MLADE KOŠARKAŠICE VICEŠAMPIONKE EVROPE!

Last Updated: 16/07/2018Autor

KOŠARKA

Mlada ženska reprezentacija Srbije, igračice rođene 1998. godine i mlađe, zauzela je drugo mesto i osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu koje se večeras završilo u Šopronu (Mađarska). Izabranice selektora Miloša Pavlovića poražene su u finalu od moćne selekcije Španije, ali to nikako ne umanjuje njihov veličanstven uspeh i sve što što su pokazale na ovom šampionatu. Uprkos velikom trudu i borbenosti naš mladi tim nije mogao da se suprotstavi kako je želeo selekciji koja je na prvenstvu rušila sve pred sobom i sa sedam maksimalnih pobeda došla do zlatne medelje:  Srbija U20 – Španija U20 50:69 (6:15, 5:19, 12:15, 27:18).

Do prvih poena naš mladi tim je došao posle dva i po minuta igre. Izabranice selektora Pavlovića imale su problema da se priviknu na igru sa dosta fizičkog kontakta, što je veoma snažnoj selekciji Španije daleko više odgovaralao. Srpske reprezentativke su u prvoj četvrtini pogodile samo tri šuta iz 17 pokušaja, što je dovelo do minusa od devet poena posle deset minuta igre – 15:6.  Nisu ni rivalke ništa bolje šutirale u tim trencima, ali im je dominacija u skok igri omogućila da dođu do dvocifrene prednosti u 15. minutu – 21:7. Ništa se nije promenilo u odnosu snaga do kraja prvog poluvremena. Nastavili su se problemi našeg tima u organizaicji napada i šutu, što su Špankinje sve više koristile i povećavale prednost – 34:11.

Selekcija Španije je serijom 7:0 započela drugo poluvreme, povela sa 41:11 i praktično rešila pitanje pobednika. Tek tada se naš mladi tim opustio i počeo da igra slobodnije. Postigla je Srbija više poena u trećoj četvrtini nego u kompletnom prvom poluvrmenu, uspostavila ravnotežu, ali to nije pomoglo da se značajnije smanji zaostatak do isteka 30. minuta – 51:23. Iako je sve bilo rešeno, srpske reprezenativke su pokazale ogromnu želju, da dobiju poslednju četvrtinu,  smanje rezultat do kraja utakmice i izbore se za što časniji poraz.

– Ovo je istorijski uspeh bez obzira na poraz u finalu. Nije sramota izgubiti od od ovakve Španije koja je u osmom finalu došla do osme uzastopne zlatne medalje. Možda smo zbog toga ušli previše uplašeno u meč. U prvom poluvremenu gotovo da ništa nismo mogli da pogodimo. Tek u nastavku, kad smo se opustili ličili smo na sebe. Ovo medalja je neverovatan uspeh, jer smo iza sebe ostavili takve ekipe kao što su Italija, Francuska, Rusija, domaćin Mađarska. Zato ove devojke zaslužuju sve čestitke – istakao je Miloš Pavlović, selektor žesnke U20 reprezentacije Srbije.

SRBIJA U20: Naumčev 3, Đorđević 1, Vujisić 6, Jovančević, Radulović, Zukanović 2, Turudić 7, Bojović 4,  Raca 14, Vučković, Katanić 13, Stojanović.

ŠPANIJA U20:  Eraunčetamurgulj, Ajuso 9, Penja, Ečari 1, Ariztimunjo 2, Ginzo 14, Kaseras, Barneda, Sole 3, Iparagire 3, Mbulito 21, Pedande 16.

 

ivana Raca i Ivana Katanić u idealnoj petorci šampionata

Pored ogromnog uspeha, osvajanja drugog mesta i srebrne medalje, na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, mlada ženska reprezentacija Srbije zaslužila je i dva individualna priznanja. Ivana Katanić i Ivana Raca odličnim igrama zaslužile su da se nađu u idealnoj petorci šampionata. Pored njih šampionat u Šopronu obeležile su Lara Vesterik (Holandija), Satou Sabali (Nemačka) i najkorisnija igračica Iris Džunio Mbulito iz Španije koje je ponela MVP titulu.