It seams that you haven't connected with your Twitter account
26 February, 2024
PočetnaBadmintonMARIJA SUDIMAC NAJBOLJA JUNIORKA BALKANA

MARIJA SUDIMAC NAJBOLJA JUNIORKA BALKANA

Marija Sudimac je najbolja juniorka Balkana. Srpska reprezentativka osvojila je titulu u ženskom singlu na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina koje je od 2. do 4. jula 2019. održano u Olimpijskom badminton centru u Ankari i na taj način svojoj, već prebogatoj riznici međunarodnih trofeja, dodala još jedan. U finalu Sudimčeva je ubedljivo savladala domaću takmičarku Bahar Javru (2:0), koja je prethodno u polufinalu pobedila Saru Lončar (2:1) i tako sprečila srpsko finale u Turskoj. Tako je Lončarevoj pripala bronza u ovoj konkurenciji. Pored zlata u ženskom singlu Sudimčeva je prigrabila i bronzu u ženskom dublu gde joj je partnerka bila Anđela Vitman.

“Iskrena da budem u Ankaru sam stigla sa vrlo malo samopouzdanja, samim tim i bez prevelikih očekivanja. Uprkos tome rezultati su na kraju ispali fantastični. Iako smo bili oslabljeni, budući da je šampionat u Turskoj zbog povrede propustio Sergej Lukić, u ekipnom delu izlili smo vicešampionsku titulu. Taj rezultat je za svaku pohvalu posebno iz razloga što smo svi pružili svoj maksimum i do kraja se borili svim srcem. Zbog nešto slabijeg nastupa u singlu u ekipnom delu bila mi je poljuljana vera da u pojedinačnom takmičenju mogu do zlata. Od početka je bilo izuzetno teško ali sam, uz velike teškoće, uspela da na kraju ispunim svoj već odavno postavljen cilj. Takođe, bronza u dublu sa Anđelom Vitman me je iznenadila. Iako jedna od najmlađih u Ankari pruzila je jako kvalitetnu igru i ovom prilikom joj od srca čestitam na tome. U svakom slučaju turnir u Ankari je na kraju ispao jako kvalitetan. Ovom prilikom bih se zahvalila čitavom timu i treneru Nikoli Mijačiću na ogromnoj podršci tokom čitavog takmičenja”, istakla je Sudimčeva.

U ženskom singlu na korak od postolja, porazom u četvrtfinalu, stala je Vitmanova, a istu sudbinu doživeo je i Aleksandar Jovičić u muškom singlu. U ovoj konkurenciji Viktor Petrović stao je u osmini finala. Jovičić i Petrović su bili nadomak odličja u muškom dublu, ali su u borbi za proboj među četiri najbolja para izgubili od potonjih osvajača zlata. I u mešovitom dublu Srbija je ostala bez medalje na poslednjoj prepreci. Mihajlo Tomić i Lončareva su u četvrtfinalu, posle rovovske borbe, poraženi od domaćeg para.

Takmičenju na Balkanijadi u pojedinačnim konkurencijama prethodili su ekipni dueli. Naš tim u sastavu Tomić, Jovičić, Petrović, Sudimčeva, Lončareva i Vitmanova stigao je do zvanja vicešampiona izgubivši u finalu od Turske (3:0). Do okršaja za zlato naša reprezentacija je stigla pobedom u polufinalu nad Gruzijom (3:0). Pre toga zauzela je prvo mesto u B grupi.

“Iako oslabljeni, relativno lako smo stigli do finala ekipnog šampionata i meča sa domaćinom. Nažalost, u borbi za trofej propustili smo svoje šanse, ali smo i srebrom više nego zadovoljni. Naši reprezentaivci su u Ankaru stigli pravo sa zasluženog odmora, došavši na megdan najjačim igračima Balkana do 19 godina posle male trenažne pauze. Podizanje prave forme tek predstoji. U svakom slučaju evidentan je veliki napredak u igri, posebno u parskim konkurencijama. Sitni detalji dele nas od toga da postanemo sam vrh evropskog badmintona, a u narednom periodu ćemo raditi na njima”, kazao je Mijačić i dodao – “Što se pojedinačne konkurencije tiče, Sudimčeva, koja već ima iskustvo u seniorskom badmintonu, zasluženo je ponela epitet najbolje juniorke Balkana. Pohvalio bih i igru Sare Lončar koja se u četvrtfinalu revanširala bugarskoj takmičarki za poraz na Evropskom kupu za igrače do 17 godina u Novom Sadu. U polufinalu sa Turkinjom nedostajalo joj je malo energije da stigne do završnog meča i duela sa Sudimčevom, iako je kvalitet očigledno bio na strani naše takmičarke. Vitmanova je u paru sa Sudimčevom stigla do odličja u ženskim parovima iako se radi o igračici koja je daleko mlađa od konkurencije. To izuzetno raduje. Pohvalio bih i igru i zalaganje Petrovića i Jovičića koji su pružili do sada svoje najbolje partije, ali su na kraju ipak ostali bez odličja. Naravno, odvojio bih i nastup Tomića koji deluje daleko zrelije od konkurencije, ali je spletom nekih okolnosti ostao bez postolja u pojedninačnim nadmetanjima”.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Turskoj.