OPTIMIZAM PRED ODLAZAK ZA PLOVDIV

Last Updated: 24/07/2018Autor

KAJAK KANU

Reprezentacija Srbije otputovala je u Plovdiv (Bugarska) na Svetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore. Od 26. do 29. jula za medalje će da se bori desetoro takmičara raspoređenih u 12 posada: Strahinja Stefanović (K-1 200), Bojan Milinković (K-1 500), Anđelo Džombeta (K-2 1000), Nikola Rasulić (K-2 1000), Biljana Relić (K-1 200 i K-2 500), Marija Dostanić (K-1 500 i K-2 500) i Nikolina Mijušković (C-1 200), te juniori: Bojan Zdelar (K-1 200 i K-1 500), Željana Petrović (K-1 200) i Eva Barta (K-1 500 i K-1 1000).

Iz Beograda je krenulo njih devetoro dok je kanuistkinja Nikolina Mijušković već u Plovdivu gde je bila učesnik razvojnog kampa Međunarodne kajakaške federacije (ICF).

Prve trke su na programu u četvrtak 26. jula.

– S obzirom da sam izborila mesto u reprezentaciji za seniorsko prvenstvo sveta, i da mi je fokus na tom takmičenju, u Plovdim idem iz treninga. Naravno, ambicije su uvek visoke i želja mi je da trenutni maksimum bude dovoljan za neko od odličja. Ovo mi je sedmo takmičenje u sezoni, teško je da se održi forma cele godine – kaže Biljana Relić, bronzana sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za mlađe seniore u Piteštiju (Rumunija).

Marija Dostanić je sa Relićevom nedavno u Auronzu osvojila srebro u dvosedu na 500 metara.

– To takmičenje je pokazalo da imamo kvalitet. Verujem da ću u obe discipline da budem konkurentna za najviše plasmane.

Nikola Rasulić i Anđelo Džomebeta u dvosedu na 1.000 imaju cilj da uđu u A finale.

– Spremni smo, trenirali smo sa Markom Tomićevićem i Milenkom Zorićem što nam je mnogo koristilo. Znamo da nas čeka težak zadatak ali ovo nam je treće zajedničko takmičenje u ovoj sezoni i imamo više iskustva – kaže Džombeta.

Rasulić je dodao:

– Nadamo se bržoj trci. Voda na regatnoj stazi u Plovdivu je slična onoj u Čurugu na kojoj smo najviše trenirali i to bi mogla da bude naša prednost. Nadamo se vremenu oko tri minuta i 15 sekundi.

Strahinja Stefanović je imao peh u finalu Evropskog prvenstva u Auronzu kada je u poslednjim metrima usled tala ostao bez prilike da se bori za medalju.

– Očekujem dobre trke, verujem da će sve da bude u redu. Spreman sam, cele godine dobro treniram. Biće žestoka konkurencija, dolaze najbolji mladi svetski sprinteri.

Bojan Milinković poznaje stazu u Plovdivu.

– Imam četvrto mesto iz jednoseda i medalju iz dvoseda od pre dve godine u Plovdivu. S obzirom da sam sprinter, nadam se bržoj trci na 500 metara. Kroz dobre treninge sam stekao izdržljivost. Očekujem dobro, seniorsko, vreme i plasman u A finale.

Eva Barta vesla u dva jednoseda, na 500 i 1.000 metara.

– Više mi odgovara 500, ali ne biram discipline. Spremna sam da uradim sve što je do mene i ostvarim dobar plasman. Nedavno sam na Evropskom prvenstvu u Italiji bila u A finalu na 1.000 metara pa se nadam da mogu da ponovim plasman.

Željana Petrović, najmlađa takmičarka u srpskom timu, u brobu će sa najbržim svetskim juniorkama.

– Ukoliko uslovi na stazi budu bolji nego u Auronzu nema razloga da ne pružim maksimum. Ulazak u A finale bi bio ogroman uspeh, ali ni B finale ne bi bilo za razočaranje.

Bojan Zdelar se raduje povratku u Plovdiv.

– Tamo sam osvojio prvu evropsku medalju u konkurenciji juniora. Ne opterećujem se plasmanom, fokusiran sam samo na trke. Staza će da pokaže za koliko sam spreman u ovom trenutku.