KVARTET JUNIORA UZ PROVERENE SNAGE

Last Updated: 01/05/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpski strelci su minulog vikenda prvim kolom nacionalnog Kupa otvorili domaću sezonu malokalibarskim oružjem. Uskoro počinju novi izazovi na međunarodnoj sceni. Sportski direktor reprezentacije Srbije Srećko Pejović saopštio je sastav reprezentacije koja će učestvovati na Svetskom kupu u Minhenu (17 – 23. maj). Upravni odbor je usvojio Pejovićev predlog, po kome će na čuvenom olimpijskom strelištu u glavnom gradu Bavarske gađati 16 naših takmičara. U sastavu su svi seniorski reprezentativci koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru, u martu. Uz njih u Minhenu će našu zemlju predstavljati i četvoro juniora: Lazar Kovačević, omladinski vicešampion Evrope vazdušnom puškom, Stevan Jovanović, Milica Babić i Sanja Vukašinović (svi puška). U nekim disciplinama oni će gađati u konkurenciji za plasman (za koju jedna zemlja može da prijavi najviše tri strelca), a u nekim za takozvani „em ku es test“. Kao i na svakom Svetskom kupu strelci van konkurencije gađaju za „em ku es test“, za minimalni kvalifikacioni rezultat, koji mora da postigne svaki potencijalni učesnik predstojećeg Svetskog prvenstva ili Olimpijskih igara.

U svim disciplinama puškom nadmetaće se troje strelaca: Milutin Stefanović, Andrea Arsović i Ivana Anđušić Maksimović, dok se svih šestoro reprezentativaca pištoljem takmiče se u konkurenciji za plasman. Posle Minhena srpske strelce očekuje još jedan Svetski kup, u Gabali (Azerbejdžan), u junu.  U kalendaru Svetske streljačke federacije su ove godine samo tri, umesto uobičajena četiri turnira SK. Prvi je održan u Nju Delhiju, a naši reprezentativci su, kao i većina evropskih strelaca, propustili turnir, održan neposredno uoči prvenstva Starog kontinenta vazdušnim oružjem u Mariboru. Finale Svetskog kupa biće održano upravo u Nju Delhiju, u oktobru

 

Sastav Srbije za SK u Minhenu

Muškarci, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći: Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“) i Milenko Sebić (Crvena zvezda). Vazdušna puška: Milutin Stefanović, Lazar Kovačević (Jagodina 92) i Stevan Jovanović („Čika Mata“). Van konkurencije – MK puška: Lazar Kovačević i Stevan Jovanović.

Žene, MK puška trostav: Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan) i Dragana Todorović (Novi Beograd Ušče). Vazdušna puška: Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović i Milica Babić (Palilula). Van konkurencije – MK puška: Milica Babić i Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790). Vazdušna puška: Sanja Vukašinović.

Muškarci, vazdušni i pištolj slobodnog izbora (svi gađaju u konkurenciji): Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac), Duško Petrov („Aleksa Dejović“).

Žene, vazdušni i sportski pištolj (sve u konkurenciji): Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasmina Milovanović (Smederevo).

Uz Srećka Pejovića, u stručnom štabu su Dragan Donević, Goran Maksimović (treneri za pušku), Jasna Šekarić i Goran Mikec (treneri za pištolj).