MARINA MALJKOVIĆ NAPUSTILA KLUPU SRBIJE

Last Updated: 03/01/2017Autor

KOŠARKA

Na današnjoj konferenciji za medije u „Kući košarke“, na kojoj su govorili predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i Marina Maljković, selektorka ženske seniorske reprezentacije Srbije saopštila je da napušta klupu nacionalnog tima Srbije.

– Posle dosta razmišljanja i mnogih neprospavanih noći, želim da obavestim javnost u Srbiji da sam donela odluku da podnesem ostavku na mesto selektorke ženske košarkaške repezentacije Srbije. I sami znate da sam osoba koja odluke, pogotovo ovakve prirode, ne donosi bez prethodno ozbiljnog razmišljanja. Želela sam da završimo još jedan ciklus takmičenja i posle ostvarivanja cilja i plasmana na Evropsko prvenstvo u Češkoj dala sam sebi vremena da dobro razmislim o tome da li sam u stanju da i dalje obavljam posao selektorke. Uprkos velikim sportskim ambicijama i želji da pokušam da našem nacionalnom timu pomognem da ostane na vrhu, pojavio se osećaj umora, fizičkog i emotivnog pražnjenja, koji me je sustigao posle više od pet godina neprekidnog rada istovremeno, u klubu i reprezentaciji. U ovom trenutku nisam u stanju da dam ono što uvek od svojih igračica i saradnika tražim, a to je maksimum i bilo bi sebično sa jedne strane, a destruktivno sa druge, da posao koji volim najviše na svetu u mojoj Srbiji koju volim najviše na svetu obavljam polovično. Drugih razloga donošenja ovakve odluke nema. Uvek sam bila iskrena i ovom prilikom želim da se izvinim svima onima kojima se nisam javila ili odgovorila na poruke prethodnih dana, a koji su na ovaj ili onaj način čuli za moju odluku.

Marina Maljković je sinoć iz Istanbula doputovala u Beograd kako bi obrazložila svoju odluku.

– Sinoć sam stigla u Beograd i vraćam se nazad za par sati isključivo iz poštovanja prema instituciji u kojoj se nalazimo i predsedniku Predragu Daniloviću, jer sam želela da lično informišem javnost o svojoj odluci na mestu na kome sam pre pet godina promovisana u selektorku ženske košarkaške reprezentacije. Prethodni period pamtiću isključivo po lepim stvarima i rezultatima koji su prevazilazili sve moguće realne okvire, a dolazili su kao posledica predanog i vrednog rada grupe u kojoj su bili ljudi iz Saveza, svi, od operativaca do čelnih ljudi, mog stručnog štaba i, naravno, najviše igračice i to sve one koje su makar i jedan dan provele na pripremama sa nama od 2011. godine i tako dale svoj doprinos. Zajedničkim radom napravili smo najveći uspeh u istoriji ženske košarke u Srbiji. Krenuli smo od nule, a na kraju smo se popeli na krov Evrope i stigle do olimpijske bronze. Za mene je najveća čast činjenica da sam dobila priliku da predstavljam moju Srbiju na velikim takmičenjima. Takvu vrstu dodatne motivacije, želje i emocije ne može da ponudi nijedan drugi posao.

I to nije sve…

– Odlaskom sa mesta selektorke, ja ne odlazim iz srpske košarke. Naprotiv, uložiću svu energiju da promovišem žensku košarku u Srbiji u želji da napravljeni rezultati ne budu samo bljesak, već da postanu deo jedne nove tradicije. U okviru Pokreta za žensku košarku omogućili smo da 400 devojčica besplatno trenira košarku, a radićemo na tome da do kraja 2017. broj devojčica koje besplatno treniraju košarku može da se ispiše sa četiri cifre. Viđaćete me svakog meseca u Srbiji na druženju sa mojim malim košarkašicama, jer želim da im u besplatnim školama košarke omogućim najbolje moguće uslove za razvoj i košarkaški napredak. Predsedniku Daniloviću, prvom i jedinom kome sam pre nekoliko dana saopštila svoju odluku, izuzetno sam zahvalna jer je kao dugogodišnji vrhunski sportista i uspešni funkcioner prepoznao moje iskrene razloge ovakve odluke. Njemu, svim ljudima u Savezu i našoj reprezentaciji želim mnogo sreće i uspeha u budućnosti. U meni će uvek imati prijatelja i osobu koja će u svakom trenutku biti na raspolaganju, spremna da pomogne – rekla je Maljkovićeva.

Brojnim predstavnicima medija se obratio i predsednik KSS Predrag Danilović.

– Ne mogu da kažem da je ovo moja prva ružna vest u novoj godini, ali sigurno nije lepa… Marina i ja smo seli pre neki dan, ona mi je objasnila neke stvari i ja to u potpunosti razumem. Hvala joj na lepim rečima, ona zna šta  o njoj mislim kao čoveku i velikom stručnjaku. Hvala joj u ime Saveza… Tu nema neke velike priče, žao mi je što nećemo sarađivati, ali takav je profesionalni život, sve ovo ide u rok službe. Što se tiče Saveza, mi ćemo u što kraćem roku zajedno sa sektorom za žensku košarku učiniti sve što je moguće da nađemo osobu koja odgovara kriterijumima da vodi našu žensku reprezentaciju – objasnio je Danilović.

Srbija je sa Maljkovićevom na klupi letos osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a godinu ranije titulu prvaka Evrope u Budimpešti. U 2017, od 16. do 25. juna, našim zlatnim damama predstoji Evropsko prvenstvo u Češkoj na kome brane titulu, a igraće u grupi sa Francuskom, Slovenijom i Grčkom.