NA 57. TRCI „KROZ SRBIJU“ OKO 100 BICIKLISTA OD POŽAREVCA DO ZRENJANINA

Last Updated: 15/06/2017Autor

BICIKLIZAM

Na 57. trci „Kroz Srbiju“ od 16. do 18. maja učestvovaće oko 100 biciklista svrstanih u 16 ekipa  na stazi  od 428 km od Požarevca preko Beograda i Pećinaca  do Zrenjanina, saopšteno je na konferenciji za medije u Galeriji RTS u Beogradu.

Kao domaćin,  učesnike i ugledne goste pozdravio je Zoran Marković urednik Sportske redakcije RTS istakavši da je RTS višedecnijski medijski pokrovitelj  jedne od najstarijih biciklističkih trka u regionu i da će ove godine, uz praćenje u informativnim emisijama, ekipa RTS priremiti i četiri polučasovne reportaže sa atraktivne staze.

– Trka „Kroz Srbiju“  imaće tri etape, startovaće i biciklisti četiri naša tima Metalac iz Kraljeva, Borac iz Čačka, Partizan i OBK Beograd pa eto lepe prilike za ljubitelje biciklizma da navijaju i pomno prate ovogodišnju trku –  rekao je Branko Banović predsednik BS Srbije organizatora trke.- Stazu smo tako profilisali da  pruža priliku većem broju biciklista da konkurišu za žutu majicu čiji je pokrovitelj naš nekadašnji istaknuti biciklista Milan Panić. Po oceni stručnjaka, etapa u kojoj može da se   čak i odluči pobednik biće druga od Požarevca do vrha Avale koja je vrlo zahtevna i interesantna zbog cilja na brdu. Zahvaljujemo se gradovima domaćinima Požarevcu, Pećincima i Zrenjaninu na podršci, kao i Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Milanu Paniću, Sekretarijtu za sport i omladinu Beograda, firmama Nektar, AFS, Kapriolo i Medigrupu … i posebno našim sjajnim saradnicima iz MUP Srbije, ekipi saobraćajne policije koja će brinuti o bezbednosti učesnika. Sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju od septembra ove godine do aprila iduće, organizovaćemo, kao deo programa trke „Kroz Srbiju“ u nekoliko gradova posebna predavanja za decu i đake sa željom da nauče kako da na biciklu bezbedno učestvuju u saobraćaju.

Pećinci su prvi put domaćin etape na  „Trci kroz Srbiju“ i predsednik Opštine Pećinci  Dubravka Kovačević Subotički je istakla:

– Veoma nam je drago što  manifestacija takvog ugleda kakva je trka „Kroz Srbiju“ dovodi bicikliste u našu opštinu… Želim im prijatan boravak i pozivam sve koji budu mogli da posete i naš rezervat prirode Obedsku baru i uživaju…

Zrenjanin je  dva puta bio domaćin etape (1965. i 1999), ali će prvi put biti domaćin cilja.

– Zrenjanin je grad sporta, organizovali smo u poslednjih nekoliko godina mnogo međunarodnih manifestacija i sa zadovoljstvom smo prhvatili da budemo domaćini cilja 57. trke „Kroz Srbiju“.  Nadamo se da će dolazak vrhunskih biciklista  u naš grad pomoći i da se još više populariše biciklistički sport, ali i korišćenje bicikla kao najboljeg prevoznog sredstva – rekla je  Vukosava Đapić Atanacković  generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina.

Boško Palija, dugogodišnji saradnik Milana Panića, pokrovitelja žute majice je naglasio:

– Milan Panić uvek ističa da mu je biciklistički sport  kojim se uspešno bavio u mladosti pomogao u životu i poslu, jer  ga je naučio da se bori do kraja, da ne odustaje i da kada drugi  staju zbog umora on  „dodaje gas“… Sa zadovoljstvom je prihvatio pokroviteljstvo žute majice a pomogao je i u organizaciji još dve trke za mlađe kategorije u Beogradu. Velika mu je želja da pobedi biciklista iz Srbije.

U karavanu će, prema preliminarnoj startnoj listi,  biti  vozači iz Južne Afrike, Argentine,  Rusije, Belorusije,  Mađarske,  Austrije, Grčke,  Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Bugarske, Turske…

Prema oceni stručnjaka prvo ime trke  je Luka Čiriko (Italija) koji vozi u turskoj ekipi  Konja. Ove godine zauzeo je drugo mesto na trci „Oko Bihora“ u Rumuniji u generalnom plasmani i imao je i drugo mesto u etapi. Bio je peti na „Oko Ankare“ i 11. na „Trofeju Poreča“. Vozio je i za jake profi timove,  2015. i 2016. za Bardiani.

Grk Ilias Periklis, koji će voziti u nacionalnoj selekciji, ove godine je završio jaku trku „Oko Albanije“ na petom mestu u generalnom.

Mladi Hrvat Antonio Barać (20 godina)  koji je prijavljen za kraljevački Metalac, peti na „Beograd – Banjaluka“ ove godine, prema mnogim ocenama  može da bude jedno od prijatnijih iznenađenja na trci.

Među prijavljenima je Jauhen Sobal, beloruski biciklista (36 godina) koji je  na trci „Kroz Srbiju“  2009. pobedio u prvoj etapi,  a iste godine bio treći na „VN Kranja“. Našu trku završio je sedmi u generalnom 2010.

Opasan sprinter je Turčin Ahmet Orken, trostruki šampion Turske na hronometar (2014, 2015. i 2016) i osvajač etape na „Oko jezera Ćinan“ u Kini  2014. Ljubitelji biciklizma u Srbiji pamte ga kao pobednika dve etape na našoj trci 2013.  (četvrta u Požarevcu i šesta u Beogradu).

Marka Danilovića, biciklistu čačanskog Borca stručnjaci svrstavaju u

grupu domaćih  favorita za dobre plasmane ove godine, uz Stefana Stefanovića i Gorana Antonijevića, mlade snage Partizana Dušana Kalabu, Andreja Galovića i Aleksandra Romana, iskusne Marka Stankovića i  Nebojšu Jovanovića kao i poletni tim Metalca u kome su Dimitrije Žarković Đolai, Srećko Đolić, Milan Dragojević i Jovan Milenić…

Danilović je ove godine bio 14. u generalnom na „Oko Bihora“ i sedmi u brdskim ciljevima na „Oko Albanije“. Ima iskustva  na našoj trci, lane je bio drugi u  etapi od Novog Pazara do Sokobanje.

Od osvajača majica prošle godine, prijavljen je  Turčin Serhan Balkan (Konja) vlasnik bele majice za najboljeg mladog vozača. Na spisku je  i Belorus Konstantin Klimianko (Minsk) koji je, lane, pobedio u najdužoj etapi od 191 km od Novog Pazara do Sokobanje. Za Konju i belorusku tim Minsk,  ocena je da su dva najjače ekipe na ovogodišnjoj trci.

Prošle godine, na 56. trci „Kroz Srbiju“ slavio je Matej Mugerli, slovenački biciklistički gastarbajter u azrerbedžanskoj ekipi Sinerdži. Drugi je bio Italijan Aleks Turin (Unieuro Viler Treviđani), dok je treći završio Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku). Stefan Stefanović (Borac) bio je najbolje plasirani srpski takmičar na 13. mestu. Marko Danilović (Borac) je završio kao 17.

 

Raspored etapa 57. trke „Kroz Srbiju“

Prva etapa, petak 16. jun – 11,00: Požarevac (start Tabačka čaršija) – Veliko Gradište – Požarevac (tri kruga u gradu, ukupno140,7 km). Cilj je oko 14,20 kod Tabačke čaršije.

Druga etapa, subota 17. jun – 11,00: Požarevac (start Tabačka čaršija) –  Smederevska Palanka – Topola – Mladenovac- Ralja- Trešnja –  Šuplja stena – vrh Avale (149 km). Cilj je oko 13,28.

Treća etapa, 18. jun – 10,00: Pećinci (start ) – Ruma – Sremska Kamenica – Novi Sad – Kać – Budisava – Šajkaš – Titel – Zrenjanin (140 km). Cilj je  u Ulici narodnog fronta oko 13,15.