OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SPORTA

Last Updated: 07/04/2017Autor

DOGAĐAJI

Ministarstvo omladine i sporta i Zavod za sport i medicinu sporta obeležili su danas Međunarodni dan sporta na Košutnjaku, gde su studenti, koji su članovi sportskog udruženja SOFA i učenici u okviru projekta „Sport u škole“ imali sportski javni čas.

„I ove godine nastavićemo sa ovakvim akcijama, kojima želimo da pošaljemo roditeljima, deci, studentima i mladima poruku da je neophodno da se bave sportom i rekereacijom“, rekao je Udovičić.

On je naglasio da će se Vlada Srbije truditi da školski i univerzitetski sport dobije još više na značaju, a da je potrebno negovati i predškolski sport. SOFA udruženje, osim u Beogradu, realizuje svoje aktivnosti i u Subotici, Nišu, Kragujevcu gde omogućava omladini da se potpuno besplatno bavi sportom. Ovim projektom promoviše se i volonterizam i aktivizam, zdrav način života, sportski duh, timski rad, a neki od sportova koje SOFA omogućava studentima su odbojka, trčanje, košarka, plivanje, odbojka, joga, teretana, salsa itd.

Obeležavanju Međunarodnog dana sporta učestvovala su i deca uzrasta od 1. do 4. razreda Osnovne škole iz projekta „Sport u škole“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta. Cilj projekta je da se u sistem školskog sporta uključi što veći broj dece i da im se omogući bavljenje fizičkom aktivnošću i sportom potpuno besplatno.

U saradnji sa Republičkim zavodom za sport i medicinu sporta, u okviru projekta sprovodi se testiranje polaznika, na početku i na kraju školske godine kako bi se omogućilo praćenje napretka dece uključene u ovaj program. Dan sporta obeležava se 6. aprila od 2013. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila tu rezoluciju kao sećanje na datum kada su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine.