NAŠ TROFEJNI TRENER DUŠAN IVKOVIĆ U FIBA „KUĆI SLAVNIH“

Last Updated: 02/10/2017Autor

KOŠARKA

Proslavljeni selektor naše reprezentacije Dušan Ivković (74) svečano je primljen u Kuću slavnih Svetske košarkaške federacije FIBA, sinoć u Mijesu na periferiji Ženeve. Ulazak Ivkovića u Kuću slavnih usledio je 15 meseci po završetku njegove trenerske karijere, započete u mlađim kategorijama Radničkog sa Crvenog krsta. Sa nepunih 30 godina vodio je taj klub do titule juniorskog prvaka Jugoslavije (1973). Ostavio je dubok trag svuda gde je radio, pre svega u Radničkom, Partizanu, Olimpijakosu i CSKA, ali ćemo ga u Srbiji uvek pamtiti po onome što je postigao sa nacionalnim timom. Sa reprezentacijom je osvojio šest medalja na najvećim takmičenjima – četiri zlatne i dve srebrne: zlatne na SP u Buenos Airesu 1990, EP u Zagrebu 1989, EP u Rimu 1991. i EP u Atini 1995, a srebrne na OI u Seulu 1988. i EP u Poljskoj 2009.

Dušan Ivković je 12. Srbin koji je primljen u FIBA „Kuću slavnih“, a u svom govoru zahvalio se svim igračima koje je trenirao, svim saradnicima, kolegama, predsednicima saveza i klubova…

– Ovo je velika čast za mene, biti uz sve ove legende, uz sva ova imena. Hvala FIBA koja me je kandidovala i primila u svoju Kuću slavnih. Moj trenerski put je uvek bio obeležen napornim radom i odricanjima. Voleo sam svoj posao i smatram da je moj put bio normalan trenerski put. Nisam bio vrhunski košarkaš, ali sam kao trener prošao sve nivoe. Od mlađih kategorija, klupskih i nacionalnih, do prvih timova i klubova i reprezentacije koju sam vodio na najvećim takmičenjima, evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Košarka je moj život i, bez sumnje, život moje porodice. Sada, posle više od 40 godina trenerskog rada, želim da zahvalim mojoj supruzi Neni, mojim sinovima kojima sam sigurno često nedostajao u mojoj dugoj trenerskoj karijeri.

Košarkaški savez Srbije je na svečanosti u Mijesu predstavljao predsednik Predrag Danilović.

-Svečanosti u „Kući slavnih“ prisustvovao sam pre svega kao predsednik KSS, ali sam došao i kao prijatelj Dušana Ivkovića. Moramo svi da budemo ponosni na ovo… Velika je ovo stvar za srpsku košarku, koja i kroz ovakva priznanja potvrđuje svoju vrednost.

Ivković je primljen u „Klasi 2017“ zajedno sa Šakil O` Nilom (SAD), Tonijem Kukočem (Hrvatska), Perom Kameronom (Novi Zeland), Mikijem Berkovičem (Izrael) i Valdisom Valtersom (Letonija), igračicama Razijaom Mujanović (BiH) i američkim „Drim timom“ sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992, koji je sinoć predstavljao bivši centar San Antonija Dejvid Robinson.