MARJANOVIĆ VICEPRVAK MEDITERANA

Last Updated: 30/06/2018Autor

VESLANJE

Srpski skifista Marko Marjanović osvojio je vicešampionsu titulu u skifu na 18. Mediteranskim igrama u Španiji. U finalu ove discipline, koje je veslano u subotu, 30. juna 2018, na Olimpijskoj regatnoj stazi u Kasteldefeldsu u Kataloniji, naš reprezentativac je deonicu dugu 1.000 metara izveslao u vremenu 3:16.628. Zlato je osvojio Italijan Luka Rambaldi (3:14.757), prošlogodišnji osvajač svetske bronze i evropskog zlata u dubl skulu. Bronzana medalja pripala je Grku Spiridonu Kalencisu (3:22.843), dok su četvrto i peto mesto zauzeli Kventin Antongneli iz Monaka (3:28.103), odnosno Abdelhalek Elbana iz Egipta (3:46.358). Marjanoviću je ovo drugo mediteransko odličje budući da je pre četiri godine u Mersinu osvojio srebro u dubl skulu sa Aleksandrom Filipovićem. Od početka okršaja za odličje u Španiji bilo je očigledno da će se Marjanović i Rambaldi boriti za trofej. Njih dvojca su se odmah odvojili od ostalih čamaca i vodili ljuti bitku za prvo mesto. Posle prvih 500 metara Marjanović je zaostajao za Italijanom nešto više od jedne sekunde, a uprkos ogromnoj želji nije uspeo da ga stigne i prestigne do kraja.

Igor Đerić i Aleksandar Beđik svoj debitantski nastup na mediteranskim igrama završili su na petom mestu. U finalu dubl skula naš čamac postigao je rezultat 3:06.649. Mediteranska titula pripala je Grcima Stefanosu Ncouskosu i Hristosu Stergiakosu (2:58.983), srebro su Slovenci Miha Aljančić i Nik Krebs (3:02.528), a bronzu finalisti nedavnog Svetskog kupa u Otenshajmu, Italijani Romano Batisti i Simone Venier (3:04.824). Četvrti kroz cilj prošli su Španci David Fernandez Prada i Ruben Kamara Padila (3:06.384). Đerić i Beđik su loše startovali u finalu. Nakon polovine trke bili su peti, što im je bio i krajnji plasman.

– Iako je nastupio bolestan Marijanović je izveslao odličnu trku i sve čestitke na tome. S druge strane Đerić i Beđik uprkos želji i trudu nisu uspeli da stignu do odličja, pre svega jer se nisu dobro snašli u uslovima jakog bočnog vetra na stazi. Sve u svemu svi naši reprezentativci zaslužuju pohvale na ozbiljnosti i disciplini koje su pokazali na veslačkoj regati Mediteranskih igara u Španiji – istakao je trener Aleksandar Ivković.

Pored disciplina u kojima su veslale srpske posade u Španiji su se za mediteranskog prvaka borili i ženski skifovi, te muški i ženski skifovi za lake veslače i dubl skulovi za lake veslače. Inače, veslačka regata na Mediteranskim igrama bila je na 1.000 m.