NA KORAK OD DVA ODLIČJA U DUBROVNIKU

Last Updated: 15/04/2019Autor

BADMINTON

Iako nisu uspeli da se domognu postolja srpski igrači bili su na visini zadatka na izuzetno jakom i svakako jednom od najbolje organizovanoh turnira Svetskog juniorskog kupa, Valamar Junior Open 2019, koji je od 5. do 7. aprila 2019. održan u Dubrovniku uz učešće od preko 120 takmičara sa više kontinenata. Razlog za zadovoljstvo prikazanim u Hrvatskoj nalazi se i u činjenici da su naši reprezentativci pokazali visok kvalitet i u konkurenciji znatno starijih protivnika. U dve konkurencije Srbija je za dlaku ostala bez medalje. U ženskom singlu Marija Sudimac, koja je bila četvrti nosilac u Dubrovniku, poražena je u četvrtfinalu od drugog nosioca, Švajcarkinje Milene Šnajder (2:0), koja je na kraju stigla do srebrnog odličja. Pre toga naša reprezentativka je uzela meru Karolini Rakloz iz Švajcarske (2:1) i Tanji Hemant iz Indije (2:1). U istoj konkurenciji Minju Milovanović je u prvom kolu zaustavila Slovenka Nika Brajkovič (2:1), dok je Sara Lončar poklekla u drugom kolu u duelu sa Engleskinjom Abigel Haris (2:0).

Poput Sudimčeve, na korak od postolja u Dubrovniku, stao je srpski mešoviti dubl Mihajlo Tomić, Lončar. U okršaju za polufinale naš par je poražen od turske kombinacije Semih Baha Basakin, Zehra Erdem (2:0). Prethodno Tomić i Lončareva su bili bolji od švedskih parova, Simona Sandina i Sofije Bjorč u prvom kolu (2:0), te Oskara Reterhala i Ele Helman u drugom kolu (2:0).

U muškom singlu Sergej Lukić je nakon pobeda, u prvom kolu protiv Italijana Matea Masetija (2:0) i u drugom nad Čehom Jaroslavom Člubinom (2:0), izgubio u osmini finala od Šveđanina Ludviga Petra Olsona (2:0). Do iste runde takmičenja Lukić je stigao i u muškom dublu gde mu je partner bio Tomić. Njih dvojica su u duelu za plasman u četvrtfinale, posle velike borbe u tri seta, izgubili od Španaca Marka Kardone i Migela San Luisa (2:1), u okršaju u kojem su imali čak četiri meč lopte. Na startu takmičenja u ovoj konkurenciji naš muški dubl je savladao hrvatsku kombinacuju Luka Ban, Josip Meglić (2:1). Osmina finala bila je maksimalni domet i srpskog ženskog dubla Milovanović, Sudimac. U meču za proboj među osam najboljih parova naše reprezentativke su položile koplja pred potonjim osvajačicama vicešampionske titule, Asmitom Kudhari i Ani Lado iz Engleske (2:0).

“Zadovoljan sam igrom, ali ne i rezultatom. Iako su pružili neke od svojih najboljih partija u Dubrovniku naši reprezentativci nisu uspeli da dođu do odličja. Ishod je, uz malo sreće, mogao da bude drugačiji. Lukić i Tomić su imali četiri propuštene meč lopte protiv prvog muškog dubla na rang listi evropskog kruga za igrače do 19 godina, izgubivši na kraju meč u tri seta. U svakom slučaju naši igrači su bili znatno mlađi od konkurencije, pa stoga imaju pred sobom dosta vremena za napredak. Baš ovakvi, jaki, turniri omogućavaju da steknu iskustvo i priviknu se na visok nivo fizičke i psihičke odgovornosti u prelomnim trenucima mečeva. Na kraju pohvalio bih sve reprezentativce za borbenost i zalaganje tokom čitavog turnira”, kazao je trener reprezentacije Nikola Mijačić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Dubrovniku.