ODRŽAN SVETSKI KUP U VRŠCU

Last Updated: 10/04/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Posle vikenda koji je 111 pilota provelo na Vršačkoj kuli, dobili smo pobednike još jednog takmičenja za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom. Srpski piloti među najboljima u sve tri kategorije. Takmičenje za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom koje je organizovao Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Vršac, dovelo je u Vršac 11 najboljih pilota sveta u ovoj disciplini.

Jak vetar je u subotu iskušavao strpljenje pilota koji su u Srbiju došli sa čak 20 destinacija iz celog sveta. Međutim, rano jutro u nedelju donelo je odlične uslove za prvu seriju (svaki od pilota poleće po jedan put i sleće na cilj prečnika samo 2 cm). Na polovini druge serije, jak vetar je obustavio poletanja, te je rezultat računat na osnovu prvog leta. To je dovelo do situacije da je čak šest pilota imalo idealan rezultat od nula cm, odnosno da su delili prvo mesto. Nakon razigravanja, prvo mesto podelili su srpski takmičari Jovan Novak i Ivan Pavlov. Na trećem mestu u generalnom plasmanu našao se Valeri Tzvetanov iz Bugarske.

Među damama, rezultat je bio odmah jasan: na prvom mestu je Rika Vijajanti iz Indonezije, dok su drugo mesto podelile srpska i indonežanska takmičarka Milica Marinković i Ike Aju Vulandari. Najviše postolje među timovima su takođe delili srpski („No name“) i indonežanski tim (Garuda Prima 2). Našu ekipu činili su sve sami reprezentativci koji su prošle godine postali evropski prvaci, a ove godine  najavljuju medalju na svetskom prvenstvu koje će se uskoro održati u Albaniji: Ivan Pavlov, Goran Đurković, Dragan Popov i Dejan Valek. Na trećem mestu našao se tim Češke.

„Zahvalio bih svim pilotima koji su došli na ovo takmičenje, naročito onima koji su zaista došli iz daleka da bi leteli kod nas, poput Indonezije, Kanade, Koreje… Ovog leta ćemo u Srbiji imati Svetski kup i u drugoj paraglajding disciplini – preletu, i drago nam je što naša zemlja postaje prepoznatljiva destinacija za ovaj sport u svetskim okvirima“, zaključio je Željko Ovuka, direktor takmičenja.235 (Medium) 238 (Medium) 390 (Medium) 415 (Medium) 427 (Medium)