NOVI RITAM SVETSKIH PRVENSTAVA U STRELJAŠTVU

Last Updated: 08/10/2019Autor

Minulog vikenda, u Budimpešti je održano redovno 27. zasedanje Skupštine Evropske streljačke konfederacije (ESK). Domaćin skupa bila je Mađarska streljačka federacija, a Skupštinom je predsedavao predsednik ESK, Vladimir Lisin, ujedno i predsednik Svetske sportske streljačke federacije (ISSF). Delegati Skupštine ispred Streljačkog saveza Srbije bili su dr Nenad Putnik, predsednik, i mr Nenad Petković, generalni sekretar SSS, koji su prisustovali i finalnom turniru Evropske lige mladih u Budimpešti, na kome je srpska reprezentacija vazdušnom puškom osvojila srebro.

Pored uobičajenih tačaka dnevnog reda (izveštaj predsednika ESK, izveštaj Prezidijuma, finansijski izveštaj), najveći deo sednice posvećen je informacijama o pripremama najznačajnijih takmičenja pod ingerencijom Evropske streljačke konfederacije za 2020. i 2021. godinu. Naredne godine biće održana sledeća takmičenja: Prvenstvo Evrope – vazdušno oružje (Vroclav, Poljska, 23. februar – 2.mart), Evropsko kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre (Plzenj, Češka ,18-25. maj), Evropsko juniorsko prvenstvo MK oružjem (Osijek, Hrvatska, 25. jun – 2. jul).

U kalendaru za 2021. su Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem (Lohja,Finska) i Prvenstvo Evrope MK oružjem, čiji domaćin još nije određen. Na Skupštini su određeni i organizatori Prvenstava Evrope vazdušnim oružjem za 2022. i 2023. godinu. Norveški grad Homar će biti domaćin EP 2022.godine (18-27.mart), dok će šampionat 2023. biti održan u Talinu, Estonija (3-12. mart). Veoma bitne informacije odnosile su se na dinamiku održavanja svetskih prvenstava u predstojećem olimpijskom ciklusu (2021-2024 godina).

Delegati na Kongresu su obavešteni da je predviđeno da se umesto jednog svetskog prvenstva na svake četiri godine, kao što je bilo do sada, šampionati organizuju po sledećoj dinamici:

-2021: separatno Svetsko prvenstvo (bez disciplina u gađanju letećih meta)

-2022: zajedničko Svetsko prvenstvo (sa letećim metama)

-2023: separatno Svetsko prvenstvo (bez letećih meta)

-2024: Svetsko juniorsko prvenstvo

Za razliku od ostalih disciplina, Svetska prvenstva u gađanju letećih meta su i do sada organizovana svake godine (sem olimpijske), kao deo šampionata u svim disciplinama ili kao posebno takmičenje.

–Odluka o dinamici organizacije Svetskih prvenstava biće doneta na predstojećem Kongresu Svetske sportske streljačke federacije, od 5. do 7. decembra u Minhenu – kaže Nenad Petković, generalni sekretar SSS.– Sa sportskog stanovišta, nova dinamika organizacije prvenstava sveta je izuzetno dobra, jer streljaštvo je jedini pojedinačni sport u kome su svetska prvenstva održavana na svake četiri godine. S druge strane, ovakav kalendar će biti dodatno finansijsko opterećenje za sve nacionalne streljačke federacije.

Evropska prvenstva će se održavati po dosadašnjoj dinamici – vazdušnim oružjem svake, a malokalibarskim oružjem svake neparne godine.

Važna informacija se odnosila i na promenu pravila oblačenja strelaca (dres kod), koja će se primenjivati od 2021.godine. Po predlogu ISSF, strelci će morati da nose opremu na kojoj neće biti više od tri boje, a neophodno je da imaju i nacionalna obeležja. Donošenje odluke o dres kodu će biti na dnevnom redu Kongresa Svetske sportske streljačke federacije u Minhenu u decembru.