NAGRAĐENI ZLATNI VAZDUHOPLOVCI

Last Updated: 18/03/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Najprestižnije priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije statua „Zlatni orao“, dodeljena je danas (17. marta) paraglajderisti Goranu Đurkoviću kao najboljem vazduhoplovnom sportisti u letačkoj grani, i raketnom modelaru Miodragu Čipčiću u neletačkoj grani. Njima su priznanja dodelili Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a i Labud Bulatović, predsednik VSS-a, na svečanosti koja je tom prilikom održana u restoranu „Aeroklub“ u Beogradu.

Goran Đurković je šesti put u svojoj letačkoj karijeri došao do ovog priznanja, što je uspeh koji niko ranije nije ostvario. On je u prethodnoj godini dospeo na prvo mesto na svetskoj rang listi u preciznom sletanju paraglajderom, postao pobednik Svetskog kupa i Superfinala svetskog kupa. U 2016. godini Goran je postao i vicešampion Evrope, a sa kolegama iz reprezentacije popeo se i na tron Evrope.

Miodrag Čipčić u 21. godini već drugi put osvaja Orla. Prošle godine postao je svetski prvak u klasi S3A, a u generalnom plasmanu svetskog kupa osvojio je 3. mesto. Na svetskoj rang listi trenutno zauzima visoko 8. mesto, a u protekloj godini je stekao i titulu državnog prvaka.

Oba dobitnika su potvrdila da je za ovakve, vanserijske uspehe potreban konstantan rad i trud, ali i velika podrška okoline. Zlatni momci kažu i da ih ova prestižna nagrada motiviše na nove uspehe i medalje u 2017. godini.

„Prošla godina je bila zaista teška – počevši od svih takmičenja za svetski kup, preko Evropskog prvenstva, do državnog. Na prvim takmičenjima u sezoni sam priželjkivao da osvojim jedno od prva tri mesta i kako su se sve ređale jedna za drugom, zlatne medalje, tako mi je postalo normalno da priželjkujem i prvo mesto u Superfinalu. Dao sam sve od sebe, i tako je i bilo. Hteo bih da zahvalilm svima – Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu, Vazduhoplovnom savezu, opštini Vršac i svim ljudima koji su mi pomogli – članovima reprezentacije, klubskim drugovima, devojci, a posebno mojim roditeljima koji su me podržavali u ovom sportu od moje trinaeste godine“, rekao je Đurković povodom uručenja.

Dodela statue „Zlatni orao“ sa sobom nosi težinu velike tradicije. Prvi put je dodeljena davne 1957. vazduhoplovnom jedriličaru Božidaru Komacu.

Uz bivše i sadašnje vazduhoplovne sportiste, svečanu dodelu priznanja ulepšali su i prijatelji VSS-a, kao i brojni novinari.

Pored najboljih vazduhoplovnih sportista, proglašeni su i najbolji takmičari po sportovima i to – ULL: 1. Nenad Mirković, AK „Ćuprija“, 2. Goran Spasić, AK „Smederevo“, 3. Milo Todorović, AK „Ćuprija“; Padobranstvo: 1. Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske vidre“, 2. Siniša Mićić, PEVS „Nebeske vidre“, 3. Slobodan Marković, PK „Grifon“ Beograd; Raketno modelarstvo – Juniori: 1. Dejan Žak, AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva, 2. Kristina Čipčić, AK „Kikinda“, 3. Miloš Bunčić, AK „Nova Pazova“; Seniori: 1. Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“, 2. Luka Volarević, AK „Franjo Kluz“ Zemun, 3. Vesna Katanić, AK „Sremska Mitrovica“; Balonarstvo: 1. Srđan Srdić, BK „Dambos“ Beograd; Motorno letenje: 1. Aleksandar Godić, AK „Naša krila“ Paraćin, 2. Nika Adamov, AK „Kikinda“, 3. Tomislav Šaletić, AK „Naša krila“ Paraćin; Vazduhoplovno jedriličarstvo: 1. Srđan Šad, AK „Zrenjanin“, 2. Milorad Ivanović, KSL „Ares“ Beograd, 3. Aleksandar Veg, AK „Sremska Mitrovica“; Paraglajding: 1. Zoran Petrović, PK „Golija“ Raška, 2. Dejan Valek, AK „Kumulus“ Novi Sad, 3. Miloš Gagić, PK „Paraseks“ Čačak; Vazduhoplovno modelarstvo – Seniori: 1. Slavko Savić, AK „Nova Pazova“, 2. Svetozar Gostojić, AK „Zrenjanin“, 3. Radoje Blagojević, AK „Vojka“; Juniori: 1. Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“, 2. Damjan Mirković, AK „Nova Pazova“, 3. Rihard Ziđarev, VMK „Subotica“

 

Zlatne plakete

Pored nagrada za najbolje sportiste, VSS dodeljuje i posebna priznanja – Zlatne plakete za veliki doprinos razvoju vazduhoplovstva. Dosadašnji nosioci ove nagrade su vrsni sportisti, sportski radnici i izuzetni ljudi koji su svojim radom pomerali granice i ostavili veliki trag u našem sportu. Ove godine, ovu nagradu poneli su: Šandor Kosoroš, Emil Hanak, Mihalj Kovač, Milan Radojčin, Zoran Pavićević i gradonačenik grada Zrenjanina.