ODRŽATI KONTINUITET NASTUPA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA I OSVOJITI MEDALJU U TOKIJU

Last Updated: 05/12/2018Autor

VESLANJE

Posle duge i zahtevne 2018. srpski seniori imali su samo kratak predah, nakon kojeg su u žestokom ritmu nastavili da treniraju za narednu sezonu, koja će biti posebno važna. Reč je o predolimpijskoj godini u kojoj će se u veslanju podeliti najveći broj karata za Olimpijske igre u Tokiju. O planovima seniorske reprezentacije za narednu sezonu, novinama u stručnom radu, kao i o veslačkom kadru u koji se polažu najveće nade u 2019, razgovarali smo sa koordinatorom programa za seniore i seniore B, Nebojšom Ilićem, inače najtrofejnijim trenerom u istoriji srpskog veslanja. Ilić na početku „podvlači“ ogromnu važnost koju sa sobom nosi naredna sezona.

– Ulazimo u sam finiš olimpijskog ciklusa na koji će biti stavljena tačka na Igrama u Tokiju 2020. Naredna godina je predolimpijska i glavna kvalifikaciona za ovo takmičenje. S tim u vezi dobar rezultat na Svetskom prvenstvu za seniore u Lincu u avgustu, na kojem će se pored medalja voditi i ljuta bitka za olimpijske „vize“, glavni je prioritet. Uz ovo takmičenje glavni „pik“ u narednoj sezoni je uspešan nastup na Evropskom prvenstvu u Lucernu u maju – kaže Ilić i dodaje – Srpsko veslanje je sa po dva čamca bilo učesnik pet prethodnih olimpijada. Ta vrsta kontinuiteta je uostalom i omogućila Veslačkom savezu Srbije i srpskom veslanju da permanentno drži poziciju prve kategorije sportova u našoj zemlji. S tim u vezi svesni smo veličine i značaja izazova u 2019, pogotovo iz razloga što bi nastavak tradicije učešća na najvećem i najznačajnijem svetskom sportskom događaju, a potom i osvajanje olimpijske medalje bili dovoljan garant daljeg razvoja i prosperiteta srpskog veslanja.

Kada je kadar seniorske reprezentacije u pitanju Ilić izdvaja grupu od 10-tak veslača, uz nadu da će joj se na proleće priključiti još neko ime.

– Udarne igle i naredne sezone biće provereni reprezentativci u učesnici prošlih Igara u Rio de Žaneiru, Miloš Vasić, Nenad Beđik i Marko Marjanović. Najvažnije ovogodišnje pojačanje u A timu predstavljaju i Martin Mačković i Viktor Pivač, koji su u periodu od 2014. do 2017. osvojili četiri medalje na svetskim prvenstvima za mlađe seniore i koji su proteklih nekoliko godina bili na studijama u Americi. Mačković je ovde s nama od početka priprema i prezadovoljan se njegovim odnosom prema radu, kao i rezultatima koje postiže na treninzima. S druge strane Pivač će nam se priključiti u januaru pošto do tada ima obaveze na Univerzitetu Vašington. Pored pomenute petorice u aktivnom trenažnom procesu su i Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Dušan Slavnić, osvajači medalja na prethodna dva evropska prvenstva za seniore do 23 godine, kao i Aleksandar Filipović i Miloš Stanojević. Svi oni će ozbiljno konkurisati za mesto u najjačem državnom timu. Odlična vest da su se posle pauza u ozbiljan trenažni proces vratili Veselin Savić, evropski prvak u dvojcu za seniore 2014, kao i Andrija Šljukić, svetski viceprvak u skifu za juniore 2013. i za seniore do 23 godine 2015. i učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016, gde je nastupio u dubl skulu sa Marjanovićem. Imajući u vidu njihov potencijal i rezultate koje su postigli u prošlosti nema sumnje da bi, ako se vrate u nekadašnju formu, mogli da budu veliko pojačanje za seniorski tim – smatra Ilić.

Koordinator programa za seniore i seniore B se osvrnuo i na veliko pojačanje koje je Stručni štab reprezentacije dobio dolaskom slavnog italijanskog stručnjaka Đovanija Postiljonea.

– Raduje me što će izuzetan svetski stručnjak Đovani Postoljone obavljati funkciju programskog direktora u našem Savezu. Sa njim sam mnogo godina imao izvanrednu saradnju i izuzetno ga cenim. Stoga sam bio presrećan kada je, i to sa zadovoljstvom, prihvatio moj predlog da postane programski direktor Veslačkog saveza Srbije. Ovim putem mu se zahvaljujem na tome. Takođe, zahvaljujem se i predsedniku i Izvršnom odboru VSS koju su prihvatili moju inicijativu za angažovanje Postiljenea, a potom i smogli snage da čitavu ideju sprovedu do kraja, zvaničnim potpisom četvorogodišnje saradnje. Siguran sam da će Postiljone dati pun doprinos poboljšanju programskog rada seniorske reprezentacije i da će ceo stručni štab motivisati na još bolji rad. Nadam se da će epilog svega biti bolji rezultati na međunarodnoj sceni u 2019. i 2020. – ističe Ilić – Pošto Postiljone živi u Atini upravo ćemo u ovom gradu odraditi jedan deo decembarskih priprema. Grupa od pet veslača koju čine Miloš Vasić, Nenad Beđik, Marko Marjanović, Igor Đerić i Dušan Slavnić, zajedno samom i trenerima Aleksandrom Ivkovićem i Lazom Pivačem 7. decembra putuje u Grčku gde će ostati deset dana, a dvonedeljne pripreme u Atini planirane su i za februar i mart.

Ilić se na kraju dotakao i teme stručnog rada u reprezentaciji.

– Trenerska struktura seniorske reprezentacije ostaje nepromenjena. Pored mene neposrednu ulogu u radu sa A timom i ove godine imaće Aleksandar Ivković i Lazo Pivač. Na taj način ostali smo dosledni principu da treneri koji neposredno proizvode i rade sa veslačima koji nastupaju za reprezentaciju imaju i status trenera reprezentacije. Jedina novina u radu seniorskih reprezentacija jeste to da će naš legendarni veslač Nikola Stojić, koji je 2016. završio karijeru, biti zadužen za rad sa reprezentacijom U23. Pošto 90 odsto veslača uzrasne kategorije mlađih seniora studira u Americi Stojićev zadatak će biti da detaljno prati njihov rad. Na taj način ćemo uspostaviti punu kontrolu i trajnu komunikaciju kako sa tim veslačima tako i sa njihovim trenerima u Americi sa kojim provode veći deo godine. Mislim da je upravo Stojić idealno rešenje za tako nešto budući da je i on prošao taj period tj. da je uporedo sa studiranjem na Univerzitetu Braun u Americi bio i član državnog tima – zaključuje Ilić.