MILOŠ VASIĆ I NENAD BEĐIK PONOVO NA DELU

Last Updated: 11/07/2018Autor

VESLANJE

Posle Prolećne daljinske regate u Zagrebu sredinom marta, na kojoj su „tukli“ Hrvate, Martina i Valenta Sinkovića, olimpijske pobednike iz Rio de Žaneira 2016. i aktuelne svetske viceprvake, i Internacionalne regate „Croatia Open“ u glavnom gradu Hrvatske sredinom aprila, na kojoj su ubedljivo stigli do zlata, prvo u dvojcu, a potom i u dubl skulu, Miloš Vasić i Nenad Beđik ponovo će biti na delu. U proteklih nekoliko godina najuspešniji naš čamac učestvovaće na Trećem Svetskom kupu koji će od 13. do 15. jula 2018. u Lucernu okupiti 644 posade iz 37 zemalja. Srpski dvojac je iz Beograda put Švajcarske, sa svojim trenerom Nebojšom Ilićem, krenuo u sredu, sa željom da se na svom tek trećem ovogodišnjem takmičarskom izazovu, prvom posle tromesečne pauze, prikaže u najboljem svetlu žestoke svetske konkurencije.

– Zbog povrede Nenada Beđika nismo nastupili u dvojcu na Svetskom kupu u Beogradu, a nismo učestovali ni na Svetskom kupu u Otenshajmu jer smo želeli da se što bolje pripremimo za Lucern. Zdravlje nas je maksimalno poslužilo pa smo odlično trenirali u zadnjih 40-tak dana, prvo u Beogradu, a potom i u Jajcu gde smo odradili završni deo priprema za poslednji ovogodišnji Svetski kup. Čamac ide odlično i u tehničkom i u brzinskom smislu i prezadovoljni smo zbog toga. S obzirom da je za Lucern prijavljeno čak 28 dvojaca imaćemo dosta trka i priliku da vidimo gde smo u ovom trenutku u odnosu na najjaču svetsku konkurenciju. Nakon Lucerna imaćemo još dve nedelje da se pripremimo za Evropsko prvenstvo koje će od 3. do 5. avgusta biti održano u Glazgovu – kazao je Miloš Vasić i dodao – Bilo bi bolje da smo u dosadašnjem delu sezone imali više trka u dvojcu, ali nas je Beđikova povreda sprečila u tome. U svakom slučaju dugo veslamo zajedno u ovom čamcu tako da ne bi trebalo da ima problema zbog male takmičarke pauze koju smo napravili dok se Beđik oporavljao.

Štroker Nenad Beđik pred put u Lucern je istakao je da Vasić i on u odličnoj atmosferi dočekuju ovogodišnji takmičarki debi u najjačoj svetskoj konkurenciji.

– Povreda leđnog mišića je prošlost, ne osećam nikakve posledice iako i dalje obraćam pažnju da se slična povreda ne ponovi – kaže na početku Beđik i dodaje – Maksimalno smo odradili prethodni ciklus priprema i spremni smo za sve izazove koji nas očekuju u Lucernu. Konkurencija će biti žestoka, budući da nedostaju samo prošlogodišni svetski i evropski prvaci, Italijani Lodo i Vičini, da bi tu bili svi najbolji svetski dvojci u ovom trenutku. Prijavljeno je čak 28 posada, doduše mnoge zemlje će nastupiti sa dva čamca budući da će im Lucern biti izborna regata za Evropsko i Svetsko prvenstvo. U dosadašnjem delu sezone najviše su prikazali braća Sinković iz Hrvatske i Česi Podrežil i Helešik, koji su možda i najprijatnije iznenađenje do sada. Promenili su pozicije u čamcu, značajno se ubrzali, osvojivši srebro u Beogradu, a potom i zlato u Oteshajmu. Ovaj čamac je i prethodnih godina stalno bio na ivici postolja, ali od ove sezone pokazaje novi kvalitet. Tu će biti i braća Onfrej iz Francuske, aktuelni evropski vicepravici i osvajači četvrtog mesta u Sarasoti, kao i dva čamca Novog Zelanda od kojih u jednom vesla Tomas Marej koji je lane na planetarnom šampionatu osvojio bronzu. Doduše sada će veslati sa Mičelom Brejkom, ali nema sumnje da će i ova kombinacija biti isto brza kao i prošlogodišnja. Sve u svemu mislim da je konkurencija u dvojcu ove godine jača nego 2017, a videćemo gde je naše trenutno mesto. Lucern će, kao i prethodnih godina, biti glavni pokazatelj ko sve može da se nada svetskom odličju, ovoga puta i evropskoj medalji, budući da će se šampionat Starog kontinenta ovog godine održati nakon poslednjeg Svetskog kupa.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 12. jula. Kvalifikacije i trke repesaža i četvertfinala su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 14. jula, a A i B finala u nedelju.