MIKEC BOLJI OD SVETSKOG REKORDA ZA ZLATO U PLZENU

Last Updated: 04/05/2017Autor

STRELJAŠTVO

Damir Mikec, najuspešniji srpski strelac 2016. godine, osvojio je zlatnu medalju vazdušnim pištoljem na 48. mitingu „Velika nagrada oslobođenja Plzena“, postigavši pritom rezultat bolji od važećeg svetskog rekorda finala. Prvog dana tradicionalnog mitinga u gradu na zapadu Češke, Mikec, aktuelni evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u kvalifikacijama pogodio odličnih 588 krugova. Zauzeo je prvo mesto u konkurenciji 106 strelaca iz 22 zemlje. U finalu nije sjajno krenuo, posle prvih nekoliko hitaca bio je bliži začelju nego čelnoj poziciji, ali ubrzo je uhvatio dobar ritam i preuzeo vođstvo, koje nije ispuštao do kraja.

Zlato je osvojio pogodivši 244,1 krug, što je znatno bolje od svetskog rekorda finala (241,6 krugova), koji je u martu, na Evropskom prvenstvu u Mariboru postigao Nemac Kristijan Rajc, osvajajući zlato ispred Mikeca.  Međutim, na mitinzima se svetski rekordi ne priznaju, već samo na svetskim, kontinentalnim šampionatima, u Svetskom kupu i naravno na Olimpijskim igrama. Drugoplasirani u Plzenu, Bugarin Samuil Donkov, koji je u finale ušao kao četvrti, je takođe ostvario bolji rezultat od Rajcovog – 241,9 krugova.

Naš reprezentativac je za jedan deseti deo kruga nadmašio vlastiti nacionalni rekord finala, postignut na finalu Kupa Srbije u martu, a miting u Plzenu ispunjava uslove za priznavanje državnih rekorda. Ocenjujući rezultat u kvalifikacijama Mikec je kazao:

– Odlično sam vodio kvalifikacije, iako sam se za njih pripremao na papirnim metama. Na takmičenju u Plzenu je do sada bilo  uobičajeno da se u disciplinama vazdušnim oružjem kvalifikacije održavaju na papirnim metama, ali organizatori su se potrudili, pa je ove godine streljana opremljena najnovijim laserskim metama „Siusa“. Lošija peta serija kvalifikacija, u kojoj sam pogodio 95 krugova, me je zaustavila da oborim ili izjednačim državni rekord koji delim sa Andrijom Zlatićem – 590 krugova.

Sjajno izdanje u finalu je još jedan pokazatelj da Mikec u ovom trenutku može mnogo.

– Izuzetno sam zadovoljan trenutnom formom i nadam se dobrim rezultatima u nastavku sezone.

Mikec je jedini predstavnik Srbije na mitingu u Plzenu, a u subotu ga očekuje takmičenje malokalibarskim pištoljem.

– Takmičenje MK pištoljem će biti prava provera pred Svetski kup u Minhenu! Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije koji je omogućio da odem na ovo takmičenje, kao i Streljačkom sazvezu Srbije na realizaciji – zaključio je Mikec.

Vazdušni pištolj, finale: 1. Damir Mikec (Srbija) 244,1, 2. Samuil Donkov (Bugarska) 241,9, 3. Anmol Đain (Indija) 220,8, 4. Juraj Tužinski (Slovačka) 200,6, 5. Frederik Larsen (Danska) 178,7… Kvalifikacije:1. Mikec 588, 2. Pavol Kop (Slovačka) 582, 3. Aleksej Kuznjecov (Rusija) 581… Za finale 578. Ukupno 106 strelaca.