojim disciplinama stignu do same završnice šampionata i velikih finala koja su na programu 14, 15. i 16. septembra. Svoje mesto pod planetrarnim veslačkim nebom na ovom takmičenju tražiće i četvorica srpskih reprezentativaca koji će se ogledati u tri discipline. Marko Marjanović će nastupiti u skifu, disciplini u kojoj je na velikoj međunarondoj sceni debitovao prošle godine. Nakon nešto slabijeg starta sezone naš skifista je srebrom na Mediteranskim igrama u Španiji i finalom i petim mestom na Evropskom prvenstvu za seniore u Španiji potpuno vratio u sedlo. Istovremeno je dokazao i sebi i drugima da je loš plasman na Svetskom kupu u Beogradu, premijernom svetskom takmičenju u ovoj sezoni, bio samo splet loših okolnosti u tom trenutku. Kako je “podvukao” u Plovdiv odlazi sa dozom optimizma s obzirom na odličan posao koji je obavio u završnim pripremama.

– Moje prvo evropsko finale u skifu i peto mesto u Glazgovu ubrizgali su mi injekciju samopouzdanja i dodatne energije. Iza mene je period odličnih treninga. Sa velikim motivom sam odradio sve planirano i maksimalno spreman očekujem start šampionata. Kao što je bio slučaj i pred šampionat Starog kontinenta u Glazgovu ni ovoga puta ću pokušati da se ne opterećujem plasmanom. Ipak, sve ispod osmog mesta, koje sam zauzeo na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Sarasoti, smatrao bih dobrim rezultatom. U svakom slučaju očekuju me četiri trke i prevashodni cilj jeste da svaku od njih izveslam na svom trenutno najvišem niovu – kazao je Marjanović pored koga je u skifu prijavljeno još 33 čamca – Novozelanđanin i svetski rekorder u skifu Menson, Čeh Sinjek i Nemac Zidler, koji je napravio pravi bum u ovoj sezoni, najveći su favoriti za medalje. Grupa od sigurno osmorice skifista, među kojima sam i ja, svoju priliku za visok plasman će tražiti iz drugog plana u pokušaju da iznenadi pomenutu trojku. Od skifista najvišeg svetskog ranga regatu u Plovdivu će propustiti samo Hrvat Martin i Kubanac Rodrigez, koji cele ove sezone nisu bili na svom nivou. Ako se prenebegne ta činjenica ovo takmičenje bi trebalo i da pokaže ko će naredne godine na Svetskom prvenstvu za seniore, glavnom kvalifikacionom takmičenju za Igre 2020, biti ozbiljan kandidat za olimpijske “vize”. Pogotovo što smatram da teško može da se desi da za godinu dana ispliva još neki vanserijski skifista kao što je bio slučaj sa Zidlerom ove godine.

Miloš Vasić i Nenad Beđik u Plovdivu jure svoje sedmo uzastopno finale na najvećoj svetskoj međunarodnoj sceni u poslednje dve godine. Ove godine su zbog Beđikove povrede propustili takmičenja u dvojcu u prvom delu sezone. Vratili su se šestim mestom na Svetskom kupu u Lucernu i četvrtim mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu gde ih je svega jedna sekunda odvojila od novog evropskog odličja. U Bugarskoj će naspram sebe imati 23 posade.

– Od 2015, tj otkako Vasić i ja zajedno veslamo u dvojcu, ovo će biti najjače svetsko prvenstvo u ovoj disciplini. Očekuje nas veoma zahtevna i teška regata. Bez obzira na to, kao što bio slučaj i sa prethodnim takmičenjima, i na ovo ulazimo sa ciljem da stignemo do postolja, iako smo svesni da će bitzi olovno teško. Pored osvajača medalja sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za seniore – braće Sinković iz Hrvatske, braće Onfrej iz Francuske i Rumuna Kozmiuca i Tudose, koji su nas tesno pobedili u finalu u Galzgovu, u Plovdivu će učestovati i sjajne posade Češke Helešik, Podražil, Novog Zelanda Marej, Brejk, Južnoafričke Republike Grin, Britejin… Sve u svemu na jednom mestu će se naći svi najbolji dvojci današnjice, izuzev Italijana koji zbog povrede Vičinija ne nastupaju sa posadom koja je lane bila svetski i evropski prvak. Zbog toga regata u Bugarskoj biće sjajna prilika da vidimo ko je trenutno gde pred naredni planetrani šampionat na kojem će se vaditi karte za Olimpijske igre u Tokiju 2020 – istakao je štroker dvojca Beđik i dodao – Spremni smo za veliku borbu. Od Glazgova smo popravili tehniku zaveslaja, samim tim se i ubrzali, a nadam se da to biti dovoljno da nam se u Plovdivu ispune planovi i da budemo u konkurenciji za medalju.

Miloš Stanojević će nastupiti u skifu za lake veslače gde će za rivale imati 19 čamaca. Godinama unazad najbolji srpski “lakić” je rekao da ima dobar osećaj pred početak šampionata.

– Na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu Mačković, Pivač, Filipović i ja smo pokušali u teškom četvercu, ali nismu uspeli da postignemo rezultat koji smo imali na treninzima. Tako sam se posle tog takmičenja vratio u skif. Dobro sam istrenirao i zadovoljan sam kako ide čamac. Imam pozitivan osećaj, a nadam se da me on neće prevariti kada počnu trke – veruje Stanojević koji je najveći uspeh u skifu za lake veslače postigao 2015. na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu kada je osvojio bronzu – U Plovdivu će nastupiti 20 čamaca u mojoj disciplini što je mnogo manje nego što sam očekivao i što je bio slučaj na nekim prethodnim planetarnim šampionatima. Bez obzira na to nastupiće svi takmičari koji su u dosadašnjem delu pokazali vrhunske rezultate, što čini grupu od 12 izuzetno brzih skifova. Među njima su i dvojica veslača koji su obeležili po dva velika takmičenja u ovoj godini – Nemac Ozborn, pobednik svetkih kupova u Beogradu i Lincu, i Švajcarac Šmid, osvajač zlata na Svetkom kupu u Lucernu i Evropskom prvenstvu u Glazgovu, na kojima, doduše, Ozborn nije učestvovao. Posle pauze veslaće i sjajni Amerikanac Kembel. U svakom slučaju konkurencija će biti na najvišem nivou, a ja ću se potruditi da idem iz trke u trku i da u svakoj u njoj budem na visini zadatka.

Inače, šampionat u Bugarskoj će biti svečano otvoren u subotu, 8. septembra kada će biti održan i žreb kvalifikacionih grupa. Sva tri srpska čamca startuju u nedelju. Prvi će se na stazi naći Stanojević koji u kvalifikacijijama skifa za lake veslače nastupiti u 8,30 č po našem (9,30 č po lokalnom vremenu). Dvojac Vasić, Beđik kvalifikacije vesla od 10,05 č, a Marjanović od 11,25.