KOŠARKAŠI I KOŠARKAŠICE DOBILI RIVALE U KVALIFIKACIJAMA ZA EVROPSKA PRVENSTVA

Last Updated: 22/07/2019Autor

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće protiv Gruzije, Finske i još jedne ekipe iz prvog kruga kvalifikacija u okviru grupe „E“ u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine, odlučeno je danas žrebom u Minhenu. Iz kvalifikacione grupe u kojoj je Srbija plasman na kontinentalni šampionat 2021. godine obezbediće dva najbolja tima, pored Gruzije jer je domaćin turnira uz Nemačku, Češku i Italiju. Trećeg rivala „Orlovi“ će dobiti posle pretkvalifikacija,  i to najboljeg iz grupe u kojoj su Švajcarska, Portugalija i Island.

Predstojeće kvalifikacije igraće se po „round robin“ sistemu, odnosno svaka ekipa sa svakom, i to kod kuće i na strani, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije će igrati i domaćini Evrobasketa (Češka, Gruzija, Nemačka i Italija), ali van konkurencije, pa će iz grupa kao što je slučaj sa našom, u kojima će oni biti smešteni, plasman na EP izboriti po dva najbolja tima. Kvalifikacije za Eurobasket 2021 igraće se kroz tri FIBA prozora, i to u terminima 17 – 25. februar 2020, 23. novembar – 1. decembar 2020. i 15 – 23. februar 2021, i svaka reprezentacija igraće u svakom prozoru po dva meča. EP je na programu je od 17. avgusta do 3. septembra 2021. godine, uz učešće 24 selekcije.

GRUPA A: kvalifikant (Slovačka / Kipar / Rumunija) Poljska, Izrael, Španija.

GRUPA B: Italija, Severna Makedonija, Estonija, Rusija.

GRUPA C: Češka, Belgija, Litvanija, kvalifikant (Albanija / Belorusija / Danska)

GRUPA D: Hrvatska, Turska, Holandija, Švedska.

GRUPA E: SRBIJA  Gruzija, Finska, kvalifikant (Švajcarska / Portugalija / Island).

GRUPA F: Austrija, Mađarska, Slovenija, Ukrajina.

GRUPA G: Nemačka, Crna Gora, kvalifikant (Luksemburg /tzv. Kosovo / Velika Britanija), Francuska.

GRUPA H: Grčka, Letonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije saznala je imena protivnica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će 2021. godine biti igrano u Španiji i Francuskoj. Izabranice selektorke Marine Maljković će se takmičiti u Grupi „E“ zajedno sa Turskom, Litvanijom i Albanijom. U grupama B, F i H biće po tri ekipe, dok će se u ostalim grupama takmičiti po četiri nacionalna sastava. Kvalifikacije za Eurobasket 2021. igraće se kroz tri prozora tokom kojih će biti odigrane po dve utakmice. Počinju u periodu od 10. do 18. novembra ove godine, nastavljaju se godinu dana kasnije od 8. do 16. novembra 2020, a završavaju se u periodu od 31. januara do 8. februara 2021. Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće devet prvoplasiranih i pet najboljih drugoplasiranih koje će uz organizatore Španiju i Francusku činiti 16 ekipa učesnica Evrobasketa 2021.

GRUPA A: Slovenija, Grčka, Island, Bugarska.

GRUPA B: Švedska, Crna Gora, Izrael.

GRUPA C: Rusija, Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Estonija.

GRUPA D: Italija, Češka, Rumunija, Danska.

GRUPA E: SRBIJA, Turska, Litvanija, Albanija.

GRUPA F: Velika Britanija, Belorusija, Poljska.

GRUPA G: Belgija, Ukrajina, Portugalija, Finska.

GRUPA H: Mađarska, Slovačka, Holandija.

GRUPA I: Letonija, Hrvatska, Nemačka, Severna Makedonija