NAŠE ŠAMPIONKE NA EP 2017. U GRUPI SA FRANCUSKOM, GRČKOM I SLOVENIJOM

Last Updated: 09/12/2016Autor

KOŠARKA

Košarkašice Srbije krenuće u odbranu titule prvaka Evrope iz grupe C, u kojoj se pored izabranica Marine Maljković nalaze još i ekipe Francuske, Slovenije i Grčke, odlučeno je žrebom u Pragu. Srbija se nalazila u drugom šeširu žreba zajedno sa ekipama Belorusije, Ukrajine i Crne Gore. Raspored u šeširima se određivao na osnovu rezultata sa prethodnog Evrobasketa i kvalifikacija za šampionat 2017, u kojima je Srbija u grupi D zauzela drugo mesto iza Ukrajine, a ispred Nemačke i Luksemburga. Francuska je bila prva u kvalifikacionoj grupi B sa Hrvatskom, Holandijom i Estonijom. Slovenija je takođe zauzela prvo mesto, u grupi A, ispred ekipa Letonije i Litvanije, dok je Grčka bila druga u grupi F iza Rusije, a ispred Bugarske i Švajcarske. Srbija se sastajala sa Francuskom na prethodna dva Evrobasketa. Naše košarkašice su 2013. doživele težak poraz rezultatom 76:32, ali se na najbolji mogući način osvetila u finalu prethodnog šampionata, kada je uzela titulu posle pobede od 76:68, Srbija je protiv Francuske slavila i u meču za bronzanu medalju na Olimpijskim Igrama u Riju, sa 70:63. Košarkašice Marine Maljković nisu igrale ni sa Slovenijom ni sa Grčkom na prethodnim velikim šampionatima.

Naš nacionalni tim prvi meč na šampionatu igra 16. juna protiv Grčke. Dan kasnije za protivnika će imati Francusku, dok će u ponedeljak 19. juna odmeriti snage sa Slovenijom.

Marina Maljković:

„Nikada nisam komentarisala grupu, već sam se trudila da se koncentrišem na našu ekipu, da se fokusiramo na ono što je ispred nas i da ne trošimo energiju na to. Na prvi pogled vidi se da je grupa A „grupa smrti“, a da našu reprezentaciju u Češkoj čeka nešto lakši prvi deo takmičenja nego na prethodnim šampionatima. Francusku nije potrebno previše komentarisati. Dve najvažnije utakmice koje smo odigrale, bile su protiv Francuske u finalu Evrobasketa 2015. i u borbi za bronzu na Olimpijskim igrama ove godine i cela Srbija zna o kakvoj je ekipi reč. Slovenija i Grčka su nama dobro poznate ekipe, jer smo odigrali bezbroj prijateljskih mečeva. U pitanju su dve respektabilne reprezentacije koje izuzetno cenim.“

Sonja Petrović:

„Bila sam na ceremoniji na žrebu u Pragu. Mislim da je još rano za bilo kakve komentare. U poređenju sa drugim grupama dobro smo prošle, koliko je to moguće, s obzirom da se danas košarka igra svuda i da nema lakih protivnika. Ako igramo našu igru možemo sa svakom ekipom da se borimo, ali još uvek je rano za te prognoze. Što se mene lično tiče, najviše sam zadovoljna što ćemo igrati u Pragu.“

Marina Maljković:

– Nikada nisam komentarisala grupu, već sam se trudila da se koncentrišem na našu ekipu, da se fokusiramo na ono što je ispred nas i da ne trošimo energiju na to. Na prvi pogled vidi se da je grupa A „grupa smrti“, a da našu reprezentaciju u Češkoj čeka nešto lakši prvi deo takmičenja nego na prethodnim šampionatima. Francusku nije potrebno previše komentarisati. Dve najvažnije utakmice koje smo odigrale, bile su protiv Francuske u finalu Evrobasketa 2015. i u borbi za bronzu na Olimpijskim igrama ove godine i cela Srbija zna o kakvoj je ekipi reč. Slovenija i Grčka su nama dobro poznate ekipe, jer smo odigrali bezbroj prijateljskih mečeva. U pitanju su dve respektabilne reprezentacije koje izuzetno cenim.

Plasman u dalji tok takmičenja obezbediće tri prvoplasirana tima iz svake grupe. Prvi iz grupe C će ići direktno u četvrtfinale, gde će za protivnika imati boljeg iz duela A2 – B3, dok će se drugoplasirani i trećeplasiran tim u grupi boriti za ulazak u četvrtfinale protiv ekipa iz grupe D, dakle C2 – D3, odnosno D2 – C3. Pobednik prvog meča igraće u četvrtfinalu protiv najboljeg tima A grupe, a drugog meča protiv pobednika grupe B.

Evropski šampionat biće održan u Češkoj od 16. do 27. juna 2017. godine. Utakmice u grupama A i B igraće se u Hradecu, a grupe C i D u Pragu, gde se igra i završnica. Grupna faza na programu je od 16. do 21. juna. a finalna faza od 22. do 25. juna 2017. godine.

Sastav grupa za Evrobasket 2017. za žene: Grupa A: Mađarska, Ukrajina, Češka, Španija; Grupa B: Belorusija, Turska, Slovačka, Italija; Grupa C: Srbija, Slovenija, Francuska, Grčka; Grupa D: Letonija, Belgija, Crna Gora, Rusija.