It seams that you haven't connected with your Twitter account
10 December, 2023
PočetnaStreljaštvoMILENKO SEBIĆ OSVOJIO SREBRO NA STARTU FINALA SVETSKOG KUPA!

MILENKO SEBIĆ OSVOJIO SREBRO NA STARTU FINALA SVETSKOG KUPA!

Milenko Sebić je na sjajan način otvorio učešće srpskih strelaca na finalnom turniru Svetskog kupa u kineskom gradu Putjenu. Sebić je prvog dana takmičenja osvojio srebrnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka)! Zlato je pripalo Čehu Filipu Nepejhalu, osvajaču srebra u ovoj disciplini na prethodnom finalu SK, a bronzom se okitio Rus Sergej Kamenski, olimpijski vicešampion. Srpski strelac je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto sa 1.165 krugova, koliko je pogodio i Kamenski. Najprecizniji u kvalifikacijama bio je Mađar Ištvan Peni (1.171)

-U kvalifikacijama je duvao jak vetar, pa je prosek rezultata osnovnog dela bio slabiji nego obično i nego što se očekivalo. Međutim, nije bilo ni malo lako plasirati se među osam najboljih. Konkurencija je bila najjača moguća, a zbog novog formata takmičenja, na finalnom turniru učestvuje više strelaca nego ranijih godina. U trostavu je startovalo 14 takmičara, među njima i četvorica predstavnika zemle domaćina, Kine – prenosi Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku

Naš reprezentativac je na početku finala izbio na čelnu poziciju.

–Finale je održano u prepunoj hali, pred velikim brojem kineskih navijača, koji su bodrili dvojicu svojih takmičara u finalu. Milenko je odlično od prvog metka vodio. Čelnu poziciju je držao kroz ceo klečeći i ležeći stav, a kad je počeo stojeći stav popustila mu je koncentracija. Ipak, uspeo je da osvoji medalju – dodaje Donević.

Sebić je pogodio 461,5 krugova. Nepejhal je zlato osvojio sa 462,9, čime je oborio i svetski juniorski rekord. Ocenjujući učinak srpskog reprezentativca Donević kaže:

-Milenko Sebić je danas bio odličan. Čestitam i njemu i njegovom treneru Alini Sebić na ovom velikom uspehu.

Inače , Sebić se drugi put u karijeri plasirao na finalni turnir Svetskog kupa . Pre tri godine, u Bolonji je zauzeo osmo mesto u trostavu. U sredu su na programu discipline u kojima nema srpskih strelaca. Preostali srpski predstavnici na vatrenu liniju izlaze u četvrtak, kada će Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Damir Mikec gažati vazdušnim pištoljem, a Andrea Arsović vazdušnom puškom.

MK puška, trostav, 3 puta 40 metaka, muškarci: 1. Filip Nepejhal (Češka) 462,9, 2. Milenko Sebić (Srbija) 461,5, 3. Sergej Kamenski (Rusija) 449,8, 4. Ištvan Peni (Mađarska) 437,1, 5. Haoran Jang (Kina) 426,2… Kvalifikacije: 1. Peni 1.171, 2. Kamenski 1.165, 3. Sebić 1.165…