NA SVETSKOM PRVENSTVU NA METI 60 OLIMPIJSKIH KVOTA

Last Updated: 20/03/2018Autor

STRELJAŠTVO

Nešto više od pet meseci pred početak prvog kvalifikacionog streljačkog takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju, Svetska streljačka federacija je objavila sistem raspodele kvota za OI u Tokiju. Ranijom odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta na Igrama u Tokiju učestvovaće 360 strelaca (180 žena i 180 muškaraca). Kvote su vlasništvo nacionalnih komiteta i saveza , a ne strelaca koje su izborili vize na takmičenjima. Jedan takmičar može svojoj zemlji da donese maksimalno jednu kvotu, izuzev kad je reč o miksevima.

Nacionalni komiteti imaju pravo najviše na po dve kvote po disciplini  – ukupno 30 (24 u pojedinačnim disciplinama i 6 u mikseva) . Za primer, ukoliko se na takmičenju dele dve kvote, a prve dve pozicije osvoje reprezentativci država koje već imaju po dve olimpijske vize, kvotu će zaraditi sledeći najbolje rangirani strelac iz zemlje koja nije popunila svoja dva mesta.

Strelac na OI može da učestvuje i u više od jedne discipline. Naime, takmičar kome njegova zemlja dodeli kvotu vazdušnom puškom ima pravo da startuje i MK puškom, pod uslovom da se ne prekorači maksimum od dva reprezentativca po disciplini.

Na prvom kvalifikacionom takmičenju, 52. Svetskom prvenstvu u Čangvonu ( 31. avgust – 16. septembar) biće podeljeno ukupno 60 kvota.

Strelcima će na meti biti po četiri vize u svakoj pojedinačnoj olimpijskoj disciplini (ukupno 48): vazdušna puška (muškarci i žene), MK puška trostav (muškarci i žene), vazdušni pištolj (muškarci i žene), MK sportski pištolj( žene), MK pištolj brza paljba (muškarci), glineni golubovi trap (muškarci i žene), glineni golubovi skit (muškarci i žene).

Nadmetanje mikseva u tri discipline (vazdušna puška i pištolj i glineni golubovi trap) će se u Tokiju prvi put naći u olimpijskom programu. Na takmičenjima će biti dodeljene samo četiri kvote po disciplini (za po dva para). Svih 12 mesta će biti popunjena na šampionatu planete u Čangvonu.  Miksevi su na početku programa SP, što znači da će tandemi osvajači zlatnih i srebrnih medalja doneti olimpijske vize u miksu svojim državama.  Svaka zemlja će na SP moći da prijavi po dva miksa, ali samo jedan može da dođe do kvote. U slučaju da parovi iz iste reprezentacije osvoje zlato i srebro, jedna viza za OI ide strelcima trećeplasiranog tandema.

Članovi šampionskih i vicešampionskih mikseva će kasnije biti u konkurenciji za kvote u pojedinačnim disciplinama kvalifikacionog ciklusa.

Svaka zemlja će na OI imati pravo na dva mešovita u svakoj disciplini, ukoliko ima po dve muške i ženske kvote po disciplini, osvojene na bilo kom kriterijumskom takmičenju.

Na svakom turniru Svetskog kupa u 2019. biće podeljene po dve kvote u svakoj disciplini (ukupno 96) . Svetski kupovi u gađanju vazdušnim i malokalibarskim oružjem biće održani u Nju Delhiju, Pekingu, Minhenu i Rio de Žaneiru, a domaćini SK u disciplinama u gađanju glinenih golubova biće Akapulko, Al Ain, Čangvon i Lahti.

Evropska streljačka konfederacija je još početkom marta objavila da su na takmičenjima pod njenim okriljem „u igri“  52 kvote. U kvalifikacionom sistemu su Evropske igre u Minsku 2019, Evropsko prvenstvo MK oružjem u Bolonji 2019, Evropsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova u Loretu 2019, Evropsko prvenstvo u gađanju vazdušnim oružjem u Vroclavu 2020. i evropski kvalifikacioni turniri u 2020.

Na afričkim azijskim, američkim i takmičenjima zone Okeanija „na talonu“ će biti ukupno 104 olimpijske „vize“.

Domaćin Japan ima garantovano po jedno mesto u svakoj od 12 pojedinačnih disciplina i to samo u onima u kojima njegovi takmičari nisu došli do kvota na kvalifikacionim takmičenjima.

Po prvi put takmičari će šansu da izbore mesto na OI imati i na osnovu osnovu svetskih rang. Vizu za Japan u  svakoj od 12 disciplina  dobija najbolje rangiran strelac na listi od 30. aprila 2020, među onima koji se nisu kvalifikovali po drugom kriterijumu i ako njegova zemlja nije izborila nijednu kvotu toj disciplini. Samo u ovom slučaju olimpijska pozivnica glasi na strelca, a ne na nacionalni olimpijski komitet.

Specijalna komicija  će odrediti kojim nacionalnim komitetima idu 24 „vajld karte“ i, po bilo kom kriterijumu, eventualne vraćene ili neraspodeljene kvote. Pravo na specijalne pozivnice imaju samo zemlje bez ijedne osvojene kvote.

Uslov za učešće na OI je, sem kvota i ispunjenje „minimlanog kvalifikacionog rezultata“ („em ku es test“). Zemlja na Olimpijske igre ne može da pošalje strelca koji nije ispunio „em ku es test“ na nekom od svetskih i kontinentalnih takmičenja. Međutim, ovi rezultati nisu previše zahtevni. Male su šanse da kvota ode zemlji koja nema takmičara sa položenim „em ku es“ testom, pa ni kad je reč o prvenstvima kontinenata gde streljaštvo nije previše razvijeno.

Svetsko prvenstvo: 60 kvota

Svetski kupovi: 96 kvota

Kontinentalna takmičenja: 156 kvota

Svetske rang liste: 12 kvota

Domaćin: 12 kvota

Ostalo: 24 kvote