NIKOLA PENIĆ: SSAB POVRATIO UGLED

Last Updated: 29/09/2019AutorTags: ,

Sportski savez Beograda organizacija je koja je prepoznatljiva u sportu ne samo glavnog grada već i cele Srbije. Sa čak 106 članica, ova organizacija, kao glavni partner Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, predstavlja pravi oslonac gradu za sprovođenje velikog broja projekata. Generalni sekretar SSAB Nikola Penić posle nepunih šest meseci koliko je prvi operativac u krovnoj sportskoj organizaciji prestonice, otkriva korake koji će biti preduzeti u bliskoj budućnosti.

– Beograd ima 17 opština, od toga 16 ima svoj sportski savez. Nema ga samo najveća beogradska opština, Novi Beograd, ali verujem da ćemo i to uskoro rešiti na opšte zadovoljstvo svih sportskih klubova na teritoriji pomenute opštine. E, sada vidite kolika je to sportska snaga. Svaka opština ima po nekoliko stotina klubova koji moraju da se okupe oko svog lokalnog sportskog saveza, kako bi zajedničkim delovanjem ostvarili svoje interese. Dakle, akcenat će biti na poboljšanju infrastrukture ukupnog članstva organizacije koju operativno vodim. Sportski savez Beograda je povratio svoj ugled i bitan smo faktor u funkcionisanju celokupnog sporta – istakao je Nikola Penić.

Mladi, a već iskusni sportski radnik, objasnio je na koji način planira da strateški usmeri delovanje SSAB.

– Klubovi moraju pre svega da se integrišu u okvire svojih opštinskih saveza. Pored činjenice da bi na taj način sve funkcionisalo po skladnom sistemu, članarinom koja bi bila minimalna omogućili bi i bolje funkcionisanje svog opštinskog saveza. Ne bi moglo da se dogodi da participiraju za sredstva u Sekretarijatu za sport i omladinu a da prethodno o toj nameri nisu upoznali opštinski savez, samim tim i nas. Radićemo intenzivno na realizaciji ovoga o čemu sada pričamo. Duboko sam ubeđen da je to jedna od najznačajnih akcija koje planiramo da pokrenemo u toku 2020.godine. Mora se uvesti pravila i ona se moraju striktno poštovati.

Druga novost je čini se najzanimljivija za početnike u sportu.

– Cilj nam je da svaka opština od sedamnaest koliko ih imamo, naredne godine uz saradnju sa nama, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za za sport i omladinu organizuje svoj Sajam sporta. Bila bi to manifestacija na kojoj bi se družili čelnici opština sa predstavnicima klubova, sportistima, sportskim radnicima, ali svi zajedno pre toga sa posetiocima sajma. Tu bi klubovi iz brojnih sportskih grana predstavili svoje discipline, a deca bi dobila mogućnost da izaberu svoju sportsku budućnost. Organizacijom Opštinskih sajmova sporta učinićemo svoje postojanje vidljivijim i na taj način približiti građanima mogucnost da se na opštini gde žive bave sportskim aktivnostima.

Tokom ove godine nastavilo se sa edukacijom sportskih stručnjaka, kvalitetno je odrađeno nekoliko seminara.

– Predsednik Dragan Tomašević radi odličan posao. Zajedno smo na stanovištu da nam je naredne godine svakog meseca potreban po jedan seminar, dakle imaćemo ih 12. Planiramo da ih šest bude iz oblasti trenerske struke, gde bismo angažovali i vrhunske strane predavače. Drugih šest bi bilo namenjeno sportskim birokratama, kao podrška sportskim radnicima čiji se učinak ne vidi javno, a bez kojih ne može da se radi. Potpisali smo i Protokola o saradnji sa ADAS-om, Katedrom za sportsku medicinu Medicinskog fakulteta i Fakultetom za fizičku kulturu – otkriva Penić.

Sa Draganom Belojević, sekretarkom za sport i omladinu Grada Beograda, uspostavljena je sjajna saradnja, što u prošlosti sa drugim sekretarima nije uvek bilo tako.

– Dragana je bila vrhunski sportista i lako shvata naše ideje. Podrška nije samo deklarativna, jasna je i konkretna. Pripremamo izradu monografije o najvećim uspesima sportista iz beogradskih klubova koji su u poslednjih 100 godina osvajali medalje na evropskim, svetskim prvenstvima kao i Olimpijskim igrama. Takođe, u pomenutoj monografiji naći se se informacije o beogradskim klubovima koji su osvajala evropske i svetske kupove, dok će treće poglavlje činiti sva velika međunarodna takmičenja čiji je domaćin bio Beograd. Sistematizacija ove vrste podataka kapitalna je za čitav beogradski sport. Baza podataka sa gore pomenutim informacijama koja će biti sačinjena u narednom periodu poslužiće budućim generacijama kao istorijska građa koju će moći da dopunjavaju novim uspesima naših sportskih šampiona nakon svakog narednog olimpijskog ciklusa.

Nikola Penić, je došao iz atkletike. Na kraju i pitanje kako komentariše stanje u kraljici sportova.

– Beogradska i srpska atletika su u poslednjoj deceniji doživele renesansu, kako u rezultatskom smislu, tako i u oblasti sportske infrastrukture. Španovićeva, Bekrić, Kolašinac, Jelača, Dudaš i Jovančević doneli su više medalja sa seniorskih evropskih i svetskih prvenstava nego što ih je prethodna država imala u zbiru za 50 godina svog postojanja. Srbija je kao država shvatila značaj kraljice sportova i uložila je ozbiljna materijalna sredstva kako u realizaciju planova i programa naših vrhunskih asova tako i u izgradnju atletske dvorane i velikog broja atletskih staza. Bez jakog bazičnog sporta, nema rezultata ni u drugim sportskim granama – zaključio je Penić.