MARKO MARJANOVIĆ PETI SKIFISTA EVROPE

Last Updated: 05/08/2018Autor

VESLANJE

Svoje prvo finale u skifu na evropskim prvenstvima Marko Marjanović je završio na petom mestu. U okršaju za odličja na šamponatu Starog kontinenta za seniore koje je u nedelju, 5. avgusta 2018, završeno u Glazgovu naš skifista je postigao rezultat 6:53.54 i za svega jednu stotinku ostao bez četvrtog mesta koje je pripalo Poljaku Vegricki Šimčuku (6:53.53). Evropski šampion postao je Norvežanin Borč (6:49.95), srebro je prigrabio Litvanac Griskonis (6:50.68), a bronzu Švajcarac Roeoelsi (6:52.06). Poslednji u finalu bio je Rus Rabčev (7:00.50).

Marjanović je silovito startovao i prvih 500 metara bilo je na vodećoj poziciji, ispred Norvežanina Borča i Litvanca Griskonisa koji su kroz prvu četvrtinu trke prošli kao drugi, odnosno treći. Na ulasku u drugu polovinu trke Poljak Vegricki Šimčuk je preuzeo čelo, dok je naš reprezentativac pao na drugo mesto. I u narednih 500 metara Marjanović je konstantno bio u kombinaciji za postolje bez obzira što je u poslednju četvrtinu trke ušao kao četvrtoplasiran. Više snage u finišu imali su Norvežanin Borč, Litvanac Griskonis i Švajcarac Roeoelsi, koji je sa petog mesta, što mu je bio plasman na 1.500 m, stigao do postolja. Naš reprezentativac je do poslednjih zaveslaja vodio bitku za četvrto mesto sa Poljakom Vegricki Šimčukom. Ipak, rival je prošao kroz cilj za treptaj oka pre Marjanovića, koji je tako šampionat završio na visokom petom mestu u konkurenciji najboljih 18 evropskih skifova.

– Marjanović je tokom čitavog šampionata pokazao izvanredne trkačke karakteristike. I finale je izveslao na visokom nivou. Tokom čitavog okršaja za odličja ravnopravno je konkurisao za postolje i za svega jednu stotinku ostao bez četvrtog mesta, a bio svega na sekund i po zaostatka za osvajačem bronze. U svakom slučaju i on je, poput dvojca Miloš Vasić, Nenad Beđik, u Glazgovu napravio odličnu osnovu za nastup na Svetskom prvenstvu za seniore u Plovdivu, i ja svoj trojici čestitam na tome – kazao je trener Nebojša Ilić i dodao – Marjanović, Vasić i Beđik rezultatima, upornošću, odnosom i posvećenošću radu daju veliki entizijazam čitavoj srpskoj veslačkoj porodici, istovremeno ulivaju ogorman optimizam da na najjačem i najznačajnijem takmičenju u ovoj godini, planetarnom šampionatu u Bugarskoj, možemo do još boljih rezultata.

Dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik s vremenom 6:36.87 bio je šesti u B finalu ove discipline tako da je šampionat u Glazgovu završio na 12. mestu. Prvo mesto u okršaju za plasman od sedmog do 12. mesta osvojio je čamac Nemačke (6:19.27), druga je bila posada Holandije (6:21.52), treća Norveška (6:23.15), četvrta Grčka (6:24.51), a peta Belgija (6.30.43).