MIKECU EVROPSKO SREBRO PIŠTOLJEM, SRBIJI EKIPNA BRONZA!

Last Updated: 10/03/2017Autor

STRELJAŠTVO

Damir Mikec se trećeg dana Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Mariboru okitio titulom vicešampiona Starog kontinenta pištoljem.  Njegovo srebro nije jedina medalja kojom su srpski strelci nastavili uspešan niz na šampionatu u Mariboru. Seniorska muška ekipa pištoljem, u kojoj su, uz Mikeca gađali Duško Petrov i Dimitrije Grgić, je, kao i prošle godine na EP u Đeru, osvojila bronzano odličje. Danas se nadmetala i ženska ekipa puškom (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Dragana Todorović) i stala na korak od medalje, na četvrtom mestu. Najbliža finalu bila je Andrea Arsović, na 12. poziciji.

Finale muškaraca pištoljem bio je pravi triler. Naš reprezentativac je u prvoj polovini  uglavnom bio četvrti ili peti, ali postepeno je topio zaostatak za vodećima i posle 19. serije izbio na drugo mesto. Pred poslednji, 24. hitac finala, vodeći Kristijan Rajc (Nemačka), olimpijski prvak pištoljem brze paljbe, je imao 0,6 krugova prednosti nad Mikecom. Nemac je poslednjom dijabolom pogodio više nego skromnih 8,8 . Naš reprezentativac je trebalo da „upiše“ bar 9,5, čime ne samo da bi osvojio zlato, već bi postavio i novi svetski rekord. Imao je Mikec „meč loptu“, ali kad je opalio svoj 24. hitac i na semaforu se pojavilo 9,2 , uhvatio se za glavu i sa slatko-gorkim osmehom okrenuo se ka publici. Evropska kruna je izmakla „za dlaku“.

– Da mi je neko pre prvenstva ponudio drugo mesto oberučke bih ga prihvatio, ali u ovom trenutku se ne osećam kao osvajač srebra, već više kao neko ko je izgubio titulu šampiona, iako ni u jednom trenutku finala nisam bio na prvoj poziciji – kazao je neposredno posle finala Mikec.

Mikec uglavnom se dugo priprema za svaki hitac, uvek gađa među poslednjima, ovaj put je zbrzao.

– Požurio sam sa 24. hicem, opalio sam pre vremena. Borio sam se svim srcem, uspeo sam da se oslobodim treme, koju nosi svako veliko takmičenje, a u tome mi je pomogla i osvojena ekipna medalja. Čestitam Rajcu,  ovde je u neku ruku uspeo da mi se revanšira za poraz od pre mesec dana kada je baš njegov i moj duel odlučivao ko će da osvoji titulu u Bundes ligi. Tada sam ja bio uspešniji i doneo trofej Kalhajmu. Ipak, nemam pravo da budem nezadovoljan srebrom – kaže Mikec, kome je ovo druga medalja na evropskim prvenstvima, prvu je osvojio takođe vazdušnim oružjem, na EP 2014.

Muška seniorska ekipa pištoljem je stigla do svog sedmog odličja na evropskim prvenstvima (računajući vazdušno i malokalibarsko oružje), ali i dalje čeka zlato. Do ekipne bronze u Mariboru srpski pištoljaši su došli u  „foto finišu“. Početak nije mnogo obećavao, jer sredinom kvalifikacija, posle tridesetak dijabola, naš tim se nalazio daleko od vrha. Jedno vreme bio je i na trećem mestu, ali gledano otpozadi.

Kako je takmičenje odmicalo slika na semaforu je izgledala sve lepše. Mikec je zablistao u četvrtoj seriji, pogodivši maksimalnih 100 krugova. Grgić i Petrov su počeli da hvataju solidan ritam. Nisu bili zadovoljni svojim ostvarenjima, ali obojica su u poslednjoj, šestoj seriji „ubili“ po 97 krugova, za značajan korak ka postolju. Najiskusniji član ekipe Damir Mikec je među poslednjima završio kvalifikacije. Već tada je bilo gotovo sigurno da će gađati u finalu, a „orlovima“ se smešila medalja ako on dobro privede posao kraju . Nije imao idealan finiš (94 kruga u šestoj seriji), ali i to je bilo dovoljno da Srbija stigne Italiju, izjednači se s njom po broju krugova, pa su odlučivali „unutrašnji centri“ (hitac 10,4 i bolji). Srbija je pogodila 58, a Italija 42. Mikec je u kvalifikacijama zauzeo peto, Petrov 29, a Grgić 32. mesto među 68 strelaca.

O tome koliko je borba za odličja bila izjednačena govori činjenica da je naš tim za drugoplasiranom Ukrajinom zaostao samo jedan krug, a ista razlika delila je Srbiju i petoplasiranu Tursku. Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je ocenjujući treći dan EP kazao:

– Sa dve osvojene medalje treba da budemo zadovoljni današnjim učinkom. Pištoljaši su, posle lošeg početka, uspeli da se izvuku i dođu do ekipnog odličja. Šteta za Damira Mikeca, bio je tako blizu zlata, ali to je sreća, nekad je na jednoj, nekad na drugoj strani. Očekivao sam više od seniorki puškom, nadali smo se medalji, ali njima je ponestalo i malo sreće.

U subotu, poslednjeg dana Evropskog prvenstva u Mariboru seniorke će se takmičiti pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), a seniori puškom (Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović, Milenko Sebić). Srpski miksevi će braniti titule iz Đera 2016. godine. kao i prošle godine, u nadmetanju mešovitih parova našu zemlju će predstavljati Zorana Arunović i Damir Mikec pištoljem, odnosno Andrea Arsović i Milutin Stefanović puškom.

 

Novo četvrto mesto za seniorke puškom

Ženska seniorska reprezentacija puškom je zauzela najbaksuznije, četvrto mesto u ekipnom plasmanu, a bila je blizu medalje. I prošle godine naše devojke su bile četvrte

Najbolji plasman u srpskom timu zabeležila je Andrea Arsović, koja je zauzela 12. mesto. Ivana Anđušić Maksimović je bila 23. Tik iza nje, na 24. poziciju u konkurenciji 81 takmičarke plasirala se Dragana Todorović. Postigle su identičan rezultat, a Ivani je pripalo 23. mesto, zbog bolje poslednje serije.

– Prošle godine našu žensku ekipu puškom su od bronzane medalje delila dva deseta dela kruga, sada 0,8. Ove godine su postigle bolji rezultat nego prošle, ali u jakoj konkurenciji to nije bilo dovoljno za medalju – kaže Dragan Donević, član stručnog štaba i  lični trener Andree Arsović.

Arsovićevu je danas od finala delilo 1,2 kruga. Dugo je bila u vođstvu, ali nije uspela da se zadrži na nekoj od pozicija koje vode u finale

– Andreu je na polovini takmičenja počela da hvata trema, počela je da gađa sve opreznije, a ne opušteno kakav je njen stil. I u toj želji da ne pogreši desilo se obrnuto, nije pokazala ono što ume. Sigurno je da je na njen rezultat značajno uticalo i što je nosila breme favorita, kao branilac zlata sa prethodnog Evropskog prvenstva. Rezultatom nisam nezadovoljan, napredovala je u odnosu na takmičenja u poslednjih par meseci – ocenio je Donević.

 

Tri dana pet medalja

Srpski strelci su za tri dana takmičenja na EP u Mariboru osvojili pet medalja. Tokom prva dva dana kad su se nadmetali juniori srebrnim odličjima su se okitili Lazar Kovačević (puška pojedinačno), ženska ekipa puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić) i miks istim oružjem Lazar Kovačević/Sanja Vukašinović.

 

Rezultati

Vazdušni pištolj muškarci: 1. Kristijan Rajc (Nemačka) 241,6 (svetski i evropski rekord), 2. Damir Mikec (Srbija) 241,4, 3. Ismail Keleš (Turska) 220,7, 4. Pablo Karera (Španija) 200,9, 5. Nikolaj Kilin (Rusija) 180,1, 6. Matjiu Perije (Francuska) 159,6, 7. Asgeir Sigurgeirson (Island) 136,8, 8. Žoao Košta (Portugal) 114,3. Kvalifikacije:  1. Pablo Karera (Španija) 582 (24 unutrašnja centra, 97 poslednja serija), 2. Nikolaj Klin (Rusija) 582 (24), 3. Kristijan Rajc (Nemačka) 582…5. Damir Mikec 581… 29. Duško Petrov 573… 32. Dimitrije Grgić 573… Za finale 578. Ukupno 68 strelaca… Ekipno: 1. Rusija 1.734, 2. Ukrajina 1.728, 3. Srbija 1.727 (58 unutrašnjih centara), 4. Italija 1.727 (43), 5. Turska 1.726… Ukupno 16 ekipa.

Vazdušna puška žene: 1. Snježana Pejčić (Hrvatska) 249,1, 2. Stine Nilsen (Danska) 247,8, 3. Darija Vdovina 224,1, 4. Anastasija Galašina 205,7(obe Rusija), 5. Lisa Miler (Nemačka) 184,3… Kvalifikacije: 1. Nikola Mazurova (Češka) 418,4, 2. Julija Karimova (Rusija) 417,6, 3. Franciska Per (Austrija) 417,2…12. Andrea Arsović 415,4… 23. Ivana Anđušić Maksimović 414,0 (poslednja serija 104,3), 24. Dragana Todorović 414,0 (103,1)… Ukupno 81 takmičarka. Za finale 416,6. Ekipno:  1. Rusija 1.251,1, 2. Hrvatska 1.245,3, 3. Češka 1.244,2, 4. Srbija 1.243,4, 5. Austrija 1.243,3… Ukupno 20 ekipa.