MILANA SIMIĆ TRIJUMFOVALA U PRVOM KOLU SVETSKE TURNEJE U TARGET SPRINTU

Last Updated: 08/03/2020Autor

Milana Simić, članica novosadskog kluba Biatlon, osvojila je zlatnu medalju u ženskoj seniorskoj konkurenciji na prvom kolu Svetske turneje ISSF (Svetska streljačka federacija) u target sprintu održanom krajem februara u Kairu, glavnom gradu Egipta. Simićeva je, sa trenerom Miroslavom Šegrtom, bila jedina predstavnica Evrope u prvom kolu turneje, a za rivalke je imala takmičarke iz Egipta, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Gane.

Reprezentativka Srbije je dominirala u kvalifikacijama, a zatim bila najbolja i u finalu – stazu je prešla za pet minuta i 21 sekundu uz vrlo precizno gađanje. Drugoplasirana takmičarka je za Simićevom zaostala 28 sekundi. Dužina staze u target sprintu je 1.200 metara. Posle pređenih 400 i 800 metara, svaki učesnik gađa vazdušnom puškom u po pet padajućih meta i kada ih sve obori nastavlja trku.

Do kraja sezone biće održana još tri kola – u Aueru (Italija), Miškolcu (Mađarska), Bisliju (Velika Britanija) i finale u Zulu (Nemačka).  Pobednik u svakom kolu dobija 20 bodova. Trijumfom u Kairu, Milana je napravila značajan korak ka finalnom turniru na kome će učestvovati najboljih 12 takmičarki iz četiri kvalifikaciona kola. Svetska turneja se održava u četiri kategorije (seniorke, seniori, juniorke, juniori).

Rezultat u Kairu je istorijski za srpski target sprint, s obzirom da je Simićeva osvojila prvu medalju za našu zemlju na takmičenjima u organizaciji Svetske streljačke federacije.

Inače, Simićeva je u Kairu izborila tri zlatne medalje. Van konkurencije učestvovala je u takmičenju miks parova, u timu sa takmičarom iz Egipta i takođe osvojila  prvo mesto. Pre prvog kola Svetske turneje startovala je i u trci na mitingu  „Trofej Šeike Fatime Bint Mubarak“, u okviru koga su na programu bile sve streljačke discipline, i trijumfovala u vremenu 5:36.

Naredno takmičenje u target sprintu u Srbiji biće održano 4. aprila u Beogradu, u sklopu streljačkog turnira „Memorijal Ištvan Poljanac“ na Vojnoj akademiji.