NOVA SRPSKA GENERACIJA NASTAVLJA STOPAMA PRETHODNIKA

Last Updated: 07/10/2019Autor

Srbija je minulog vikenda nastavila niz uspeha u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom. Na finalnom turniru u Budimpešti stigla je do srebrne medalje, ukupno četvrtog odličja, trećeg uzastopnog u ovom ekipnom takmičenju za strelce od 14 do 18 godina. Posle zlata 2009, bronze 2017. i srebra 2018. godine, naša selekcija je u Budimpešti odbranila titulu vicešampiona. Nijedna reprezentacija sem Srbije nije osvojila tri medalje na poslednja tri turnira. A generacije u srpskom timu su se smenjivale. Svake sezone bilo je dosta promena u našoj selekciji.

Samo je 16-godišnji Đorđe Savić bio član sve tri ekipe koje su se od 2017. do danas pele na pobedničko postolje. Ostali vicešampioni Evrope iz Budimpešte su bili debitanti: Kristina Lazarević (17 godina), Teodora Vukojević (16) i Marko Ivanović (17). Nastavili su stopama prethodnika, a svi će i naredne godine imati pravo učešća u Evropskoj ligi mladih.

Sledeće sezone Srbija će, kao domaćin finalnog turnira, imati obezbeđeno učešće na završnom takmičenju, bez obzira na učinak u kvalifikacijama. Po završetku nadmetanja u Budimpešti Nenadu Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije je, u ime SSS, organizatora narednog finalnog turnira, primio zastavu Evropske streljačke konfederacije.

– Zadovoljan sam učinkom svih naših takmičara kako na turniru u Budimpešti, tako i u kvalifikacijama u maju u Novom Sadu, kada smo u istom sastavu osvojili prvo mesto u Regionu „Istok“. U svakom meču su se borili svim srcem od prvog do poslednjeg metka – kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku.

Naša selekcija je u meču za zlato izgubila od Mađarske minimalnom razlikom 81:79 u poenima iz serija.

– Srpskom timu je zlato izmaklo za jedan hitac, sreća je ovaj put bila na strani Mađarske. Medalja nije iznenađenje. Očekivali smo odličje, potajno smo se nadali da možemo da ponovimo uspeh od prošle godine i zato sam na takmičenje u Mađarskoj pozvao kompletan stručni štab juniorske reprezentacije, trenere Ivana Manojlovića i Sašu Ikera, kao i Darka Jovanovića, ličnog i klupskog trenera Teodore Vukojević i Marka Ivanovića.

Šef stručnog štaba ističe značaj timskog duha u uspehu.

– Atmosfera u timu i međusobna podrška naših strelaca tokom turnira u Budimpešti je bila fenomenalna i retko viđena na streljačkom takmičenjima.

Donević se zahvalio na podršci Ministarstvu omladine i sporta, generalnom sponzoru „Telekomu Srbije“, ali ne zaboravlja ni bazu.

– Zasluge za uspeh idu i klubovima iz kojih dolaze naši reprezentativci – kragujevačkom „Čika Mati“, u kome rade Ivanović i Vukojevićeva, zatim Novom Beogradu – Ušće iz koga je Kristina Lazarević, i Oku sokolovom iz Kosjerića, čiji je član Đorđe Savić. Zahvaljujem se svim klubovima, ličnim trenerima, jer dobar rad u bazi je preduslov da strelci razviju kvalitet i pokažu se u najboljem svetlu u takmičenjima reprezentacije – zaključio je Donević.