OBELEŽENO 109 GODINA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Last Updated: 22/02/2019Autor

DOGAĐAJI

U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, kasnije preimenovan u Olimpijski komitet, obeleženo je 109 godina olimpijskog pokreta kod nas. Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred Hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije.

U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je: „Malo je zemalja u Svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodnoj olimpijskoj porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli popularizaciji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija, svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu. Zakoračili smo u predolimpijsku godinu gde sportiste Srbije očekuje najveći broj kvalifikacionih takmičenja za Tokio. Uz sva velika međunarodna takmičenja pred našim sportistima su i druge Evropske igre koje će se u junu mesecu održati u Minsku. Godina će biti puna velikih izazova, ali verujem da su naši sportisti i njihovi treneri tome dorasli i da će iz nje izaći zadovoljni postignutim rezultatima.“ Na samom kraju predsednik OKS poželeo je sportistima Srbije uspešnu predolimpijsku godinu, puno medalja, trofeja i overenih viza za Igre u Tokiju: „Želim im pre svega da budu zdravi, da vredno treniraju i da kada dođe vreme iskoriste prvu priliku da izbore svoje mesto u Timu Srbije za Tokio!“

Rođendansku „olimpijsku“ tortu isekli su predsednik Maljković i Zorana Arunović, reprezentativka Srbije u streljaštvu, koja je osvojivši prvu kvotu za Olimpijske igre otpočela građenje tima Srbije za Tokio. Nakon sečenja torte za sve zvanice priređen je koktel.

23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, nekoliko srpskih oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.