OBELEŽEN 107. ROĐENDAN OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Last Updated: 23/02/2017Autor

OLIMPIZAM

U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, danas je obeležen 107. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije. Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj, poštujući višegodišnju tradiciju postavio je lovorov venac na spomen ploču ispred Hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub kasnije preimenovan u Olimpijski komitet. Uz intoniranje himne Republike Srbije, zastavu Olimpijskog komiteta Srbije podigli su mladi sportisti Srbije koji su predstavljali našu zemlju na nedavno završenom XIII Zimskom evropskom olimpijskom festivalu mladih: Marta Dinić, Mateja Minić i Jovan Đorđević. U svom obraćanju zvanicama, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj rekao je:

„Uvek je zadovoljstvo setiti se, na ovaj dan, svih onih ljudi koji su deo istorije olimpijskog pokreta naše zemlje. Sigurno je da nas više od veka duga olimpijska tradicija čini ponosnim i predstavlja motiv više da svojim rezultatima pomeramo granice.“ U svom obraćanju Paspalj se osvrnuo na protekle godine i posebno olimpijsku 2016-u: „Od prošlog susreta na ovom mestu puno toga se desilo. Osam medalja iz Rija su svakako vrhunac i sjajan rezultat koji je plod dugogodišnjeg sistemskog pristupa i ulaganja. Lično sam zadovoljan učinjenim u proteklih osam godina koliko sam deo ove priče. Rezultati iz prethodnog perioda svakako nam daju pravo na zadovoljstvo, a uvren sam da bi i naši prethodnici bili zadovoljni.“

Na samom kraju potpredsednik OKS rekao je da su pripreme za Tokio počele sa poslednjim danom Igara u Riju i poželeo zdravlje i sreću svim našim sportistima na velikim međunarodnim takmičenjima u novom olimpijskom ciklusu. Po okončanju svečane ceremonije u hotelu Moskva je za sve zvanice priređen svečani koktel na kojem je isečena i “Olimpijska torta”.