NAJPRECIZNIJIM REZULTATOM DO TITULE DRŽAVNOG PRVAKA

Last Updated: 23/05/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Nakon što je Srbija postala vicešampion sveta u preciznom sletanju na cilj paraglajderom, Srbija je dobila i novog državnog prvaka u ovoj disciplini. Zvanično najbolji i najprecizniji pilot paraglajdera u 2017. godini postao je Dejan Valek iz AK „Kumulus“ iz Novog Sada, dok je „najpreciznija“ ekipa Klub vazduhoplovnih sportova „Košava“ iz Beograda.

Odmah po završetku impresivnog nastupa na međunarodnoj sceni, piloti paraglajdera u preciznom sletanju oprobali su se i na domaćem terenu, u okviru Državnog prvenstva i 1.kola Lige Srbije. Objedinjena nadmetanja u ova dva ranga takmičenja održana su u okviru „Kupa orlova“ u subotu 20. maja, na terenu u Aljudovu u Opštini Malo Crniće. Neposredni organizator Paraglajding klub „Beli orlovi“ iz Požarevca uz podršku turističke organizacije  Opštine Malo Crniće i Vazduhoplovnog saveza Srbije, ugostio je 21 pilota koji su se borili za najvišu titulu na državnom nivou u ovom sportu.

U pojedinačnoj konkurenciji, pobedničko postolje su zauzeli članovi paraglajding reprezentacije Srbije, čime su pokazali da dobra forma sa nedavnog svetskog prvenstva i dalje traje. Iza prvoplasiranog Valeka, srebrnu medalju je osvojio Slobodan Maletić iz KVS „Košava“ Beograd i bronzano odličje Dragan Popov iz SPK „Berkut“ Vršac. U ekipnom poretku iste ekipe, s tim što se KVS „Košava“ iz Beograda pozicionirala na prvo mesto, ispred Vrščana na drugom i AK „Kumulus“ na trećem mestu. Pored njih, na takmičenju su nastupili i piloti iz Raške, Prijepolja i Požarevca, dok je jedina koja je branila boje dama, Milica Marinković iz AK „Aero-Edu“ iz Beograda.

„Kao što je i najavljeno, takmičenje je održano u planiranom terminu, uprkos nepovoljnoj vremenskoj prognozi. Zbog takvih vremenskih uslova, koji su nagoveštavali da će se leteti samo prvog takmičarskog dana od planirana dva, izostao je određen broj pilota iz okruženja. Međutim, u jednom takmičarskom danu urađeno je ukupno pet letačkih serija, što znači da je izvedeno preko 100 poletanja i sletanja, bez incidenata i u prijatnoj takmičarsko-prijateljskoj atmosferi, kakva je inače karakteristična za našu paraglajding zajednicu,“ kaže član organizacionog tima i takmičar Miroslav Marjanović iz kluba domaćina.

Iako su već na samom početku sezone imali najjača takmičenja – kolo svetskog kupa, svetsko prvenstvo, državno prvenstvo i 1.kolo lige, pilote paraglajdera u disciplini precizno sletanje tokom godine očekuju još tri kola domaće lige u Ćovdinu, Vršcu i Vrnjačkoj Banji, kao i nastup na preostalim kolima svetskog kupa.