NIKOLA GRBIĆ ZVANIČNO POSTAO ČLAN “KUĆE SLAVNIH”

Last Updated: 23/10/2016Autor

ODBOJKA

Nikoli Grbiću večeras je bio jedan od najlepših dana u životu. Legendarni odbojkaš i zvanično je postao stanar „Kuće slavnih“ u američkom gradu Holiouku (Masačusets). Svečanu ceremoniju će pamtiti i po tome što su Vladimir, koji je primljen 2011, i on postali prva braća u „Kući slavnih“. Slavni tehničar je član 31. klase, u kojoj su i: Danijela Skot Arudi (SAD), trener Mak Bok Park (Južna Koreja), zvezde bič voleja Amerikanka Misti Meks Trevor i Brazilac Emanuel Režo. Sinoć je u njihovu čast gradonačelnik Holioka organizovao gala večeru. Imali su mnogobrojne obaveze, od davanja intervjua do slikanja…

– Mislim da je biti izabran u Kuću slavnih u gradu gde se rodila odbojka možda i najveća čast u karijeri jednog odbojkaša. I moram da priznam da sam veoma ponosan – rekao je nedavno, za „Novosti“, Nikola Grbić.

U veoma bogatoj igračkoj karijeri mlađi, Nikola (43), je 1997. proglašen za najboljeg odbojkaša Evrope, a sa Vladimirom je 2013. primljen u „Odbojkašku aleju slavnih“ u poljskom Miliču. A što je život posvetio odbojci najzaslužniji je njegov otac Miloš, kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je 1975. u Beogradu osvojila prvu medalju, bronzanu na EP.

– I meni je kao i ocu fudbal bio prvi izbor. Međutim, kada sam stasao otac me je bez diskusije prebacio na odbojku – seća se mlađi Grbić.

Nikola je karijeru počeo u GIK Banatu iz Zrenjanina, odakle je prešao u novosadsku Vojvodinu. Preko granice se otisnuo 1994, kada je pristupio italijanskoj Gabeki iz Montikjarija. Ostvario je fenomenalnu i klupsku i reprezentativnu karijeru. Za našu selekciju, od 1995. do 2010, osvojio je 19 medalja: olimpijsko zlato i bronzu, svetsko srebro, evropsko zlato, srebro i četiri bronze. Ima i četiri srebra i dve bronze u Svetskoj ligi. Diči se i sa tri bronze sa Svetskog kupa izazivača, SK šampiona i Svetskog kupa. Ima i brojne individualne nagrade. U klupskoj konkurenciji je bio prvak Jugoslavije, Italije i Rusije, dva puta je bio pobednik Kupa šampiona, osvajao i dva puta Superkup Evrope, Kup kupova, Top tims kup i Kup CEV.

– Odbojka je obeležila moj život dosad. U početku nisam ni sanjao da ću postići ovoliko u igračkoj karijeri, ali, kako je vreme prolazilo i kako sam postao profesionalac, podredio sam joj sve. Sada, kad imam porodicu i decu, i dalje je moj posao, ali je gledam iz malo drugačije perspektive.

 

Ceo život uči

Čuveni tehničar je trener od 2014, a od prošle godine je selektor Srbije, s kojom ima zlato i srebro u Svetskoj ligi.

– Čovek, ukoliko želi, nikad ne prestaje da uči. Taman ako i naučiti znači naučiti kako ne treba. To je proces koji nikad ne prestaje. Učio sam kao igrač do kraja karijere, a sada učim i kao trener – naglašava Grbić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)