It seams that you haven't connected with your Twitter account
23 February, 2024
PočetnaBadmintonNOVA SVETSKA MEDALJA ZA SRPSKI BADMINTON

NOVA SVETSKA MEDALJA ZA SRPSKI BADMINTON

Nedavno je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir izjavio da će osvajanje medalja na seniorskim turnirima na međunarondoj sceni postati uobičajena stvar u srpskom badmintonu. Te njegove reči ubrzo su dobile i potvrdu. Na FZ Forza Slovenia International 2019, koji je od 15. do 18. maja 2019. održan u Medvodama, uz učešće od 219 takmičara sa više kontinenata, iskovana je nova medalja Svetskog kupa. Glavne role ovoga puta pripale su Igoru Bjelanu i Andriji Doderu koji su stigli do bronze u muškom dublu. Naš par je u drugom kolu uzeo meru Tajlanđanima Terapatu Klevanu i Praranatu Praputamu (2:0), dok su u nezaboravnom meču vrednom odličja, posle rovovske borbe u tri seta, bacili na pleća domaću kombinaciju Jaka Ivančič, Miha Masten (2:1). U okršaju za finale poraženi su Poljaka Adama Kvaline i Pavela Pietruja (2:0).

“Došli smo sa velikim očekivanjima na ovaj turnir, budući da je iza nas ostao izuzetno kvalitetan pripremni period. Paklen i studiozni rad je na kraju urodilo plodom i zasluženo smo stigli do postolja u Medvodama. Nadam se da ćemo odličnu formu potvrditi, prvo na Prvenstvu Srbije za seniore početkom juna, a potom i na Svetskom kupu u Bugraskoj sredinom avgusta”, kazao je stariji član srpskog dubla, Igor Bjelan.

U muškom singlu Luka Milić se pobedama nad Slovenicima Galom Bizjakom (2:0) i Martinom Cerkovnikom (2:0), te Malezijcem Misbunom Ramdanom Mohmedom MIsbunom (2:1) plasirao u glavni žreb, ali je u prvom kolu poražen od Finca Etua Heina (2:0). U istoj konkurenciji Borko Petrović i Ilija Pavlović su stali u prvom kolu kvalifikacija. Bolji od Petrovića bio je Muhamad Izudin Šamsul Muzli iz Malezije (2:0), a od Pavlovića Batdava Munkhbat iz Monlgolije (2:1). Juniorka Marija Sudimac je pobedama nad Austrijankom Katrin Nedolt (2:0) i Slovenkinjom Spelom Alič (2:0) stigla do glavnog žreba ženskog singla. U borbi za plasman u osminu finala bolja od naše reprezentativke bila je Dankinja Line Kristofersen (2:0). Sudimčeva je nastupila i u mešovitom dublu u paru sa Doderm. Njih dvoje su u okršaju za plasman u četvrtfinale izgubili od engleske kombinacije Kallum Heming, Hop Varner (2:0). Na startu takmičenja u muškom dublu Milić i Nenad Milošević su poraženi od Poljaka Miloša Bohata i Pavela Smilovskog (2:1).

“Osvojili smo još jednu medalju na Svetskom kupu i sa time sam svakako zadovoljan, ali iskreno, želim i iskreno verujem da smo spremni i za više. Počeo je kvalifikacioni ciklus za Olimpijske igre u Tokiju i sada se na svetskim kvalifikacionim turnirima ne prašta ni najmanja greška ili nedostatak. Definitivno posedujemo potreban standard ali ne i dovoljno konstantnosti i iskustva da se još uvek zrelo nosimo sa ovakvim pritiskom i nivoom igre. Izuzetno sam zadovoljan prikazanim od strane svih igrača i sve ovo nas polako i sigurno približava krajnjem cilju, a to je borba za svetska i evropska odličja. Mislim da neće proći mnogo vremena do tog trenutka. Čestitke svim igračima na zalaganju, trudu i pozitivnom pristupu svojim obavezama”, istakao je Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Sloveniji.