NOVOSADSKI SPEKTAKL ZAČINJEN SA 17 ODLIČJA SRPSKOG BADMINTON PODMLATKA

Last Updated: 19/06/2017Autor

BADMINTON

Spektakl za pamćenje, badminton biseri koji će u najskorijoj budućnosti harati svetskom scenom i globalna snaga srpskog podmlatka. Sve ovo se našlo u spektru boja kojima je oslikan peti po redu Serbian U17 & Youth International, održan od 15. do 18. juna u Sportskom centru “Slana Bara” na Klisi uz učešće preko 350 takmičara i takmičarki iz 23 zemlje evropskog i azijskog kontineta. Badminton savez Srbije, uz podršku Badminton saveza Vojvodine i Badminton kluba Novi Sad, podario je srpskoj Atini, ali i čitavoj zemlji, sportski događaj koji je u organizacionom smislu nadmašio mnoga značajnija, veća i komercijalnija takmičenja. Veličinu događaja su, ipak, odredili sami akteri. Tokom sva četiri nezaboravna novosadska dana mnogi od njih su, svojom badminton veštinom, pokazali zašto pripadaju grupi najboljih igrača današnjice uzrasta do 9, 11, 13, 15 i 17 godina. Na kraju, za bajkovit rezime spektakularnih turnira pobrinuli su se srpski reprezentativci. U žestokoj konkurenciji, nalik onoj koja se viđa na najjačim svetskim takmičenjima, osvojili su velikih 17 odličja.

Turnir Evropskog kupa, Serbian U17 International Novi Sad 2017, obeležio je Sergej Lukić koji je uz Turkinju Zehru Erdem, jedini stigao do dva trofeja. Lukić je prvo u paru sa Marijom Sudimac osvojio zlato u mešovitim parovima. Njih dvoje su u finalu, posle lavovske borbe u tri seta i sat i devet minuta igre, savladali tursku kombinaciju Semih Baha Basakin, Eke Sare Basakin (2:1). Prethodno par supertalentovanih srpskih igrača je nanizao četiri pobede. U drugom kolu su pali Česi Vaclav Palan i Lusi Krpatova (2:0), u trećem Slovaci Andrej Antoška i Aleksandra Remenova (2:0), u četvrtfinalu Poljaci Lukas Cimos i Šubert Karolina (2:1), dok su u polufinalu bez borbe dobili meč koji je trebalo da igraju protiv Nemaca Arona Sonenšajna i Leone Mihalski. Tačku na briljantno izdanje u Novom Sadu Lukić je stavio u finalu muškog singla, meču kojim je spuštena zavesa na turnire u “Slanoj Bari“. U okršaju za zlato savladao je Hrvata Luku Bana (2:1) i tako prigrlio drugu titulu čime je pokrenuo erupciju oduševljenja u dvorani. Do meča za trofej Lukić, koji je bio postavljen za prvog nosioca u Novom Sadu, stigao je uz samo jedan izgubljeni set. Na startu je bio bolji od Slovenca Jake Ivančića (2:0), u drugom kolu je očitao lekciju Turčinu Tajfunu Tasdemiru (2:0), a u trećem Ukrajincu Volodimiru Rozhkovu (2:0). U borbi za polufinale savladao je Slovaka Jana Jantošika (2:1), a okršaju za veliko finale bio je bolji od Nemca Arona Sonenšajna (2:0).

“Presrećan sam što sam baš u Novom Sadu prvi put u karijeri stigao do zlata na turnirima Evropskog kupa za igrače do 17 godina, kako u singlu tako i u mešovitom dublu. Posebno mi je drago što sam, uz Turkinju Erdem, proglašen za najboljeg pojedinca turnira. Tokom sva četiri dana atsmofera je bila na najvišem niovu, a to što sam igrao na domaćem terenu bio mi je dodatni motiv da pružim više od svog maksimuma. Podrška sa tribina naročito mi je bila važna u oba finalna duela koja sam igrao u Novom Sadu. Dueli za zlato, i u miksu i u singlu, počela su loše. Rivali su dobili prvi set. Ipak, s jakim vetrom u leđa sa tribina jednostavno moralo je da dođe do preokreta, a potom i do trijumfa“, kazao je Sergej Lukić.

Na korak od medalje ostala je Sudimčeva u ženskom dublu u kojem je nastupila sa Hrvaticom Ingom Sadaić. Njih dve su u četvrtfinalu poražene posle tri seta od Čehinja Lusi Krpatove i Katerine Zuzakova. U istoj konkurenciji Marta Bogdanović i Jovana Vučetić zaustavljene su u drugom kolu. U muškom singlu Matija Cupara i Đorđe Stepanović poraženi su na samom startu turnira, a istu sudbinu doživeli su Stefan Mijatović i Stepanović u muškom dublu. U ovoj konkurenciji Lukiću i Mihajlu Tomiću, odnosno Cupari i Bugarinu Teodoru Petrov osmina finala je bila maksilani domet. Sudimčeva je stigla od osmine finala ženskog singla u kojem je Vučetićeva zaustavljena u drugom kolu, a u prvom Ivona Pavlović. Pavlovićeva je i u mešovitom dublu sa Stepanovićem poražena na samom startu.

Petnaest odličja, od toga pet zlatnih, četiri srebrnih i šest bronzanih, briljantan je skor srpskih badmintonaca i badmintonki na Serbian Youth International Novi Sad 2017. U uzrasnoj kategoriji do 9 godina Ana Dimitrijević je osvojila zlato u ženskom singlu, Vukašin Obradović i Andrej Stolić srebro u muškom dublu, Dimitrijevićeva i Bugarka Elena Dmitrova vicešampionsku titulu u ženskom dublu, a Stolić bronzu u muškom singlu. U dve godine starijem uzrastu Vuk Dimitrijević je, u tandemu sa Sebastijanom Pinkovičem iz Poljske, stigao do srebrnog odličja u muškom dublu. Viktor Petrović je trijumfovao u muškom singlu i u muškom dublu, gde je nastupio u kombinaciji sa Kinom Kigiosom iz Mađarske, u uzrasnoj kategoriji do 13 godina. U istom uzrastu Nina Bogdanović je, u paru sa Paolom Gingom iz Moldavije, prigrabila srebro u ženskom dublu, dok su do bronzi stigli Vanja Rašeta u muškom singlu i muškom dublu gde mu je partner bio Miloš Dmitrović. Mihajlo Tomić je obeležio takmičenje na ovom turniru kada je reč uzrasna kategorija od 15 godina. Pored trofeja u muškom singlu izlio je i najsjajnije odličje u muškom dublu u paru sa svojim reprezentativnim kolegom Petrovićem. Pored ova dva odličja u kategoriji U15 medalje, i to bronzane, osvojili su i Aleksandar Jovičić u muškom singlu, Sara Lončar u ženskom singlu i ženskom dublu sa Bogdanovićevom.

“Uspeh u Novom Sadu doživljavam kao jedan od dva najveća u dosadašnjoj karijeri, rame uz rame sa turnirom u Grčkoj gde sam, pored tri zlata, osvojio i srebro. Presrećan sam pogotovo zbog činjenice da trostruki trijumf ostvario pred domaćom publikom i u atmosferi koju ću pamtiti čitav život. Ostaje mala žal što u četvrtfinalu singla uzrasne konkurencije do 15 godina nisam uspeo da pružim jači otpor Austrijancu Tomiću čime bi povećao svoje šanse za plasman u polufinale. Bez obzira na to osvajanjem tri zlata ispunio sam svoja i trenerova očekivanja i s velikim motivom nastavljam da treniram i napredujem“, istakao je jedini osvajač novosadskog “het-trika“ Viktor Petrović, mlađi brat seniorskih reprezentativaca Srbije, Dragoslava i Borka.

Pored Viktora u muškom singlu konkurencije do 15 godina na korak od postolja na Serbian Youth International Novi Sad 2017 stali su i Vuk Dimitrijević (muški singl U11), Vanja Kovač i Luka Đorđević, odnosno Danilo Janković i Vukašin Krneta (muški dubl U11), Mara Batar i Lana Pavlović (ženski dubl U11), Anđela Vitman i Nina Bogdanović (ženski singl U13), Vuk Dimitrijević i Ivan Šafarik (muški dubl U13), Natalija Boharević i Anđela Vitman (ženski dubl U13), Miloš Dmitrović i Andrev Lotzem iz Indije, odnosno Igor Jovanović i Aleksandar Jovičić (muški dubl U13), te Sanja Perić i Anđela Vitman (ženski dubl U15).

A sve je počelo u četvrtak, 15. juna. “Okupacija“ Sportskog centra “Slana Bara” krenula je od ranog jutra, a već u 9 časova na šest terena počeli su okršaji na turniru Serbian Youth International Novi Sad 2017. Uvodne borbe takmičara do 9, 11, 13. i 15 godina prvog dana turnira bile su odlična uvertira za nastavak takmičenja u petak, kada su počeli i okršaji učesnika Serbian U17 International Novi Sad 2017. I u subotu je nastavljeno u istom, paklenom, ritmu. Mečevi su se ređali kao na traci, a svaki od njih je imao svoju posebnost i kvalitet. “Preživeli“ sa fronta subotnjih eliminacionih borbi stigli su do finalnih okršaja koji su bili na “meniju” u nedelju, poslednjeg dana turnira. Najbolje je tako ostavljeno za kraj. Sjajne polufinalne i finalne borbe ispisale su spisak osvajača medalja čime je stavljena tačka na ovogodišnji Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2017.

Na ceremoniji Svečanog zatvaranja, kojoj je, između ostalih prisustvovao i potpredsednik Evropske badminton konfederacije i predsednik Badminton saveza Turske, Murat Ozmekik, izražena je zahvalnost svima koji su učestvovali i svima onima koji su pomogli da se organizuje istinski sportski spektakl u Novom Sadu, a zakazano je novo viđenje za narednu godinu. Tada će, po rečima organizatora, ponovo biti napadnut ovogodišnji rekord po broju učesnika. Istovremeno uručena su i pojedinačna priznanja. Za najboljeg igrača Serbian Youth International Novi Sad 2017 proglašen je Viktor Petrović, priznanja za najbolje učesnike Serbian U17 International Novi Sad dobili su Sergej Lukić (Srbija) i Zehra Erdem (Turska), dok je najmlađi učesnik turnira u Novom Sadu bio šestogodišnji Matei Damjan Pandele (Rumunija).

Pokrovitelji ovih izuzetno značajnih internacionalnih takmičenja, na kojima su pored domaćina svoje predstavnike imali i Rusija, Indija, Nemačka, Austrija, Turska, Švedska, Ukrajina, Kipar, Izrael, Italija, Poljska, Slovenija, Slovačka, Češka, Švajcarska, Mađarska, Moldavija, Grčka, Hrvatska, Bugarska, Makedonija i Rumunija, bili su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novog Sad, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija i Muzej grada Novog Sada, a institucionalnu podršku pružili su i Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Univerzitetski sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, kao i sponzorsku kompanije “Yonex“, “Tin šped“, “Kvas“, “Integraltechnic“, “Aqua Gala“, “Zlatiborac“, “Telekom Srbija“, “Boreas Travel“ i “Koka Plus“.

Medalje su osvojili – Serbian Youth International Novi Sad 2017 – Konkurencija do 9 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Andrej Nešev (Bugarska), 2. Petr Martinec (Češka), 3. Matjaš Pufr (Češka), Andrej Stolić (Srbija); Devojčice pojedinačno: Ana Dimitrijević (Srbija), 2. Livija Klačanska (Slovačka), 3. Elena Popivanova (Bugarska), Borbala Leks (Mađarska); Muški parovi: 1. Andrej Nešev / Nikola Jordanov (Bugarska), 2. Vukašin Obradović / Andrej Stolić (Srbija), 3. Petr Martinec (Češka) / Matei Damjan Pandele (Rumunija); Ženski parovi: 1. Maja Veronika Boroš (Mađarska) / Livija Klačanska (Slovačka), 2. Ana Dimitrijević (Srbija) / Elena Dimitrova (Bugarska), 3. Elena Popivanova / Viktorija Popova (Bugarska); Konkurencija do 11 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Vlad Aleksandru Dehelean (Rumunija), 2. Luka Stefan Pandele (Rumunija), 3. Sebastijan Pinkovič (Poljska), Jegor Romaniuk (Ukrajina); Devojčice pojedinačno: 1. Paola Ginga (Moldavija), 2. Denisa Muskalu (Rumunija), 3. Kristina Sirbu (Rumunija), Simina Turku (Rumunija); Muški parovi: 1. Vlad Aleksandru Dehelean / Luka Stefan Pandele (Rumunija), 2. Vuk Dimitrijević (Srbija) / Sebastijan Pinkovič (Poljska), 3. Vinse Feliks Boroš (Mađarska) / Vaclav Simon (Češka), Oleksandar Čurun / Jegor Romaniuk (Ukrajina); Ženski parovi: Denisa Muskalu / Kristina Sirbu (Rumunija), 2. Paola Ginga (Moldavija) / Ekaterini Spiridopoulou (Grčka), 3. Katerina Berkova / Eliška Mikešova (Češka), Elena Dimitrova / Aleksandra Vasiljeva (Bugarska); Konkurencija do 13 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Viktor Petrović (Srbija), 2. Stanimir Terzijev (Bugarska), 3. Vanja Rašeta (Srbija), Kin Kigios (Mađarska); Devojčice pojedinačno: 1. Kalojana Nalbantova (Bugarska), 2. Ana Kuhra (Poljska), 3. Cvetina Popivanova (Bugarska), Anamarija Serban (Rumunija); Muški parovi: 1. Kin Kigios (Mađarska) / Viktor Petrović (Srbija), 2. Andrei Koman / Dinu Nikolas Pandele (Rumunija), 3. Miloš Dmitrović / Vanja Rašeta (Srbija), Aleks Kristijan Constantinof / Kalin Tudor Turcu (Rumunija); Ženski parovi: 1. Ana Kuhra / Kinga Stokfiš (Poljska), 2. Nina Bogdanović (Srbija) / Paola Ginga (Moldavija), 3. Petra Hart / Giongiver Rado (Mađarska), Raluka Nađi / Anamarija Serban (Rumunija); Konkurencija do 15 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Mihajlo Tomić (Srbija), 2. Andrev Lotzem (Indija), 3. Mihael Tomić (Austrija), Aleksandar Jovičić (Srbija); Devojčice pojedinačno: 1. Marija Golubeva (Rusija), 2. Petra Mesaroš (Mađarska), 3. Sara Lončar (Srbija), Joana Podedvorni (Poljska); Muški parovi: 1. Viktor Petrović / Mihajlo Tomić (Srbija), 2. Jegor Leontiev / Mikhailo Višhnevi (Ukrajina), 3. Iakovos Aheriotis / Aris Katirtzi (Kipar), Kin Kigios / Levente Tot (Mađarska); Ženski parovi: 1. Tanja Ivanova / Gergana Pavlova (Bugarska), 2. Ana Kuhra / Joana Podedvorni (Poljska), 3. Sofija Slosiarikova / Mihaela Telehaničava (Slovačka), Nina Bogdanović / Sara Lončar (Srbija); Serbian U17 International Novi Sad 2017 – Dečaci pojedinačno: 1. Sergej Lukić (Srbija), 2. Luka Ban (Hrvatska), 3. Aron Sonenšajn (Nemačka), Sezgin Kelebek (Turska); Devojčice pojedinačno: Zehra Erdem (Turska), 2. Bahar Javru (Turska), 3. Gorkem Esra Erginkan (Turska), Ioana Grečea (Rumunija); Muški parovi: 1. Bartoš Galazka / Masiej Matuš (Poljska), 2. Jan Janoštik / Tomaš Švejda (Češka), 3. Andrej Antoška / Jakub Horak (Slovačka), Luka Ban / Josip Meglić (Hrvatska); Ženski parovi: 1. Zehra Erdem / Zejnep Gokčen Ergincan (Turska), 2. Marija Golubeva / Olga Kulkova (Rusija), 3. Eke Sare Basakin / Gorkem Esra Erginkan (Turska), Lusi Krpatova / Katerina Zuzakova (Češka); Mešoviti parovi: 1. Sergej Lukić / Marija Sudimac (Srbija), 2. Semih Baha Basakin / Eke Sare Basakin (Turska), 3. Marvin Datko / Jule Petrikovski (Nemačka), Aron Sonenšajn / Leona Mihalski (Nemačka).