MANDIĆEVA, ZEČEVIĆ I OBRADOVIĆ POTPREDSEDNICI OKS

Last Updated: 25/05/2017Autor

OLIMPIZAM

U olimpijskoj kući danas je održana prva konstitutivna sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije u ciklusu Tokio 2020, kojom je predsedavao predsednik Božidar Maljković, a na kojoj je izabrano troje potpredsednika Izvršnog odbora u novom sazivu: Milica Mandić, Žarko Zečević i Bogdan Obradović. U svom obraćanju članovima Izvršnog odbora predsednik Maljković rekao je:

„Mi ovde nismo predstavnici sportova iz kojih dolazimo već članovi najvišeg tela koje ima zadatak da se bavi unapređenjem vrhunskog sporta u našoj zemlji. Uveren sam da ćemo svi zajedno raditi na razvoju vrhunskog sporta u Srbiji, a na taj način, naravno, razvijati i svoj sport. Molim vas da to svi uvek imamo na umu.“

Na održanoj sednici Izvršni odbor je izabrao predsednike komisija Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Na čelu Komisije za programska pitanja biće Dragan Jović, najuspešniji trener u poslednja dva olimpijska ciklusa, a Komisije za finansijsko materijalna pitanja potpredsednik OKS Žarko Zečević. Predsednik Statutarno-pravne komisije biće Dejan Simić, a Zdravstvene Prof. dr Dragan Radovanović, koji su ove funkcije obavljali i u prethodnom olimpijskom ciklusu. Predsednik Komisije za međunarodnu sportsku saradnju biće Ivan Mrkić, Komisiju „Žene i sport“ vodiće Milena Reljin-Tatić, a Komisiju „Olimpijske vrednosti“ Nataša Janković, direktorka Fonda sporta i olimpizma. U ovom olimpijskom ciklusu, radu Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta pomagaće još jedna komisija koja će se baviti razvojem sportske infrastrukture, a na njenom čelu biće Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije.

Na prvoj konstitutivnoj sednici imenovan je i Savet za razvoj olimpijskog sporta, stalno radno telo Olimpijskog komiteta Srbije, kome se u manadat stavlja kreiranje strategije za razvoj olimpijskog sporta, a na čijem čelu će biti Ivan Todorov. Članovi ovog saveta biće Zoran Gajić, član Izvršnog odbora OKS i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Božidar Đurković, predsednik Rukometnog saveza Srbije, Nebojša Ilić, dugogodišnji trener u veslanju, Prof. dr Vladimir Koprivica sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Jasna Šekarić, sedmostruka učesnica Olimpijskih igara i osvajač 5 olimpijskih medalja u streljaštvu.

Prethodnog dana u Olimpijskom komitetu Srbije konstituisana je i Sportska komisija OKS koju će u novom sazivu predvoditi Ivan Miljković, proslavljeni odbojkaš i prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Izvršni odbor usvojio je ažurirane liste kategorisanih sportista u programima „Tokio 2020“ i „Razvojnom programu OKS“.

Na održanoj sednici usvojena je i konačna brojčana prijava za predstojeći Evropski olimpijski festival mladih koji će se od 23. do 29. jula održati u mađarskom Đeru. Nakon plasmana ženske odbojkaške reprezentacije Tim Srbije na XIV EYOF-u brojaće 46 sportista u ukupno 8 sportova.