NOVA SRPSKA GENERACIJA NA EVROPSKOJ SCENI

Last Updated: 17/05/2019Autor

Streljački savez Srbije će u subotu i nedelju u Novom Sadu biti domaćin kvalifikacionog turnira Regiona „Istok“ Evropske lige mladih vazdušnim oružjem, u kojoj učestvuju strelci kadetskog i uzrasta mladih juniora i juniorki. Rivali Srbije biće Rusija, Hrvatska i Ukrajina. Sve zemlje će imati ekipe i puškom i pištoljem. Pobednik i osvajač druge pozicije u grupi proći će na finalni turnir, koji će u oktobru biti održan u Budimpešti.

Uz domaćina Mađarsku, osvajače prvih i drugih mesta na tri regionalna turnira („Istok“, „Zapad“ i „Sever“), na finalnom takmičenju će učestvovati i najbolja trećeplasirana selekcija. Srpska reprezentacija vazdušnom puškom je aktuelni vicešampion Evropske lige mladih. Prošle godine, u finalu završnog turnira, održanog u Finskoj, izgubila je od Rusije.

– U novu sezonu ulazimo sa izuzetno podmlađenim timom. Od strelaca koji su prošle godine osvojili srebro u Novom Sadu će se takmičiti samo jedan reprezentativac , Đorđe Savić. Napravljena je nova ekipa, od strelaca koji će i sledeće godine imati pravo učešća u Evropskoj ligi mladih – kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku i nastavlja: – Borićemo se za plasman na završni turnir, ali naš osnovni cilj u ovogodišnjoj Evropskoj ligi mladih je sticanje iskustva za sledeću sezonu, koja nam je izuzetno bitna. Srbija će 2020. godine biti domaćin finalnog takmičenja. Planiramo i očekujemo da naše selekcije naredne godine dostignu svoj vrhunac.

Ekipa Srbije pištoljem je takođe sastavljena pretežno od debitanata.

– Nekoliko naših reprezenativaca je učestvovalo i na Evropskom juniorskom prvenstvu, ali skoro niko nema iskustva u Evropskoj ligi mladih, koja se odvija po specifičnom sistemu takmičenja. U Evropskoj ligi mladih nije bitan ukupan rezultat, već da strelac nadmaši direktnog rivala u protivničkoj ekipi i osvaja poene za svoj tim. Za naše reprezentativce turnir u Novom Sadu će biti važna škola. Prioritet je sazrevanje ekipa za budućnost– zaključuje Donević.

 

Sistem takmičenja

Na regionalnim turnirima Evropske lige mladih ekipe se sastaju po ligaškom sistemu – svako sa svakim. Od ove sezone za svaki meč reprezentacija prijavljuje mešovito žensko-mušku ekipu od četiri člana (umesto tri kao do sada). Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle  svake od četiri serije od po deset metaka, takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat (maksimalna pobeda je 32:0). U slučaju nerešenog rezultata (16:16) pobednik se određuje u raspucavanju.

U subotu pre podne biće održana dva kola, a u nedelju pre podne treće kolo. Raspored, kao i obično, se određuje neposredno uoči takmičenja, na tehničkom sastanku, na kome se obavlja žreb startnih brojeva. Subotnji program počinje u 9 časova.

 

Sastav Srbije za kvalifikacije EL mladih

Puška: Teodora Vukojević („Čika Mata“, Kragujevac), Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće), Milica Ristić („Čika Mata“), Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić), Marko Ivanović („Čika Mata“), Dušan Stojadinović (Novi Sad 1790).

Pištolj: Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće), Nađa Martinović (Partizan), Jelena Todorović („Aleksa Dejović“, Užice), Dušan Bojić (Smederevo), Zlatomir Marković (Sava, Mesarci), Uroš Ivanovski (Novi Sad 1790).

Stručni štab: Dragan Donević, Saša Iker, Ivan Manojlović (puška), Jelena Arunović (pištolj), treneri po pozivu: Darko Jovanović (puška), Boban Marinković (pištolj).