NOVO ODLIČJE LUKE MILIĆA NA TURNIRIMA SVETSKOG SENIORSKOG KUPA

Last Updated: 22/04/2019Autor

Zvezda Luke Milića je ponovo zasijala punim sjajem u sazvežđu svetskog badmintona. Pet meseci nakon što je osvojio svoje prvo odličje Svetskog seniorskog kupa naš reprezentativac je stigao do druge medalje na turnirima ovog ranga. Na VICTOR Croatian International 2019, koji je od 18. do 21. aprila 2019 održan u Zagrebu, uz učešće preko 250 takmičara sa više kontinenata, novopečeni učesnik Evropskih igara iskovao je bronzu. Put ka postolju u glavnom gradu Hrvatske Milić je počeo pobedom nad Norvežaninom Peterom Roenom Stensitom (2:1). U osmini finala uzeo je meru Kazahstancu Dmitriju Panarinu (2:1), dok je u meču vrednom odličja, posle preokreta i gotovo čitavog sata igre, savladao zvezdu francuskog badmintona Lea Rosija (2:1). Nakon tri iscrpljujuća duela u tri seta, od kojih je svaki u proseku trajao duže od 50 minuta, naš reprezentativac je izašao na polufinalni megdan Indijcu Rahulu Bharadvajevu. Na žalost, posle rovovske borbe položio je koplja pred potonjim osvajačem trofeja (2:0).

“U Zagreb sam došao sa velikim samopouzdanjem. Od početka sam čvrsto verovao da mogu do postolja, do kojeg sam na kraju i stigao, zahvaljujući kako fanatičnoj borbi tako i ogromnoj podršci mojih saigrača iz reprezentacije i trenera. Sa velikim ambicijama očekujem i turnir Svetskog seniorskog kupa u Grčkoj kroz dve nedelje, a nadam se da ću tamo uspeti da ponovim uspeh iz Hrvatske”, kazao je Luka Milić.

Milićev izvanredan rezultat upotpunjen je sjajnim izdanjem ostatka srpskog tima u Zagrebu. Posebno mesto u toj priči svakako zaslužuju dvojica 16-godišnjaka, Sergej Lukić i Mihajlo Tomić. U žreb su upali ‘’u minut do 12’’ tako da su na poprište ovog turnira stigli neposredno pred početak. Međutim, to ih ni najmanje nije omelo da u Zagrebu pokažu da su sazdani od najfinijih materijala i da predstavljaju svetlu budućnost, kako srpskog tako i svetskog badmintona. Gotovo iz autobusa su startovali u kvalifikacijama muškog dubla gde su prvo uzeli meru Slovencima Janu Babniku i Galu Bizjaku (2:0), a potom i Šveđanima Šaunu Ekengrenu i Aleksanderu Ridstromu (2:0), čime su se plasirali u glavni žreb ove konkurencije. Bili su slobodni u prvom kolu, dok su u osmini finala oborili na pleća holandsku kombinaciju Vesel Van Der Aar, Ties Van Der Lek (2:1), stigavši na taj način na korak od postolja. Ipak, u meču za odličje poraženi su od Austrijanaca Filipa Birkera i Dominika Stipsitsa (2:0). U istoj konkurenciji Igor Bjelan i Andrija Doder su izgubili u osmini finala od Čeha Mateja Hubačeka i Vita Kulišeka (2:0). Prethodno, njih dvojica su u kvalifikacijama bili bolji, prvo od Austrijanaca Rudigera Gnjeta i Mihaela Šausbergera (2:0), a potom i od Tajlanđana Terapata Klevana i Praranata Praputama (2:1).

U mešovitom dublu Doder i juniorka Marija Sudimac su posle pobede u prvom kolu nad kazahstansko-beloruskom kombinacijom Dmitri Panarin, Katsiarina Zablotskaja (2:0) poklekli u meču za četvrtfinale. Bolji od našeg dubla bili su prvi nosioci Španci Alberto Zapiko i Lorena Usle (2:0), koji su kasnije stigli do srebra. Sudimčeva je nastupila i u ženskom singlu gde je pobedama u kvalifikacijama nad Slovakinjom Katarinom Vargovom (2:1) i Austrijankom Alin Muler (2:0) prokrčila put do glavnog žreba. U meču za osminu finala izgubila je od prvog nosioca Mađarice Agnes Korosi (2:0). U istoj konkurenciji 15-godišnja Sara Lončar je u duelu za plasman u glavni žreb poražena od Holanđanke Kloi Majer (2:1). Prethodno naša reprezentativka je bila bolja od Slovenke Line Pipan (2:0). Odlične role u Zagrebu imali su i Borko Petrović i Ilija Pavlović. Petrović je u kvalifikacijama muškog singla “upisao” dve pobede. Prvo je savladao Luksemburžanina Matijasa Sonderskova (2:1), a potom i Šveđanina Folkea Bosunda (2:1). U meču za glavni žreb izgubio je od Danca Kristofera Elbronda (2:0). S druge strane Pavlović je nakon pobede nad Slovencem Janom Babnikom (2:0) u prvom kolu, izgubio od Hrvata Josipa Uglešića u drugom (2:1).

Glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir sijao je od sreće nakon turnira u Zagrebu.

“Sjajan vikend, sjajna atmosfera i sjajni rezultati naših reprezentativaca u Zagrebu. Svi su odigrali na svom maksimalnom nivou, a malo je nedostajalo da, pored Milića, još neko osvoji odličje. Ovo je, nema nikakve sumnje, najkvalitetnije odigran seniorski internacionalni turnir od kada sam ja selektor, a mislim da nam je svima dao mnogo samopouzdanja i učvrstio veru da smo na odličnom putu. Osvajanje odličja na seniorskim turnirima polako ali sigurno postaje rutina kada je srpski seniorski badminton u pitanju. Što se tiče Milića očigledno je da se u pravom trenutku vratio u pobedničku formu i apsolutno sam siguran da je u Zagrebu najavio novu seriju sjajnih rezultata na međunarodnoj sceni”, istakao je Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Hrvatskoj.