It seams that you haven't connected with your Twitter account
26 September, 2023
PočetnaVesti naslovnaNIKOLA GRBIĆ ZVANIČNO POSTAO ČLAN “KUĆE SLAVNIH”

NIKOLA GRBIĆ ZVANIČNO POSTAO ČLAN “KUĆE SLAVNIH”

ODBOJKA

Nikoli Grbiću večeras je bio jedan od najlepših dana u životu. Legendarni odbojkaš i zvanično je postao stanar “Kuće slavnih” u američkom gradu Holiouku (Masačusets). Svečanu ceremoniju će pamtiti i po tome što su Vladimir, koji je primljen 2011, i on postali prva braća u “Kući slavnih”. Slavni tehničar je član 31. klase, u kojoj su i: Danijela Skot Arudi (SAD), trener Mak Bok Park (Južna Koreja), zvezde bič voleja Amerikanka Misti Meks Trevor i Brazilac Emanuel Režo. Sinoć je u njihovu čast gradonačelnik Holioka organizovao gala večeru. Imali su mnogobrojne obaveze, od davanja intervjua do slikanja…

– Mislim da je biti izabran u Kuću slavnih u gradu gde se rodila odbojka možda i najveća čast u karijeri jednog odbojkaša. I moram da priznam da sam veoma ponosan – rekao je nedavno, za “Novosti”, Nikola Grbić.

U veoma bogatoj igračkoj karijeri mlađi, Nikola (43), je 1997. proglašen za najboljeg odbojkaša Evrope, a sa Vladimirom je 2013. primljen u “Odbojkašku aleju slavnih” u poljskom Miliču. A što je život posvetio odbojci najzaslužniji je njegov otac Miloš, kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je 1975. u Beogradu osvojila prvu medalju, bronzanu na EP.

– I meni je kao i ocu fudbal bio prvi izbor. Međutim, kada sam stasao otac me je bez diskusije prebacio na odbojku – seća se mlađi Grbić.

Nikola je karijeru počeo u GIK Banatu iz Zrenjanina, odakle je prešao u novosadsku Vojvodinu. Preko granice se otisnuo 1994, kada je pristupio italijanskoj Gabeki iz Montikjarija. Ostvario je fenomenalnu i klupsku i reprezentativnu karijeru. Za našu selekciju, od 1995. do 2010, osvojio je 19 medalja: olimpijsko zlato i bronzu, svetsko srebro, evropsko zlato, srebro i četiri bronze. Ima i četiri srebra i dve bronze u Svetskoj ligi. Diči se i sa tri bronze sa Svetskog kupa izazivača, SK šampiona i Svetskog kupa. Ima i brojne individualne nagrade. U klupskoj konkurenciji je bio prvak Jugoslavije, Italije i Rusije, dva puta je bio pobednik Kupa šampiona, osvajao i dva puta Superkup Evrope, Kup kupova, Top tims kup i Kup CEV.

– Odbojka je obeležila moj život dosad. U početku nisam ni sanjao da ću postići ovoliko u igračkoj karijeri, ali, kako je vreme prolazilo i kako sam postao profesionalac, podredio sam joj sve. Sada, kad imam porodicu i decu, i dalje je moj posao, ali je gledam iz malo drugačije perspektive.

 

Ceo život uči

Čuveni tehničar je trener od 2014, a od prošle godine je selektor Srbije, s kojom ima zlato i srebro u Svetskoj ligi.

– Čovek, ukoliko želi, nikad ne prestaje da uči. Taman ako i naučiti znači naučiti kako ne treba. To je proces koji nikad ne prestaje. Učio sam kao igrač do kraja karijere, a sada učim i kao trener – naglašava Grbić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)