MINISTAR UDOVIČIĆ I PREDSEDNIK KSS DANILOVIĆ UGOSTILI PREDSEDNIKA FIBA

Last Updated: 07/02/2020Autor

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas sa predsednikom FIBA Hamaneom Niangom, potpredsednicom FIBA Evropa Karmen Tokalom, izvršnim direktorom FIBA Afrika Alfonsom Bileom i sportskim direktorom FIBA Zoranom Radovićem, koji su u srpsku prestonicu došli na kvalifikacioni olimpijski turnir za košarkašice. Sastanku su prisustvovali predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić. U srdačnom i konstruktivnom razgovoru konstatovana je fantastična saradnja našeg nacionalnog Saveza i svetske košarkaške organizacije, koja se ogleda u sve većem broju velikih takmičenja koje nam poverava FIBA.

Prošle godine smo bez greške organizovali EP za košarkašice, ponovo smo domaćini kvalifikacionog olimpijskog turnira za muškarce, kao i pre četiri godine, pred OI u Rio de Žaneiru, a sada se i osam ženskih reprezentacija bori u Beogradu za vizu za Tokio. Razmotrene su i mogućnosti za buduću saradnju i organizaciju narednih velikih takmičenja pod okriljem FIBA.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što je gospodin Niang došao u Srbiju. To je i svojevrsno priznanje da je naš višegodišnji rad uspešan i da Međunarodna košarkaška federacija prepoznaje trud i kvalitet koji ulažemo u organizaciju velikih takmičenja. Pokazali smo se kao odlični domaćini i ono što je jako važno je da uvek opravdamo poverenje međunarodnih sportskih organizacija koje jasno vide spremnost države da podrži ovakve velike događaje i koja mnogo ulaže u sport i sportsku infrastrukturu. To nas samo dodatno motiviše i podstiče da nadmašimo sami sebe, i nivo domaćinstva dignemo za lestvicu iznad, da postavimo nove standarde i da budemo uzor drugima – rekao je tom prilikom ministar Udovičić.

Predsednik FIBA Hamane Niang istakao je da je prvi put u u Beogradu, glavnom gradu Srbije, ali i gradu košarke.

– Prvo bih želeo da zahvalim gospodinu ministru omladine i sporta Udovičiću i predsedniku KSS Daniloviću na tome kako su ogranizovali ove olimpijske kvalifikacije za košarkašice. Posebno bih želeo da zahvalim na spremnosti Srbije da primi i grupu iz Fošana. Veoma je važno što je ova grupa mogla da dođe u Beograd. Ovde imamo dve grupe, osam reprezentacija, delegaciju iz FIBA. Svi su veoma zadovoljni i svi hvale organizaciju i kvalitet i uslove koji se nude u Srbiji, počev od hotela pa do organizacije ovog važnog događaja. Sve što vidimo u Srbiji možemo da uporedimo sa onim u svetu. Veoma sno zahvalni na toj organizaciji – rekao je Niang.

On se posebno zahvalio na tome što je Srbija ekspresno prihvatila takmičenje u još jednoj grupi.

– Želeo bih da pozdravim spremnost ministra i ministarstva omladine i sporta, kao i KSS, koji su odmah izrazili spremnost da ugoste ovu grupu. U Kini hara Korona virus, konsultovali smo se sa Košarkaškim savezom Kine i shvatili da moramo da delokalizujemo ove kvalifikacije. Pokušali smo da nađemo najbolje rešenje, a svi su se složili da Beograd jeste najbolje rešenje, s obzirom na to da se Srbija ponudila da smesti ekipe. Srbija je sve organizovala za nedelju dana. Sve reprezenatacije ovde su srećne, svi su zadovoljni, sve je juče lepo počelo, tako da je to bila dobra odluka – istakao je Niang.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izrazio je zahvalnost ministru Udovičiću na prijemu.

– Velika zahvalnost i ministarstvu i Vladi Srbije, jer bez njih ne bismo mogli da budemo u situaciji da organizujemo ove turnire. Kao što je predsednik FIBA rekao, oni su prezadovoljni, uslovi su odlični. Organizacija je na visokom nivou, u šta nismo ni sumnjali, jer imamo iskustva sa tim stvarima. Iskreno se nadam i najvažnija stvar bi trebalo da bude da se naše dame kvalifikuju na Olimpijske igre – rekao je Danilović.