LUKA MILIĆ U SREDU STARTUJE NA EP ZA JUNIORE

Last Updated: 10/04/2017Autor

BADMINTON

U utorak, 11. aprila 2017, u francuskom gradiću Muluzu počinje Evropsko prvenstvo za junore (igrači do 19 godina) u individualnim konkurencijama koje će trajati do 16. aprila i na kojem će se za odličja boriti 264 igrača i igračica iz 40-tak zemalja. Boje naše zemlje na ovom takmičenju braniće Luka Milić, koji je sa glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije Milanom Barbirom otputovao u Francusku u nedelju, 9. aprila. Milić će nastupiti u muškom singlu i dublu, gde će mu partner biti Bugarin Danijel Nikolov. U obe konkurencije naš reprezentativac startuje u sredu, 12. aprila. Prvo će na teren u singlu u kojem će se u drugom kolu (u prvom je slobodan) od 13,10 č sastati sa Belorusom Iljom Larušinom. Od 19 č Milić i Nikolov će u prvom kolu dubla igrati sa Norvežanima Markusom Bartom i Hermanom Imsetom.

“Milić je u životnoj formi. U završnim pripremama za šampionat Starog kontinenta podigli smo formu na još veći nivo i sa nestrpljenjem očekujemo start u Muluzu. U drugom kolu singla igra sa reprezentativcem Belorusije, koja ne pripada samom kremu evropskog badmintona, pa mislim da ne bi trebalo da strepimo oko ishoda tog duela. Što se tiče dubla to nam je velika nepoznanica. Naime, nedelju dana pred početak šampionata Milićev partner u dublu, naš reprezentativac Andrija Doder, polomio je prst ruke kojom igra. Završio je u gipsu tako da je Milić ostao bez partnera. Međutim, ukazala se prilika da u dublu nastupi sa bugarskim igračem Danijelom Nikolovim. Prihvatili smo tu kombinaciju pa će se njih dvojica ogledati u ovoj konkurenciji. Reč je o individualno sjajnim igračima, ali tek na licu mesta ćemo videti kako će profunkcionisati u paru s obzirom da nemaju zajedničke zvanične mečeve. Duel sa Norvežanima na startu će mnogo toga odgonetnuti“, kazao je Barbir.

Miliću će na šampionatu u Muluzu “upisati“ svoj četvrti nastup na kontinentalnim šampionatima. Pre tri godine u Švajcarskoj osvojio je srebro u singlu na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina i stigao do 16 najboljih u dublu sa Nenadom Miloševićem. Iste godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Turskoj, u konkurenciji i dve godine starijih igrača, Milić je stao na korak od šesnaestine finala i u singlu i u dublu u kojem mu je partner, takođe, bio Milošević. Prošle godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Poljskoj Milić je nesrećnim slučajem poražen na startu.

“Nikada u dosadašnjoj karijeri nisam bio na ovako visokom i fizičkom i psihološkom nivou kao sada. Početak šampionata u Francuskoj očekujem sa ogromnim samopouzdanjem. Naučio sam lekciju sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina u Lubinu i trenutno razmišljam samo o prvom protivniku, tj. Belorusu Larušinu. Tek ako i kada preskočim tu prepreku misli ću usmeriti ka narednom rivalu. Imam solidan žreb i u singlu i u dublu i verujem da mogu do dobrog rezultata u Muluzu. Na žalost, u Francuskoj neću nastupiti u dublu sa svojim velikim prijateljem i dugogodišnjim partnerom u ovoj konkurenciji, Andrijom Doderom koji se povredio nedelju dana pred šampionat. Međutim, šta je tu je. Igraću sa Bugarinom Nikolovim koga dobro poznajem i sa kojim sam, takođe, dobar drug. Odradićemo par treninga pred početak. Obojica smo dobri igrači i u dublu, a mnogo toga će zavisiti kako budemo otvorili šampionat protiv norveškog para. Ukoliko se uklopimo od samog početka mogli bismo da doguramo daleko“, istakao je Milić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na Evropskom prvenstvu za juniore u Francuskoj.