MIKS TAKMIČENJA NA OI U TOKIJU PO MODELU SA EVROPSKIH IGARA

Last Updated: 03/09/2019Autor

Međunarodna streljačka federacija (ISSF) usvojila je pravila takmičenja mešovitih parova i raspored streljačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Mešoviti parovi vazdušnom puškom i pištoljem su 2016. godine postali deo zvaničnog programa Evropskog prvenstva (obe zlatne medalje tada je osvojila Srbija). Dve godine kasnije takmičenje mikseva vazdušnim oružjem, ali i mešovitih parova u gađanju glinenih golubova, disciplina trap, uvršteni su u program Svetskog prvenstva. Naredne godine prvi put će se deliti i olimpijske medalje u miks takmičenju. Proteklih sezona pravila takmičenja miks parova vazdušnim oružjem nekoliko puta su promenjena. ISSF je ove godine odlučila da na velikim takmičenjima isproba nekoliko modela, pre usvajanja olimpijskog programa.

Na kraju, izabran je sistem po kome je održano takmičenje na Evropskim igrama u Minsku u junu, kada su Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili srebro vazdušnim pištoljem, i na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, završenom u ponedeljak. Kvalifikacije miks nadmetanja na Olimpijskim igrama biće podeljene u dva dela. U prvoj fazi svi strelci će pucati po 30 dijabola (60 po timu). Osam najboljih prolaze u drugu fazu, u kojoj parovi kreću od nule. Učesnici druge faze ispaljuju 20 dijabola (40 po timu). Prvoplasirani i drugoplasirani tim u drugom delu kvalifikacija plasiraće se u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u duel za bronzu.

U mečevima za medalje rezultati se sabirati posle svakog hica (rezultati se računaju na decimale). Mešoviti par sa boljim rezultatom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Trijumfuje miks koji prvi skupi 16 poena. U slučaju rezultata 15:15 ili 16:16 pucaće se dodatne serije dok se ne dobije pobednik. Tokom meča za medalju svaki miks imaće pravo na po jedan tajm-aut u trajanju od 30 sekundi. Tajm-aut može da traži trener ili strelac.

Sistem takmičenja u miksevima u gađanju glinenih golubova je nešto drugačiji. Kvalifikacije nisu podeljene u dva dela. Svi parovi će gađati 150 meta (75 po strelcu). Dva najbolja tima plasiraće se u meč za zlato, trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu. U duelima za medalju svaki strelac će pucati u 25 meta i pobeđuje tim sa ukupno boljim rezultatom. Ukoliko je nerešeno duel se nastavlja raspucavanjem.

 

Raspored olimpijskog turnira

Već je godinama unazad uobičajeno da streljački turnir na Olimpijskim igrama počinje prvog takmičarskog dana.Tako će biti i na OI u Tokiju 2020. Svečano otvaranje je 24. jula, a dan kasnije startuju nadmetanja u streljaštvu. Prve olimpijske medalje biće podeljene u takmičenju vazdušnom puškom za dame. Finale je 25. jula u 11.25 po lokalnom vremenu.

U skoro svim disciplinama vazdušnim i malokalibarskim oružjem kvalifikacije i finale su istog dana. U takmičenjima MK pištoljem i za muškarce i za žene kvalifikacije su podeljene u dva dana. Drugog dana je i finale. Po istom sistemu će biti održane i pojedinačne discipline u gađanju glinenih golubova.

Streljački traje od 25. jula do 3. avgusta. Samo 29. jula i 2. avgusta na programu neće biti ni jedno finale.

 

Raspored finala streljačkog turnira na OI u Tokiju

Vazdušno i MK oružje

Subota, 25. juli:  vazdušna puška (Ž), vazdušni pištolj (M)

Nedelja, 26. juli: vazdušni pištolj (Ž), vazdušna puška (M).

Utorak, 28. juli: vazdušni pištolj miks, vazdušna puška miks.

Petak, 31. juli: MK sport pištolj (Ž)

Subota, 1. avgust: MK puška trostav (Ž).

Ponedeljak, 3. avgust: MK pištolj brza paljba (M), MK puška trostav (M).

Glineni golubovi

Ponedeljak, 27. juli: skit (Ž), skit (M).

Četvrtak, 30. juli: trap (Ž),trap (M).

Subota, 1. avgust: trap miks.