OKS PROGLASIO NAJUSPEŠNIJE U 2016.

Last Updated: 30/12/2016Autor

OKS

Na svečanosti povodom Dana Olimpijskog komiteta Srbije, u Domu narodne Skupštine, najuspešnijim sportistima, timovima i treneru u olimpijskoj 2016-oj godini, uručeni su Trofeji Olimpijskog komiteta. U svom obraćanju zvanicama Predsednik OKS Vlade Divac istakao je da su sportisti Srbije ostvarili brojne uspehe na velikim međunarodnim takmičenjima, ali da je 2016-u svakako obeležilo 8 medalja koje su olimpijci Srbije osvojili na Igrama XXXI Olimpijade u Rio de Žaneiru:

„Olimpijci Srbije vratili su se sa 2 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane medalje. Jedinstvom, hrabrošću, borbenošću i naravno veštinom napravili su podvig i izborili visoko 32. mesto u ukupnom plasmanu država. Najveći trijumf naših olimpijaca ogleda se u tome što su u borbi za olimpijska odličja bili jedan tim, koji je dao sve od sebe za jedan zajednički cilj, da Srbiji donese medalju više! Verujem da ne govorim samo u svoje ime, već i u ime cele Srbije kada kažem: Ponosni smo na Tim koji nas je predstavljao u Riju! Bili ste sjajni, borili ste se i dali najbolje za svoju zemlju.“ On se zahvalio svim partnerima i saradnicima na ostvarenim rezultatima i istakao da najveće hvala duguje sportistima: „Bez vaših rezultata i medalja osećaj ne bi bio isti. Olimpijski komitet se proteklih godina trudio da bude Vaš servis, da vam obezbedi sve uslove za trening i pripreme koje vi i zaslužujete, a vi ste nam to vratili na najbolji način – osvojenim medaljama!“

Titulu najuspešnije sportistkinje Srbije za 2016. godinu ponela je tekvondoka Tijana Bogdanović, koja je prošle godine bila najuspešniji mladi sportista u izboru OKS. Sa Olimpijskih igara u Riju Tijana se vratila sa srebrnom medaljom.

„Zaista sam imala neverovatnu godinu. Moram da kažem da najveća zasluga za to što ja u ovom trenutku držim ovaj Trofej ide mom treneru Draganu Joviću. Hvala mu za sve što sam proživela poslednjih godina,“ rekla je Tijana Bogdanović. Najuspešnijoj mladoj sportistkinji Trofej je uručio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Za najuspešnijeg sportistu proglašen je Filip Filipović, koji je osvojio zlatnu medalju sa vaterpolo reprezentacijom Srbije i sa 19 postignutih golova bio najkorisniji igrač olimpijskog vaterpolo turnira. U olimpijskom ciklusu Tokio 2020 Filip će biti kapiten reprezentacije:

„Daleko je Tokio, a gledajući prethodnog kapitena i sve postignuto sigurno je da zadatak niće biti lak, ali imajući u vidu kakave saigrače imam u bazenu biće mi zadovoljstvo“, rekao je Filipović. Trofej OKS primio je iz ruku predsednika OKS Vlada Divca.

Najuspešniji muški tim su olimpijski šamioni iz Rija vaterpolo reprezentacija Srbije. Pošto su osvojili svetsko, evropsko zlato i Svetsku ligu stigli su i do drugo čekanog olimpijskog zlata. Ovi momci ostvarili su ono što su generacije pre njih sanjale jer je poslednju zlatnu medalju osvojio tim iz Seula 1988. Vaterpolisti Srbije su dvanaesti put proglašenihi za najuspešniji muški tim u izboru OKS.

„Sigurno je da je medalja iz Rija svima nama najdraža. Generacijama unazad smo jako priželjkivali tu zlatu olimpijsku medalju i u Riju smo konačno dosanjali taj san,“ rekao je kapiten Živko Gocić. Trofej je kapitenu vaterpolo reprezentacije Živku Gociću uručila Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija MAXI supermaarketa, generalnog sponzora OKS.

Najuspešniji ženski tim po sedmi put su olimpijske vicešampionke odbojkašaka reprezentacija Srbije. Ove devojke ušle su u istoriju i osvojile prvu olimpijsku medalju za odbojku u ženskoj konkurenciji. Odbojkašici Bianki Buši, Trofej OKS uručio je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, zvanične banke OKS Marinos Vatis.

“Zahvaljujem se u ime svih devojaka. Htela bih da kažem da mi je čast što sam deo ove ekipe. Nismo se nadale da stvarno možemo do medalje, ali smo ipak u podsvesti verovale i jako želele. Ostaje mala žal za zlatom, ali srebro je veliki uspeh,“ rekla je Bianka Buša.

Ove godine Olimpijski komitet Srbije dodelio je i specijalno priznanje, Trofej za najuspšenijeg sportistu u individualnim sportovima koji je otišao  u ruke Davora Štefaneka. Ovaj momak je svom sportu doneo olimpijsku medalju nakon 32 godine, a olimpijsko zlato nakon dugih 40 godina. Davor je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio prvu medalju za Tim Srbije i to zlatnu.

„Moj utisak je bio da je ostalim sportistima laknulo kad je došla prva medalja. Drago mi je ako je moja medalja probila led i ako sam na neki način doprineo da posle toga osvojimo još sedam medalja,“ rekao je olimpijski šampion Davor Štefanek. Trofej mu je uručio potpredsednik OKS Ivan Todorov.

Kao i prošle godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, najuspešniji trener je selektor Varepolo reprezenatcije Srbije Dejan Savić, koji je sa svojom ekipom osvojio devet medalja od čega devet zlatnih.

„Ni kada je bilo teško u Riju nisam gubio veru u ovu ekipu. Hvala vam puno svima,“ rekao je selektor vaterpolo reprezentacije.

Trofej najuspešnijem treneru uručio je generalni sekretar OKS Đorđe Višacki. I Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu ove godine odlazi u ruke vaterpoliste. Nikola Jakšić koji je sa vaterpolo reprezentacijom osvojio sve što se moglo osvojiti u protekloj godini primio je Trofej iz ruku potpredsednika OKS Žarka Paspalja.

„Mnogo sam srećan što sam deo ove ekipe i nadam se da ću i u budućnosti sa ovim momcima osvajati trofeje,“ rekao je Nikola Jakšić.

Povodom Dana Olimpijskog komiteta Sebije i velikog uspeha koji je Tim Srbije ostavrio na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru priređena je i izložba fotografija „Slavimo Rio“ sportskog fotografa Nenada Negovanovića. Postavka obuhvata 34 fotografije koje prikazuju nezaboravne trenutke sa takmičenja i iskrene emocije naših osvajača medalja nakon velikih pobeda i osvojenih medalja.