KOŠARKAŠI I KOŠARKAŠICE DOBILI RIVALE NA KVALIFIKACIONIM TURNIRIMA ZA OI

Last Updated: 27/11/2019AutorTags:

Danas je u sedištu FIBA u švajcarskom Mijeu održan žreb za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre 2020. za seniorke i seniore, na kome je Košarkaški savez Srbije predstavljala potpredsednica za žensku košarku Ana Joković. Ženska seniorska reprezentacija Srbije boriće se od 6. do 9. februara 2020. godine u beogradskoj „Dvorani Aleksandar Nikolić“ za plasman na Olimpijske igre u Tokiju sa reprezentacijama SAD, Nigerije i Mozambika. Sa ovog turnira dve najbolje reprezentacije idu na OI sa izuzetkom SAD, jer su Amerikanke već obezbedile plasman u Tokio. Domaćini kvalifikacionih turnira za košarkašice biće i Francuska, Belgija i Kina. Po tri najbolje ženske ekipe sa turnira u Francuskoj i Kini obezbediće plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, dok sa turnira u Belgiji na OI takođe idu dve ekipe, pošto je i Japan kao domaćin već učesnik OI.

Selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije Marina Maljković pratila je žreb za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre.

– Mislim da je velika čast i privilegija što je i košarkašima i nama omogućeno da kvalifikacione turnire igramo kod kuće, pred svojim navijačima. To nam daje dodatni motiv i snagu, a mojim košarkašicama i meni podiže odgovornost na najviši nivo da se prikažemo u što boljem svetlu i obezbedimo plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Kada pričamo o sastavu naše grupe, moramo biti svesni i prihvatiti jasnu razliku u kvalitetu između muških i ženskih selekcija koje dolaze iz Afrike. U ženskoj košarci fizička snaga ozbiljno dolazi do izražaja, što retki i vrsni poznavaoci ženske košarke jako dobro znaju. Afrika je istinski napredovala u ženskoj košarci u poslednje vreme i njihove igračice su dominantne pre svega u francuskoj i u španskoj ligi. Njihova fizička sprema pravi veliku razliku, mnogo veću nego u muškoj košarci. Što se Sjedinjenih Država tiče, ogromno mi je zadovoljstvo što smo u istoj grupi i nadam se da će doći u najboljem sastavu, da bi ljudi shvatili koliko je ženska košarka lepa, da bi shvatili bogatstvo ženske košarke i ja se nadam da ćemo videti pravi „Drim tim“ u Beogradu u februaru.

Jasno je koliki značaj ima ženski kvalifikacioni turnir koji je na programu od 6. do 9. februara 2020. godine u beogradskoj „Dvorani Aleksandar Nikolić“.

– U pitanju su kvalifikacije za Olimpijske igre. Ogroman je značaj ovog takmičenja u celom svetu, jer svi žele da budu u Tokiju. Kada to kažem, onda da napomenem situaciju koja me je dočekala u Šangaju kada sam se vratila sa kvalifikacija prošle nedelje. Dve najbolje igračice moje ekipe neće trenirati sa nama ni igrati za Šangaj cele ove sezone, kako bi se pripremale za Olimpijski turnir 3×3, jer je to pitanje nacionalnog značaja. Uz sve ovo što sam navela, imamo jako malo dana za pripreme na raspolaganju, što je veliki problem. Neće biti lako, ali ženska košarkaška reprezentacija nikad ne odustaje od svoje devize da da sve od sebe na terenu, što je donosilo rezultate svih ovih godina, a posebno sada kada su u pitanju Olimpijske igre, jer je to za ovu generaciju san svih snova.

Muška reprezentacija Srbije će u novobeogradskoj „Štark Areni“ od 23. do 28. juna 2020. godine tražiti olimpijsku vizu prvo u A grupi u duelima sa nacionalnim selekcijama Dominikanske Republike i Novog Zelanda, a zatim će dve prvoplasirane ekipe ukrstiti sa B grupom u kojoj su Portoriko, Italija i Senegal. Sistem takmičenja je takav da će na svakom od četiri muška turnira biti dve grupe od po tri tima, a najbolje dve reprezentacije idu u polufinale. Samo pobednici kvalifikacionih muških turnira izboriće učešće na OI u Tokiju. Domaćini turnira su i Litvanija, Hrvatska i Kanada.

Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije Igor Kokoškov izneo je viđenje žreba za kvalifikacioni tunir za Olimpijske igre, koji će se od 23. do 28. juna 2020. godine održati u novobeogradskoj „Štark Areni“.

– Poštujemo sve naše protivnike koji će biti na kvalifikacionom turniru u Beogradu, ali se ne plašimo nikog. Nećemo biti naivni da nekog potcenimo. Pristup svakoj utakmici će biti maksimalan, jer se radi o eleminacionom sistemu takmičenja gde se jedan loš dan i jedna loša utakmica kažnjavaju. Sa nekim od ovih timova smo igrali prošlog leta i imali pozitivne rezultate, ali, ponavljam, naš fokus će biti na nama samima. Mi kontrolišemo našu pripremu za predstojeće leto. Želim našim igračima da budu zdravi, da imaju uspešne sezone sa svojim timovima, a onda da sakupimo sve najbolje što košarka u zemlji Srbiji ima i da ispunimo očekivanja ljubitelja košarke da se nacionalni tim kvalifikuje na Olimpijske igre u Tokiju – rekao je Kokoškov.

Predsednik KSS Predrag Danilović rekao je posle žreba:

– Mogli smo da dobijemo i teže grupe. Svakako je svima najveći cilj da učestvuju na Olimpijskim igrama. Neće biti lako, nadam se plasmanu na Olimpijske igre i žena i muškaraca, a sada se tek vidi koliki je značaj dobijanja organizacije kvalifikacionih turnira – istakao je Danilović.

Žrebu u Mijeu prisustvovala je potpredsednica KSS za žensku košarku Ana Joković.

– Žreb je bio organizovan na izuzetno visokom nivou. Naše košarkašice i košarkaši imaće ispred sebe velike izazove pred domaćom publikom, jer nema lakih protivnika u ovim kvalifikacijama. U svakom slučaju, verujem da će obe reprezentacije Srbije, seniorke i seniori, spremni dočekati kvalifikacione turnire i da će uz veliku podršku sa tribina obezbediti plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević izneo je utiske o žrebu.

– Mislim da žreb mogao da bude i teži… U grupi imamo ekipe koje igraju atipično poput Novog Zelanda… Daleko je turnir, ima još sedam meseci, pa nije vreme za neke ozbiljnije prognoze. Italijani su uvek individualno jaki sa NBA igračima, oni predstavljaju najveću opasnost… Nadam se da ćemo igrati u najjačem sastavu i da imamo dobre šanse da plasiramo na OI.

ŽENSKI TURNIRI

Beograd (Srbija)

Nigerija

SAD

Srbija

Mozambik

Burž (Francuska)

Francuska

Portoriko

Brazil

Australija

Fošan (Kina)

Koreja

Kina

Velika Britanija

Španija

Ostende (Belgija)

Kanada

Japan

Švedska

Belgija

MUŠKI TURNIRI

Beograd (Srbija)

A grupa

Dominikanska Republika

Novi Zeland

Srbija

B grupa

Portoriko

Italija

Senegal

Kaunas (Litvanija)

A grupa

Litvanija

Koreja

Venecuela

B grupa

Poljska

Slovenija

Angola

Split (Hrvatska)

A grupa

Nemačka

Rusija

Meksiko

B grupa

Tunis

Hrvatska

Brazil

Viktorija (Kanada)

A grupa

Grčka

Kina

Kanada

B grupa

Urugvaj

Češka

Turska