NOVI KORAK NAPRED SRPSKIH STRELACA

Last Updated: 14/05/2018Autor

STRELJAŠTVO

Iza srpskih strelaca je još jedno uspešno učešće u Svetskom kupu. Na trećem turniru SK u sezoni, u američkom Fort Beningu osvojili su tri srebrne medalje. Ostvarili su napredak u odnosu na prethodno takmičenje serije Svetskog kupa,održano u Čangvonu, odakle su se vratili sa dve bronze. U prvom planu je, što se naših takmičara tiče, bila Zorana Arunović, koja je učestvovala u osvajanju sve tri medalje. Druga mesta osvojila je u pojedinačnim takmičenjima malokalibarskim i vazdušnim pištoljem, a poslednjeg dana „pogodila“ je srebro u miksu vazdušnim pištoljem sa Damirom Mikecom.

Arunovićeva je u svakom od svojih dosadašnjih šest izlazaka na vatrenu liniju u Svetskom kupu 2018. stigla do finala. U Čangvonu je zauzela šesto mesto malokalibarskim pištoljem, a bronze je osvojila u pojedinačnom i u miks nadmetanju vazdušnim pištoljem. Analizirajući učinak strelaca pištoljem u Fort Beningu, Jelena Arunović, selektor za ovo oružje je rekla:

– Takmičenje su otvorile Zorana Arunović i Bobana Momčilović Veličković malokalibarskim pištoljem. Zorana je zabeležila solidan rezultat za ovaj period sezone, i uspela je da prođe u finale i kasnije došla do srebra. Bobana je imala problem sa opremom, zbog promene vremenskih uslova u njenoj partiji.

U takmičenju vazdušnim pištoljem za žene u finalu su se našle i Zorana Arunović (drugo mesto) i Bobana Momčilović Veličković (sedmo), dok je muško finale proteklo bez srpskih strelaca. U takmičenju mešovitih parova pištoljem Arunovićeva i Mikec su osvojili srebro, a Bobana Momčilović Veličković i Dimitrije Grgić peto mesto.

– Damiru Mikecu i Dimitriju Grgiću je nedostajalo par krugova za prolazak u osam najboljih. Po jedna loša serija ih je udaljila od finala, ali verujem da će već u Minhenu biti tamo gde po rejtingu i kvalitetu pripadaju. Takmičenje dama vazdušnim pištoljem je ponovo donelo Srbiji dve predstavnice među osam najboljih. Ovoga puta jedino je Srbija imala dve finalistkinje. Na kraju, oba mešovita miksa Srbije ušla su u finale. Uspeli smo da uradimo isto što i Kinezi u miksu puškom.

Srpski strelci u sredu stižu u Beograd, a za nešto više od sedam dana očekuje ih i  poslednji  Svetski kup ove godine, u Minhenu, u koji kreću u ponedeljak.

– Jasno je da će konkurencija biti paklena, jer je najavljen veliki broj takmičara. Neki su već tamo, sprovode završne pripreme. Problem može da nam napravi umor kao i promena vremenskih zona. Biće to još jedan test konkurencije i naših takmičara, i verujem da će pomoći boljoj pripremi za Svetsko prvenstvu u Čangvonu, u septembru.  Svim reprezentativcima i njihovim trenerima čestitam na postignutim rezultatima – zaključila je Arunovićeva.

Naši takmičari puškom nisu uspeli da dođu do neke od medalja u Fort Beningu, ali ostvarili su zapažene rezultate. Andrea Arsović se plasirala u finala vazdušnom (osmo mesto) i malokalibarskom puškom iz trostava (peta pozicija), a u trostavu za muškarce imali smo dvojicu predstavnika Milutina Stefanovića i Stevana Pletikosića, koji su zauzeli šesto i sedmo mesto.

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, posle turnira u Fort Beningu kaže:

– Zadovoljan sam rezultatima i plasmanima naših takmičara puškom. Imali smo četiri finala, a sem troje strelaca koji su se plasirali među osam najboljih, mogu da izdvojim i debitantkinju Mariju Malić, koja je najviše pokazala od mlađih strelaca. Vazdušnom puškom je bila 13, a u miksu je imala najbolji rezultat od svih naših strelaca puškom. Idemo dalje, popravljamo formu kroz treninge i takmičenja. Ni posle predstojećeg Svetskog kupa u Minhenu nećemo imati veliku pauzu, jer krajem  juna slede i Mediteranske igre u Španiji.

 

Srbija među 12 odabranih

U Fort Beningu su učestvovali strelci iz 53 zemlje, a medalje su osvajali reprezentativci 12 država. Kao i obično, dominirala je Kina sa 12 odlilčja (4 zlatnih, pet srebrnih, tri bronzane). Srbija je, sa tri srebra, na osmom mestu, s obzirom da je osnovni kriterijum za rangiranje broj zlatnih odličja. Međutim, po ukupnom broju medalja Srbija je u vrhu, jer samo tri reprezentacije su osvojile više od dve medalje. Uz Srbiju i Kinu, to je i Grčka, pre svega zahvaljujući Ani Korakaki, koja je bila prva u pojedinačnom takmičenju vazdušnim , a treća MK pištoljem. U paru sa bratom Dionisisom osvojila je bronzu u miksu vazdušnim pištoljem

 

Nova signalizacija iznenadila takmičare i sudije

Govoreći o takmičenju malokalibarskim pištoljem Jelena Arunović se osvrnula na novinu koja je u Fort Beningu iznenadila i sudije.

– Nakon Svetskog kupa u Koreji promenjen je sistem signalizacije u disciplini sportski pištolj. Čak su se i sudije iznenadile jer ta promena uopšte nije bila najavljena. Novi sistem je značajano uticao na rezultate, i sigurno je da će biti potrebno određeno vreme da se sportisti adaptiraju. Zbog toga je važno da u što kraćem roku kupimo tu novu signalizaciju da bi mogli da sprovedemo kvalitetne pripreme za Svetsko prvenstvo u Čangvonu, kao i za naredna takmičenja.