NOVO POVERENJE KOKEZI

Last Updated: 17/03/2019Autor

FUDBAL

Jednoglasnom podrškom 68 članova Skupštine, Slaviša Kokeza dobio je poverenje fudbalske Srbije za četvorogodišnji mandat (2019 – 2023.) na mestu predsednika Fudbalskog saveza. Na ovaj način stavljena je tačka na izborni proces i usaglašavanja mandata sa UEFA a sve kao preporuka Evropske fudbalske federacije koja je nedavno poverila novi mandat Aleksandru Čeferinu. Slaviša Kokeza izabran je prvi put 2016. godine i posle 1030 dana dobio je poverenje fudbalske Srbije da nastavi sa poslom koji je po mišljenju najvažnijih činilaca u srpskom fudbalu, dobro obavljao. Povratak srpskog reprezentativnog fudbala na mapu najboljih selekcija sveta i plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji, bilo je jedno od ispunjenih obećanja predsednika Slaviše Kokeza prilikom minule inauguracije, a sa novim mandatom i novi cilj, plasman reprezentacije Srbije na EURO 2020. takmičenje na koje čekamo punih 20 godina. Uostalom, evo i pogleda u budućnost, kao i ostvarenog u minulom periodu, programa koji je Slaviša Kokeza predstavio članovima Skupštine FSS.

Predsednički program 2019 – 2023.

Posle propuštene prilike da učestvujemo na tri velika međunarodna takmičenja, uspeli smo da osvojimo prvo mesto u teškoj kvalifikacionoj grupi i izborimo direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Da bi se srpski fudbal dalje razvijao neophodno je da ostvarujemo rezultate u kontinuitetu. Stoga ćemo učiniti sve kako bismo obezbedili najbolje moguće uslove ”A” reprezentaciji da ostvari plasman na EP 2020.

Naša najbolja reprezentacija ponovo je pokazala visok kvalitet i osvojila prvo mesto u grupi ”C” Lige nacija, čime je ostvarila mogućnost da kroz plej-of dobije i dodatnu šansu za plasman na EP.  Kroz ovo takmičenje afirmisano je mnogo mladih igrača. Uigran je tim u koji polažemo velike nade u predstojećim kvalifikacijama. Posle najnovijih pobeda Srbija je značajno popravila svoju poziciju na FIFA rang listi.

Mlada reprezentacija sačinjena od svetskih i evropskih prvaka sa Novog Zelanda i Litvanije, možda jedna od najtalentovanijih generacija u novijoj istoriji, superiorno je osvojila prvo mesto u grupi i najavila kvalitet za najviše domete. Pored mlade, gotovo sve druge reprezentativne selekcije ostvarile su izuzetne rezultate, uključujući i futsal i ženski fudbal. Napravljen je veliki iskorak na rezultatskom planu na svim nivoima što nam uliva veru u bolju budućnost.

Bolje sutra srpskog fudbala nezamislivo je bez adekvatne infrastrukture. U tom smislu, zajedno sa državom – Vladom RS i Gradom Beogradom utvrđena je lokacija i pokrenut projekat izgradnje Nacionalnog stadiona. Na tom poslu se svakodnevno radi i nakon dobijanja studije izvodljivosti koja će uskoro biti gotova, krenućemo u projektovanje i izgradnju stadiona. U ovom mandatu otvorićemo jedan od najlepših i najmodernijih stadiona u ovom delu Evrope. Na tom stadionu želimo da gledamo neko od finala LŠ ili LE, kao i utakmice najvećih globalnih fudbalskih takmičenja.

Pored izgradnje nacionalnog stadiona, Vlada RS zajedno sa FSS je najavila rekonstrukciju i izgradnju velikog broja stadiona u Srbiji, kako bi se fudbalska infrastruktura podigla na evropski nivo i kako bi dobili stadione koji ispunjavaju najviše stadarde UEFA. To je jedan od najvažnijih uslova za razvoj fudbala u Srbiji, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou. Želimo da naša reprezentacije igra  kvalifikacione utakmice širom Srbije i da tako oživimo velike gradove, nekada značajne fudbalske centre.

Kuća fudbala u Staroj Pazovi omogućila je vrhunske uslove za rad i razvoj svih selekcija i strukovnih organizacija. Iz nje su izašli svetski i evropski prvaci. U tom duhu, savez mora da modernizuje i svoju administraciju. Jedan od prvih zadataka koji nas očekuje posle Skupštine jeste obezbeđenje lokacije za izgradnju ili kupovina novog poslovnog prostora koji će ispuniti najviše standarde. U novoj, modernoj zgradi biće smeštena administracija nacionalnog saveza, stručno-strukovne organizacije, Udruženje Super i Prve lige i Fudbalski savez Beograda. U tom smislu obezbeđena je finansijska podrška FIFA i UEFA i uskoro nas očekuje rad u novom poslovnom ambijentu.

Naš sportski centar važi za jedan od najsavremenijih u svetu i posebno smo ponosni na to, međutim da bi ostao na najvišem evropskom nivou neophodna su dalja ulaganja, jer fudbal se svakodnevno razvija. Upravo su ѕavršeni radovi na renoviranju svalčionica i sportsko medicinskog bloka, a u toku je projektovanje novih sadržaja koji će značajno unaprediti ukupnu ponudu i nivo usluga u SC.

FSS će nastaviti da pruža konkretnu pomoć klubovima kako bi značajno poboljšao uslove za razvoj kako profesionalnog, tako i amaterskog fudbala. Zajedno sa klubovima i uz pomoć lokalnih samouprava nastavljamo sa projektima renoviranja svlačionica, izgradnje novih terena, postavljanja led semafora. Nastavljamo i sa postavljanjem terena sa veštačkom travom širom fudbalske Srbije. Do sada je dodeljeno više od dvadest terena klubovima i opštinama. Obezbeđivanje vrhunskih uslova za trening i takmičenje od izuzetnog je značaja za dalji razvoj fudbala u Srbiji.

Zajednica Super i Prve lige Srbije posle izvršene transformacije, potpuno je okrenuta ka tržišnom načinu poslovanja. Realizovali smo ideju udruženog nastupa svih profesionalnih fudbalskih klubova, kroz novu organizacionu formu. Tako su smanjeni troškovi administracije, povećane su mogućnosti za tržišni nastup i uvećan je tržišni potencijal svih klubova. U narednim danima biće potisan ugovor o generalnom sponzorstvu sa jednom velikom globalnom kompanijom.

Savez je u prethodnom periodu značajno uvećao materijalnu podršku regionalnim savezima, kao temelju naše ukupne fudbalske organizacije.  U zajedničkoj akciji saveza i regiona, sportsku opremu i fudbalske lopte dobilo je više od 1200 klubova širom Srbije. U narednom periodu nastavljamo sa kampanjom podele opreme sa ciljem da do kraja mandata posetimo svaku opštinu i da svaki klub dobije pomoć od saveza.

Naš savez i naša država zajedno sa državama iz regiona pokrenuli su pripreme za podnošenje kandidature za organizaciju jednog od najvećih globalnih fudbalskih događaja. Ne treba posebno naglašavati koliko bi sama kandidatura donela koristi ne samo srpskom fudbalu nego i celoj državi. Eventualna organizacija EP ili SP donela bi i ogromnu zaradu Srbiji, podigla privredu zemlje i uposlila novu radnu snagu. Benefiti su višestruki i mi sa velikim entuzijazmom prilazimo ovom velikom poslu.

FSS ima izuzetnu podršku evropske kuće fudbala, izgrađene snažne partnerske odnose i atmosferu međusobnog uvažavanja. Naš savez snažno podržava politiku Predsednika Čeferina, a posebno smo ponosni na značaj i poziciju Zorana Lakovića u UEFA, fudbalskog radnika koji je ostavio veliki trag u srpskom fudbalu i koji uživa veliki ugled u evropskom fudbalu. Projekti koje su Zoran Laković i Tomislav Karadžić realizovali, poput SC Stara Pazova, donacije terena sa veštačkom travom i mnogi drugi dodatno nas obavezuju da nastavimo sa aktivnostima u istom smeru. UEFA pruža snažnu i stalnu podršku radu našeg saveza kroz mnoge vidove pomoći i saradnje. FSS takođe uživa veliku podršku i FIFA kao krovne kuće svetskog fudbala i zajedno radimo na realizaciji nekoliko razvojnih projekata.

Izvršni odbor FSS

Na predlog predsednika Slaviše Kokeza, Skupština FSS je dala jednoglasno poverenje novom Izvršnom odboru koji čine: predsednik Slaviša Kokeza, Dragan Simović, Slobodan Ilić, Novica Tončev, Ilija Petković, Milan Karadžić, Miloš Miljanić, Nenad Bjeković, Dušan Mrakić, Marijan Rnić, Janoš Žemberi, Branko Stojaković, Saša Bajčetić, Dragan Lazović, Dragan Ilić,

Odbor za Hitna pitanja FSS

Članovi Odbora za hitna pitanja FSS: predsednik Slaviša Kokeza, Nenad Bjeković, Novica Tončev,Ilija Petković, Slobodan Ilić.

Izabrani potpredsednici

Potpredsednici FSS su Nenad Bjeković, Marko Pantelić i Savo Milošević.

Poverenje Jovanu Šurbatoviću

Odsmah po završetku Skupštine FSS, održana je prva sednica Izvršnog odbora u novom sazivu, a možda i najvažnija odluka jeste poverenje članova IO FSS, na predlog predsednika Slaviše Kokeze, novom, starom generalnom sekretaru FSS Jovanu Šurbatoviću.

Laković, Savićević, Maljković…

Prvoj konstituivnoj sednici Skupštine FSS za mandatni period 2019-2013. i izboru Slaviše Kokeze za predsednika Fudbalskog saveza Srbije prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, Zoran Laković, bivši generalni sekretar FSS a sada direktor Nacionalnih federacija UEFA, Dejan Savićević, član Saveta FIFA i predsednik FS Crne Gore, Oliver Jung, menadžer Razvojnog programa FIFA, Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Žarko Zečević, potpredsednik OKS…

Dejan Savićević

Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu sve da vas pozdravim ispred FIFA i prenesem pozdrave predsednika Đanija Infantina. Drago mi je da sam ovde i želim da vas pohvalim, jer Fudbalski savez i fudbal u Srbiji imaju konstantan uspeh. Ranije u mlađim kategorijama,a sada ste nastavili na seniorskom planu, jer ste se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo, gde niste imali sreće zbog nekih odluka. Posle Svetskog prvenstva ponovo ste pokazali kvalitet u Ligi nacija, bili ste u grupi sa mojom Crnom Gorom, pokazali ste kvalitet i zasluženo bili prvi u grupi. I na klupskom planu ste bili dobri, moja Crvena zvezda je ostvarila odlične rezultate, uspela da se plasira u Ligu šampiona i ostvari dobre rezultate. Nadam se da ćete biti uspešni i na kraju godine, odnosno u novembru i da slavite plasman na Evropsko prvenstvo.

Zoran Laković

Malo mi je čudno da se sa ovog mesta obraćam kao gost. Želim sve da vas pozdravim. Prenosim vam iskrene pozdrave od predsednika Čeferina i generalnog sekretara Teodoridisa. Svima čestitke za uspešno okončan izborni proces, pogotovo novom predsedniku FS RZS Slobodanu Iliću, naravno i svim ostalim predsednicima regiona. Rad u fudbalu može lako da se izmeri a iza Slaviše Kokeze stoje dobri rezultati, plasman na Svetsko prvenstvo, ali i svih mlađih selekcija, kao i futsala. Želim da apostrofiram i konstantnu pomoć FSS klubovima u novcu i opremi.FSS nije građevinska firma ali nekako je postalo normalno da FSS preuzme funkciju Ministarstva sporta i drugih resornih ministarstava u izgradnji infrastrukture i zato mi je drago da je Slaviša Kokeza preuzeo na sebe da fudbalsko lice Srbije u budućnosti po pitanju infrastrukture bude još bolje. Zato bih zamolio gospodina Maljkovića da ispred OKS podrže sve ove inicijative fudbalskih ljudi. Posle Litvanije i Novog Zelanda kada smo postali prvaci Evrope i sveta, prioritet bi sada mogao da bude osvajanje Prvenstva Evrope sa mladom reprezentacijom i plasman na Olimpijske igre.Na kraju, želim da apostrofiram da je saradnja između UEFA i FSS na najvišem mogućem nivou. UEFA sa svim svojim stručnim i finanijskim kapacitetima stoji na raspolaganju FS Srbije i predsedniku Slaviši Kokezi.

Božidar Maljković

Dragi prijatelji, fudbal je sport broj jedan, jer u to sam se uverio u svim zemljama, a bilo ih je sedam, u kojima sam radio. Lopta nas sve spaja, imenica ženskog roda, zato sa njom treba postupati kao sa ženom, paziti je, jer to je elemenat koji nas sve spaja. Molim vas da shvatite dimenzije današnjeg fudbala, mi navijamo za fudbal možda i više od svih sportova. Imamo izvanrednu saradnju sa predsednikom Kokezom i generalnim sekretarom Šurbatovićem. Želim vam dobre rezultate i kada se kaže Srbija, ljudi da pomisle na naš fudbal.