MILOŠ VASIĆ PETI U KONKURENCIJI 34 SKIFA NA ADI CIGANLIJI

Last Updated: 03/06/2018Autor

VESLANJE

Miloš Vasić osvojio je peto mesto u skifu na spektakularnom Svetskom kupu koji je od petka do nedelje u Beogradu okupio preko 1.000 učesnika iz 42 zemlje i kojim je otvorena međunarodna veslačka sezona u 2018. U finalu naš reprezentativac je postigao rezultat 6:54.37. Zlato u skifu, disciplini u kojoj je na Adi Ciganliji bilo prijavljeno rekordnih 34 čamaca, pripalo je Čehu Sinjeku (6.44.82). Srebro je osvojio Švajcarac Roeoelsi (6:45.59), a bronzu Nemac Zidler (6:46.23). Danac Nilsen je bio četvrti (6:52.72),a Kubanac Furnijer Rodrigez šesti (6:55.07). Vasić, koji je na Regatnoj stazi na Savskom jezeru prvi put nastupio u skifu na nekom velikom takmičenju posle 11. mesta u ovoj disciplini na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014, nije najbolje  startovao u okršaju za odličja. Posle prvih 500 metara bio je šesti, a sa tom pozicijom je ušao i u poslednju četvrtinu trke. U sjajnom finišu uspeo je pretekne aktuelnog svetskog viceprvaka Kubanca Rodrigeza i da tako kroz cilj prođe kao peti.

– S obzirom da je ovo bio prvi moj nastup u skifu posle četiri godine prezadovoljan sam konačnim plasmanom. U finalu nisam uspeo da ponovim sjajno izdanje iz polufinala. Jednostavno, kao da mi je ponestalo energije. Loše sam startovao. Rivali su napravili osetnu prednost koju nije bilo moguće nadoknaditi do kraja. Tim pre što se radi o skifistima koji godinama unazad pripadaju samom vrhu svetskog veslanja. Ipak, nisam klonuo duhom i izvukao sam iz sebe poslednji atom snage ne bi li u finišu uspeo da preteknem barem Kubanca Rodrigeza. Uspeo sam u tome i završio sam regatu na Savskom jezeru na visokom petom mestu – kazao je Miloš Vasić – Naredna dva-tri dana ću napraviti mali predah i onda krećem sa pripremama za naredni izazov – Svetski kup u Lincu koji će biti održan za 20-tak dana. Ostaje da se vidi u kakvom je stanju moj dugogodišnji partner iz dvojca Nenad Beđik, koji je zbog problema s leđima propustio ovo takmičenje. Nakon toga trener Nebojša Ilić će doneti odluku u kom čamcu ću nastupiti u Austriji.

Koordinator programa za seniore i seniore do 23 godine i Vasićev trener bio je zadovoljan nastupom našeg skifiste u Beogradu.

– Vasić je nastupio u neočekivanoj disciplini i ostvario je neočekivano dobar plasman. Plasmanom u finale u kojem je osvojio peto mesto, pobedivši u finišu sjajnog Kubanca Rodrigeza, iznenadio je kompletnu konkurenciju u skifu u kojoj ima mnogo rutiniranih veslača koji godinama unazad nastupaju u ovoj disciplini – istakao je Nebojša Ilić.

Mladi dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik, prošlogodišnji osvajači evropske vicešampionske titule u ovom čamcu u konkurenciji mlađih seniora, Svetski kup u Beogradu završio je na visokom sedmom mestu. Naša posada trijumfovala je u B finalu ove discipline s vremenom 6:18.39. Drugi je kroz cilj prošao čamac Poljske1 (6:20.40), treća je bila Kina1 (6:21.62), četvrta Grčka (6:25.04), peta Litvanija2 (6:28.55), a šesta Kina2 (6:29.47). Iako su posle prvih 500 metara bili četvrti Đerić i Beđik su sjajnim veslanjem prvo uspeli da se u narednoj četvrtini trke probiju na treću poziciju, da bi na ulasku u poslednjih 500 metara izbili na čelo. Vodeće mesto su sigurno sačuvali do kraja.

– Posle male greške u polufinalu, u kojem smo pokušali da se trkaju sa znatno iskusnijim, i u ovom trenutku boljim posadama, Đerić i Beđik su u B finalu izveslali još jednu odličnu i zrelu trku, u rangu njihovog sjajnog izdanja u repesažu. Na kraju zasluženo su ispunili nešto o čemu smo sanjali pred početak Svetskog kupa, a to je da trijumfujemo u B finalu. Do tančina su se držali plana koji smo napravili pre poslednje trke na ovoj regati i svaku deonicu su izveslali kako je i dogovoreno. Sve u svemu, uz Vasića, ova srpska posada je pokazala najviše na Prvom Svetskom kupu, tim pre što se radi o mladim momcima. Beđik je tek prva godina seniora A, dok je Đerić još uvek senior B. U svakom slučaju dokazali su vrednost, a Stručni štab, na čelu sa Nebojšom Ilićem, napraviće plan za nastavak sezone– istakao je trener ovog čamaca Aleksandar Ivković.

U B finalu ženskog dvojca Nataša Zarić i Jovana Arsić s rezultatom 7.21.74 bile su pete pa su na regati na Adi Ciganliji, na kojoj su debitovele u ovom sastavu, zauzele 11. mesto u ukupnom plasmanu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta pobedala je posada Poljske (7:14.30), druga je bila Kina3 (7:15.98), treća Republika Irska (7:16.37), četvrta Kina1 (7:18.49), a šesta Kina2 (7:30.12).

 

Na tribinama najviši sportski poslenici naše zemlje

Finalnog dana Svetskog kupa u Beogradu na svečanim tribinama Regatnog centra na Savskom jezeru našli su se neki od najviših sportskih funkcionera naše zemlje. Između ostalih okršaje za odličja na Adi Ciganliji nisu propustili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji se tom prilikom sastao sa ministarkom sporta Francuske Flesel Laurom, višestrukom olimpijskom i svetskom pobednicom u mačevanju, zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, pomoćnik ministra omladine u sporta Darko Udovičić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić, šeh kabineta ministra omladine i sporta Una Pavlović, predsednik Svetske rvačke federacije i član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović, , generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki, predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović, predsednik Softbol saveza Srbije Slobodan Đurić, predsednica Saveza za podvodne aktivnosti Božana Ostojić, generalni sekretar Saveza za skokove u vodu Srbije Snežana Žugić, direktor Zavoda za sport Goran Bojović, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i mnogi drugi.